DSpace Repository

Екологічні аспекти використання водних ресурсів на агропідприємстві ТОВ НВФ «Урожай» Канівського району Черкаської області

Show simple item record

dc.contributor.author Наливайко, Олександр Олександрович
dc.contributor.author Nalyvaiko, O. O.
dc.date.accessioned 2024-09-18T12:35:08Z
dc.date.available 2024-09-18T12:35:08Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник Л. М. Бондарєва uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12344
dc.description The presented research consists in the study of the impact of irrigation on the cultivation of three main agricultural crops: soybeans, wheat and corn, as well as the analysis of the main ecological aspects of water use: the impact on water resources, soil erosion, soil salinization, microclimate change, and others. The main part of the study is devoted to a detailed analysis of the impact of irrigation on biometric indicators and yield of the studied crops. For soybeans, Siberia and Sphinx varieties were studied, for wheat - Reform and Depot varieties, and for corn - hybrids DKS 3972 and DKS 4964. Comprehensive information was provided on such important indicators as plant height, lodging resistance, yield, weight of 1000 grains and other characteristics, comparing them under irrigation conditions and without it. These data make it possible to assess the potential of different varieties and hybrids in different growing conditions. Particularly interesting are the data on the positive influence of irrigation on the content of protein, gluten and the nature of wheat grain, which is of great importance for the food industry and grain export. The study highlights the critical importance of irrigation for maximizing the genetic potential of crops. Arguably, it has been proven that in conditions of optimal water supply, plants not only produce a higher yield, but also form better quality grain. uk_UA
dc.description.abstract Представлене дослідження полягає у вивченні впливу зрошення на вирощування трьох основних сільськогосподарських культур: сої, пшениці та кукурудзи, а також аналізі основних екологічних аспектів водокористування: вплив на водні ресурси, ерозію та засолення грунтів, зміну мікроклімату та інші. Основна частина дослідження присвячена детальному аналізу впливу зрошення на біометричні показники та врожайність досліджуваних культур. Для сої були вивчені сорти Сіберія та Сфінкса, для пшениці - сорти Реформ та Депот, а для кукурудзи - гібриди ДКС 3972 та ДКС 4964. Надана вичерпна інформація про такі важливі показники, як висота рослин, стійкість до вилягання, урожайність, маса 1000 зерен та інші характеристики, порівнюючи їх в умовах зрошення та без нього. Ці дані дозволяють оцінити потенціал різних сортів та гібридів в різних умовах вирощування. Особливо цікавими є дані щодо позитивного впливу зрошення на вміст білка, клейковини та натуру зерна пшениці, що має велике значення для харчової промисловості та експорту зерна. Дослідження підкреслює критичну важливість зрошення для максимальної реалізації генетичного потенціалу сільськогосподарських культур. Аргументовано доведено, що в умовах оптимального водозабезпечення рослини не лише дають вищий урожай, але й формують зерно кращої якості. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject екологічні аспекти водокористування uk_UA
dc.subject кукурудза uk_UA
dc.subject озима пшениця uk_UA
dc.subject ecological aspects of water use uk_UA
dc.subject corn uk_UA
dc.subject winter wheat uk_UA
dc.title Екологічні аспекти використання водних ресурсів на агропідприємстві ТОВ НВФ «Урожай» Канівського району Черкаської області uk_UA
dc.title.alternative Ecological aspects of the use of water resources at the agro-enterprise LLC NVF "Urozhai" of the Kaniv district of the Cherkasy region uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account