00 DSpace/Manakin Repository

Determination of quality indicators of sugar fortified with a by-product of elderberry processing

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Bal’-Prylipko, Larysa
dc.contributor.author Samilyk, Maryna
dc.contributor.author Korniienko, Daria
dc.contributor.author Paska, Mariia
dc.contributor.author Ryzhkova, Taisia
dc.contributor.author Yatsenko, Ivan
dc.contributor.author Hnoievyі, Ihor
dc.contributor.author Tkachuk, Svіtlana
dc.contributor.author Bolgova, Natalia
dc.contributor.author Sokolenko, Viktoriia
dc.contributor.author Баль-Прилипко, Л. В.
dc.contributor.author Самілик, М. М.
dc.contributor.author Корнієнко, Д. А.
dc.contributor.author Паска, М. З.
dc.contributor.author Рижкова, Т. М.
dc.contributor.author Яценко, І. В.
dc.contributor.author Гноєвий, І. В.
dc.contributor.author Ткачук, С. А.
dc.contributor.author Болгова, Н. В.
dc.contributor.author Соколенко, В. В.
dc.date.accessioned 2024-12-30T12:40:26Z
dc.date.available 2024-12-30T12:40:26Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Determination of quality indicators of sugar fortified with a by-product of elderberry processing [Electronic resource] / L. Bal’-Prylipko, М. Samilyk, D. Korniienko [and athers] // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2023. – Vol. 4, № 11 (124). – Р. 65-72. – Режим доступу : https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284885. – Заголовок з екрану. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12960
dc.description Буряковий кристалічний та пресований цукор на 99,61–99,7 % складається із сахарози, яка є джерелом енергії для організму. Проте, цей продукт не містить інших життєво необхідних нутрієнтів. Об’єктом дослідження є спосіб безвідходної переробки плодів бузини. В якості предмету дослідження використовували дикорослі плоди бузини чорної Sambucus nigra L. Попередньо очищені плоди бузини заморожували за температури –18±2 °С, а після дефростації проводили їх осмотичну дегідратацію. Для цього використовували 70 % цукровий розчин, температурою 50±5 °С (гідромодуль 1). Тривалість осмосу становила 1 годину. Похідний продукт, утворений в результаті осмотичної дегідратації плодів бузини (бузиновий сироп), використовували для збагачення цукру-піску у кількості 10 % до маси цукру. Після ретельного змішування із розчином, цукор висушували у лабораторній вакуумній сушарці. Антоціанові барвники, які містяться в плодах бузини, надають цукру яскравого рожевого забарвлення. Отриманий продукт мав характерний запах та присмак бузини. Методом високоефективної рідинної хроматографії досліджено склад цукру. Встановлено, що у збагаченому похідним продуктом бузини цукрі міститься 0,03±0,02 мг/100 г вітаміну С та 0,28±0,02 % флавоноїдів, що надає йому певних антиоксидантних властивостей. Поляриметричним методом у продукті, крім сахарози, виявлено глюкозу (0,20±0,02) та фруктозу (0,27±0,02). Аналіз амінокислотного спектру збагаченого цукру показав наявність в ньому 18 амінокислот (загальною кількістю 5,547 мг/100 г), в тому числі всіх незамінних. Найбільше у збагаченому цукрі виявлено, мг/100 г: тирозину (0,93), аланіну (0,79), фенілаланіну (0,752) та лейцину (0,749). Отримані результати свідчать про підвищення біологічної цінності та додаткові функціональні властивості збагаченого цукру. uk_UA
dc.description.abstract Beet crystalline and pressed sugar consists of 99,61–99,7% sucrose, which is a source of energy for the body. However, this product does not contain other vital nutrients. The object of the study was the method of non-waste processing of elderberry fruits. The wild-growing fruits of the black elder Sambucus nigra L were used as the subject of the study. The pre-peeled elder fruits were frozen at a temperature of -18 ± 2 °C, and after defrosting they were subjected to osmotic dehydration. For this, a 70% sugar solution with a temperature of 50±5°C was used (hydromodule 1). The duration of osmosis was 1 hour. The derivative product formed as a result of osmotic dehydration of elderberries (elderberry syrup) was used to enrich granulated sugar in an amount of 10% by weight of sugar. After thorough mixing with the solution, the sugar was dried in a laboratory vacuum dryer. Anthocyanin dyes contained in the elderberries gave the sugar a bright pink color. The resulting product had a characteristic smell and taste of elderberry. The composition of sugar was studied by high performance liquid chromatography. It has been established that sugar enriched with an elderberry product contains 0,03±0,02 mg/100 g of vitamin C and 0,28±0,02% flavonoids. This gives it certain antioxidant properties. The polarimetric method in the product, in addition to sucrose, revealed glucose (0,20±0,02) and fructose (0,27±0,02). Analysis of the amino acid spectrum of enriched sugar showed the presence of 18 amino acids (total amount of 5,547 mg/100 g), including all essential ones. The most found in enriched sugar, mg/100g: tyrosine (0,93), alanine (0,79), phenylalanine (0,752) and leucine (0,749). The results obtained indicate an increase in the biological value and additional functional properties of fortified sugar. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.subject enriched sugar uk_UA
dc.subject elderberry syrup uk_UA
dc.subject antioxidant properties uk_UA
dc.subject цукор збагачений uk_UA
dc.subject бузиновий сироп uk_UA
dc.subject антиоксидантні властивості uk_UA
dc.title Determination of quality indicators of sugar fortified with a by-product of elderberry processing uk_UA
dc.title.alternative Визначення показників якості цукру збагаченого побічним продуктом переробки плодів бузини uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу