00 DSpace/Manakin Repository

Порівняльне оцінювання сортів пшениці озимої в умовах ТДВ «Конотопагропостач» Сумської області

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Денисенко, В. О.
dc.contributor.author Denysenko, V. O.
dc.date.accessioned 2024-09-24T12:23:20Z
dc.date.available 2024-09-24T12:23:20Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник В. І. Оничко uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12445
dc.description In the qualification work, the question of the features of formation of productivity and grain quality of modern varieties of winter wheat is considered. The research was conducted during the 2023-2024 growing season. The object of the study was seven varieties of winter wheat of domestic and foreign selection: Bohdana, Arktis, Skagen, Asori, Rumor. As a result of the study, it was established that during the period of complete cessation of vegetation of winter wheat, soluble sugars accumulated in plants of 24.7-30.3% in the nodes of the tillers, which corresponds to the optimal biological norm. The higher sugar content was formed by plants of the Skagen (29.8%) and Rumor (29.4%) varieties. The highest level of yield was characterized by winter wheat varieties Skagen -7.74 t/ha, Asori - 7.54 t/ha and Rumor - 7.00 t/ha, which is 1.36, 1.16 and 0.62 t/ha higher in comparison with the standard variety Bohdan at NIR05 0.609 t/ha. At the same time, the manufacturability of harvesting these varieties was at the level of 88-94%. According to DSTU 3768:2019 "Wheat. Technical conditions" of the majority of studied wheat varieties. uk_UA
dc.description.abstract У кваліфікаційній роботі розглянуто питання особливостей формування продуктивності та якості зерна сучасних сортів пшениці озимої. Дослідження проводили упродовж 2023-2024 вегетаційного року. Об’єктом дослідження виступали сім сортів пшениці озимої вітчизняної та зарубіжної селекції: Богдана, Арктіс, Скаген, Асорі, Румор. У результаті дослідження встановлено, що на період повного припинення вегетації пшениці озимої у вузлах кущіння накопичилось розчинних цукрів у рослин 24,7-30,3%, що відповідає оптимальній біологічній нормі. Більший вміст цукрі був сформований рослинами сортів Скаген (29,8%) і Румор (29,4%). Вищим рівнем врожайності характеризувалися сорти озимої пшениці Скаген -7,74 т / га, Асорі – 7,54т / га і Румор - 7,00 т / га, що на 1,36, 1,16 і 0,62 т/га вище у порівнянні зі сортом стандартом Богдана при НІР05 0,609 т/га. При цьому технологічність збирання цих сортів була на рівні 88-94%. Згідно ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови» більшість досліджуваних сортів пшениці. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject пшениця uk_UA
dc.subject сорти uk_UA
dc.subject індивідуальна продуктивність uk_UA
dc.subject wheat uk_UA
dc.subject varieties uk_UA
dc.subject individual productivity uk_UA
dc.title Порівняльне оцінювання сортів пшениці озимої в умовах ТДВ «Конотопагропостач» Сумської області uk_UA
dc.title.alternative Comparative assessment of winter wheat varieties in the conditions of the Konotopagropostach agricultural field of Sumy region uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу