Короткий опис(реферат):
У кваліфікаційній роботі розглянуто питання особливостей формування
продуктивності та якості зерна сучасних сортів сої. Дослідження проводили у
2023 році в СТОВ «Придніпровський край» Полтавської області. Об’єктом
дослідження виступали шість сортів сої зарубіжної селекції різних груп
стиглості: Амадея, Ментор, Кіото і Аркадія. За результатами досліджень
виявлено чітку залежність підвищення біометричних показників із
подовженням вегетаційного періоду досліджуваних сортів сої. Вищу
врожайність зерна в умовах 2023 року отримано по середньостиглому сорту
Аркадія – 3,85 т/га, середньоранньому сорту Кіото – 3,45 т/га і ранньостиглому
Ментор - 3,28 т/га. При збиранні вологість насіння сої була вище 12%, але не
більше 14% у скоростиглого сорту Амадея (13,2%). Вищим проявом вмісту
білка і жиру характеризувався середньоранній сорт Кіото (41,52 і 20,89%). Вищі
показники економічної ефективності отримано по середньостиглому сорту
Аркадія – рівень рентабельності 120%. Дещо нижчі показники економічної
ефективності були по сортах Кіото (102%) і Ментор (93%).
Суть розробки, основні результати:
In the qualification work, the question of the features of the formation of
productivity and grain quality of modern soybean varieties is considered. The
research was carried out in 2023 at the "Prydniprovsky Kray" STOV, Poltava Region.
The object of the research was six varieties of soybeans of foreign selection of
different maturity groups: Amadea, Mentor, Kyoto and Arcadia. According to the
results of the research, a clear dependence of the increase in biometric indicators with
the extension of the growing season of the investigated soybean varieties was
revealed. A higher grain yield in the conditions of 2023 was obtained from the
medium-ripening Arcadia variety - 3.85 t/ha, the medium-early Kyoto variety - 3.45
t/ha, and the early-ripening Mentor - 3.28 t/ha. At harvest, the moisture content of
soybean seeds was higher than 12%, but not more than 14% in the pre-ripened variety
Amadea (13.2%). The mid-early Kyoto variety was characterized by higher protein
and fat content (41.52 and 20.89%). The highest indicators of economic efficiency
were obtained for the medium-ripened Arcadia variety - the level of profitability is
120%. Somewhat lower indicators of economic efficiency were for the Kyoto (102%)
and Mentor (93%) varieties.