Короткий опис(реферат):
Робота складається із змісту, загальної характеристики роботи та її
кваліфікаційних ознак, огляду досліджень за обраною темою, розділів
основної частини, висновків за результатами МКР (українською та
англійською мовами).
Сформульовано мету, задачі, об’єкт та предмет дослідження, методи
наукового дослідження.
Актуальність дослідження полягає в необхідності підвищення міцності та
довговічності бетонних конструкцій для сільськогосподарських підприємств,
зокрема для тваринницьких приміщень, де агресивні умови, такі як висока
вологість, дезінфікуючі засоби та відходи, значно прискорюють деградацію
бетону. Для вирішення цієї проблеми важливим є використання
мікродобавок, зокрема жовтого залізооксидного пігменту, рідкого скла,
мідного купоросу та янтарної кислоти, які здатні покращити фізико механічні властивості бетону, зменшити його проникність і підвищити
термічну стабільність.
Основною метою дослідження є оцінка ефективності мікродобавок у
покращенні експлуатаційних характеристик бетону в агресивних умовах
сільського господарства. Це включає зниження проникності бетону,
підвищення його термічної стабільності та надання антимікробних
властивостей, що сприяє зменшенню впливу мікробної активності та корозії
бетону. Дослідження також включає вивчення антимікробного потенціалу
добавок і їх впливу на основні види мікроорганізмів, що спричиняють
руйнування бетону.
Інноваційний підхід до дослідження термічної стабільності бетону, з
використанням температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії,
дозволяє точніше оцінити стійкість матеріалу до термічної напруги. Окрім
цього, експериментальні дослідження фокусуються на вимірюванні таких
параметрів, як проникність хлоридів, водопоглинання та зміни в структурі
пор бетону, що дає змогу запропонувати практичні рішення для поліпшення
якості та довговічності бетону в сільськогосподарських умовах.
Суть розробки, основні результати:
The work consists of the content, general characteristics of the work and its
qualification features, a review of research on the selected topic, sections of the
main part, conclusions based on the results of the MCR (in Ukrainian and English).
The goal, objectives, object and subject of the study, methods of scientific
research are formulated.
The relevance of the study lies in the need to increase the strength and
durability of concrete structures for agricultural enterprises, in particular for
livestock premises, where aggressive conditions, such as high humidity,
disinfectants and waste, significantly accelerate the degradation of concrete. To
solve this problem, it is important to use microadditives, in particular yellow iron
oxide pigment, liquid glass, copper sulfate and succinic acid, which are able to
improve the physical and mechanical properties of concrete, reduce its
permeability and increase thermal stability.
The main objective of the study is to assess the effectiveness of microadditives
in improving the performance characteristics of concrete in aggressive agricultural
conditions. This includes reducing the permeability of concrete, increasing its
thermal stability and providing antimicrobial properties, which helps to reduce the
impact of microbial activity and corrosion of concrete. The study also includes
studying the antimicrobial potential of additives and their impact on the main types
of microorganisms that cause concrete destruction.
An innovative approach to studying the thermal stability of concrete, using
temperature-programmed desorption mass spectrometry, allows for a more
accurate assessment of the material's resistance to thermal stress. In addition,
experimental studies focus on measuring parameters such as chloride permeability,
water absorption and changes in the pore structure of concrete, which makes it
possible to offer practical solutions for improving the quality and durability of
concrete in agricultural conditions.