DSpace Repository

Вплив елементів технології на еколого-трофічну структуру ризосферної мікробіоти сої

Show simple item record

dc.contributor.author Кашенецька, Аліна Юріївна
dc.contributor.author Kashenetskaya, A. Y.
dc.date.accessioned 2024-07-01T12:10:27Z
dc.date.available 2024-07-01T12:10:27Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник Г. О. Жатова uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11880
dc.description The influence of elements of cultivation technology on the ecological and trophic structure of soybean rhizosphere microbiota and yield formation was investigated. It was found that the maize precursor increases the number of bacteria, while sunflower increases the number of micromycetes. Soybeans grown after corn create more favourable conditions for the development of microbiota compared to sunflower. Inoculation of seeds with a biological product helps to increase the nodulation apparatus of plants and increase yields. Maximum yields are achieved when soybeans are grown after corn and when seeds are inoculated with a biological preparation. The recommendations include the use of seed sowing, seed inoculation with a bacterial preparation and sowing soybeans after corn in a crop rotation. uk_UA
dc.description.abstract Досліджено вплив елементів технології вирощування на еколого-трофічну структуру ризосферної мікробіоти сої та формування врожайності. З'ясовано, що попередник кукурудзи сприяє збільшенню чисельності бактерій, тоді як соняшник – мікроміцетів. Соя вирощена після кукурудзи створює сприятливіші умови для розвитку мікробіоти порівняно з соняшником. Інокуляція насіння біологічним препаратом сприяє збільшенню нодулярного апарату рослин та зростанню врожайності. Максимальна врожайність досягається при вирощуванні сої після кукурудзи та за умови інокуляції насіння біологічним препаратом. Рекомендації включають використання сівби насінням, інокуляцію насіння бактеріальним препаратом та висів сої після кукурудзи в сівозміні. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject соя uk_UA
dc.subject ризосфера uk_UA
dc.subject мікробіом uk_UA
dc.subject soybean uk_UA
dc.subject rhizosphere uk_UA
dc.subject microbiome uk_UA
dc.title Вплив елементів технології на еколого-трофічну структуру ризосферної мікробіоти сої uk_UA
dc.title.alternative Influence of technology elements on the ecological and trophic structure of soybean rhizosphere microbiota uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account