00 DSpace/Manakin Repository

Вдосконалення технології вирощування Ribes nigrum L. в умовах Сумської філії Українського інституту експертизи сортів рослин

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Ясенок, В. Є.
dc.contributor.author Yasenok, V. E.
dc.date.accessioned 2025-01-29T07:07:56Z
dc.date.available 2025-01-29T07:07:56Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник О. М. Осьмачко uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13268
dc.description The qualification work is devoted to studying the influence of different methods of planting and the expediency of using different types of mulching materials in the creeping strips of blackcurrant plantations on the yield and quality of berries. The object of the research is raspberry varieties grown in the conditions of the Sumy branch of the Ukrainian Institute of Plant Varieties Examination. The subject of research is performance indicators and quality of blackcurrant berries (Ribes nigrum L.) The purpose of the research is to determine the influence of the planting scheme and different methods of mulching on productivity indicators and the chemical composition of blackcurrant berries. Research results. The conducted research made it possible to develop recommendations for optimal blackcurrant planting schemes that ensure high yield and quality of berries with minimal maintenance costs. It was established that the increase in the area of plant nutrition has a positive effect on their development, and the choice of the appropriate variety and mulching methods makes it possible to increase the resistance of plants to diseases and pests. Conclusions: The results of the research show that mulching the cutting strips in currant plantations with straw and sawdust contributed to the good growth of young shoots, increased crop yield, influenced the chemical composition of berries, and the productivity of the bushes depends on the genotype of the variety. The best crop planting scheme is the 3x1m scheme. uk_UA
dc.description.abstract Кваліфікаційна робота присвячена питанням вивчення впливу різних способів посадки та доцільності використання різних видів мульчуючих матеріалів у прикущових смугах насаджень смородини чорної на врожайність та якість ягід. Об’єкт дослідження – сорти малини, що вирощуються в умовах СФ УІЕСР. Предмет дослідження показники продуктивності та якість ягід смородини чорної (Ribes nigrum L.) Мета досліджень – визначити вплив схеми посадки та різних методів мульчування на показники продуктивності та хімічний склад ягід смородини чорної. Результати досліджень. Проведені дослідження дозволили розробити рекомендації, щодо оптимальних схем посадки смородини чорної, які забезпечують високу врожайність та якість ягід при мінімальних витратах на догляд. Було встановлено, що збільшення площі живлення рослин позитивно впливає на їх розвиток, а вибір відповідного сорту та методів мульчування дозволяє підвищити стійкість рослин до хвороб та шкідників. Висновки. Результати досліджень свідчать, що мульчування прикущових смуг у насадженнях смородини соломою та тирсою сприяло доброму росту молодих пагонів, підвищенню врожайності культури, вплинуло на хімічний склад ягід, також продуктивність кущів залежить від генотипу сорту. Найкращою схемою посадки культури є схема 3х1м. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject технологія вирощування uk_UA
dc.subject мульчування uk_UA
dc.subject економічна ефективність uk_UA
dc.subject cultivation technology uk_UA
dc.subject mulching uk_UA
dc.subject economic efficiency uk_UA
dc.title Вдосконалення технології вирощування Ribes nigrum L. в умовах Сумської філії Українського інституту експертизи сортів рослин uk_UA
dc.title.alternative Improving the technology of growing Ribes nigrum L. in the conditions of the Sumy branch of the Ukrainian Institute of Plant Varieties Examination uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу