Короткий опис(реферат):
У кваліфікаційній роботі розглянуто питання особливостей формування
врожайності зерна сучасних сортів пшениці м’якої ярої. Дослідження
проводили у 2024 році в на дослідному полі ННВЦ СНАУ. Об’єктом
дослідження виступали сорти пшениці ярої м’якої : Провінціалка, Лікамеро і
Шірокко. За результатами досліджень встановлено, що вищу польова схожість
була виявлено у сорту Лікамеро – 91,2%, що на 2,1% більше порівняно зі
схожістю по сорту Провінціалка (89,1%) і на 1,8% - сорту Шірокко (90,2%).
Виживання рослин упродовж всього вегетаційного періоду перебувало в межах
статистичної похибки. Тобто можна вважати, що виживання рослин не
залежить від сортових особливостей. Більше впливає на цей показник умови,
які складаються упродовж вегетаційного періоду. Найбільш озерненими і
вищою масою зерна з колоса рослини сорту Лікамеро. Більшу масу 1000 зерен
отримано по сорту пшениці ярої Провінціалка – 43,2 г, що на 1,6 грами більше
у порівнянні з сортом Лікамеро (41,6 г) і на 0,7 – сортом Шірокко (42,5 г). В
умовах 2024 року рослини ярої пшениці сформували в досліді біологічну
врожайність зерна в межах 4,76 – 5,24 т/га. Вищу врожайність зерна нами
отримано при вирощуванні сорту пшениці Лікамеро 5,24 т/га. Більш
ефективним, за умови збирання біологічної врожайності, було вирощування
сорту Лікамеро - 92% рентабельності при собівартості врожаю 4294 грн/тону.
Суть розробки, основні результати:
In the qualification work, the question of the peculiarities of grain yield
formation of modern varieties of soft spring wheat was considered. The research was
conducted in 2024 at the research field of the NNVC of the SNAU. The object of the
study was spring soft wheat varieties: Provintsialka, Licamero and Shirocco.
According to the research results, it was established that the highest field similarity
was found in the Licamero variety - 91.2%, which is 2.1% more compared to the
similarity of the Provincialka variety (89.1%) and 1.8% - the Shirocco variety (90
.2%). The survival of plants throughout the growing season was within the limits of
statistical error. That is, it can be assumed that the survival of plants does not depend
on varietal characteristics. The conditions during the growing season have a greater
influence on this indicator. The most grainy and with the highest mass of grain from
the ear of the Licamero plant variety. The greater mass of 1000 grains was obtained
by the spring wheat variety Provintsialka - 43.2 g, which is 1.6 grams more compared
to the Licamero variety (41.6 g) and by 0.7 - to the Shirocco variety (42.5 g). In the
conditions of 2024, spring wheat plants formed in the experiment a biological yield
of grain in the range of 4.76 - 5.24 t/ha. We obtained a higher grain yield when
growing the Licamero wheat variety, 5.24 t/ha. More effective, under the condition of
harvesting biological yield, was the cultivation of the Licamero variety - 92%
profitability at the cost of the harvest of 4,294 UAH/ton.