00 DSpace/Manakin Repository

Introduction of vortex machines in bakery production

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Savchenko, M.
dc.contributor.author Radchuk, O.
dc.contributor.author Koshel, O.
dc.contributor.author Савченко, М.
dc.contributor.author Радчук, О.
dc.contributor.author Кошель, О.
dc.date.accessioned 2025-04-03T07:29:56Z
dc.date.available 2025-04-03T07:29:56Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Savchenko M. Introduction of vortex machines in bakery production [Electronic resource] / М. Savchenko, О. Radchuk, О. Koshel // Herald of Khmelnytskyi National University. – Technical Sciences. – 2024. – Т. 343, № 6 (1). – Р. 262-267. – Режим доступу : https://doi.org/10.31891/2307-5732-2024-343-6-39. – Заголовок з екрану. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13553
dc.description Виробництво хліба – одна з найважливіших галузей харчової промисловості, яка забезпечує населення основним продуктом харчування. Якість хліба, борошняних кондитерських виробів, виробів із пшениці безпосередньо залежить від якості сировини, її біологічної цінності та технології виробництва, застосовуваного обладнання. Одним із відповідальних етапів приготування борошна є його просіювання, яке відіграє важливу роль у покращенні характеристик борошна і, відповідно, готового продукту. Виробництво харчових продуктів супроводжується утворенням відходів, які, в будь-якому разі, потрапляють у навколишнє середовище без належного очищення, особливо на великих підприємствах із застарілими технологіями та обладнанням. Використання такого обладнання призводить до тяжких захворювань працівників. Нині на харчових підприємствах переважають рідкі відходи, які є значним забруднювачем. Актуальною проблемою сьогодення є очищення запилених газів на елеваторах, борошномельних, комбікормових заводах, зерносховищах, зерносушарках, сільськогосподарських підприємствах. Тому у роботі проведено експериментальне та теоретичне дослідження щодо визначення ефективності вловлювання борошна вдосконаленими вихровими установками. Досліджено виділення твердих часток із пилового потоку борошна. Визначено загальний ККД пристрою при зустрічних закручених потоках. Проведено ситовий аналіз борошна. Отримано фракційні зразки пилодисперсних частинок борошна. Вивчено процес сушіння вологого борошна в апаратах із протилежними закрученими потоками з метою його подальшого використання в борошняних кондитерських виробах. Доведено перспективність використання запропонованого вихрового пиловловлювача як сушильного пристрою. Проведені експериментальні та теоретичні дослідження з визначення ефективності вдосконалених вихрових установок, виділення твердих частинок із запиленого повітря на основі борошна, визначення загальної ефективності, розміру фракцій, ситового аналізу борошна та дослідження досліджено вологе борошно для сушіння в АКСФ, що свідчить про те, що пристрій із зустрічними закрученими потоками призначений не тільки для уловлювання різного роду пилоподібних харчових продуктів, а й для сушіння того чи іншого продукту, що досить зручно у використанні uk_UA
dc.description.abstract Bread production is one of the most important branches of the food industry, which provides the population with the main food product. The quality of bread, flour confectionery, wheat products directly depends on the quality of raw materials, its biological value and production technology, and the equipment used. One of the crucial stages of flour preparation is its sifting, which plays an important role in improving the characteristics of flour and, accordingly, the finished product. Food production is accompanied by the formation of waste, which, in any case, enters the environment without proper treatment, especially at large enterprises with outdated technologies and equipment. The use of such equipment leads to serious illnesses of workers. Currently, liquid waste, which is a significant pollutant, prevails at food enterprises. An urgent problem today is the purification of dusty gases at elevators, flour milling, grain crushing, feed mills, granaries, grain dryers, and agricultural enterprises. Therefore, the paper conducted an experimental and theoretical study to determine the efficiency of flour capture by improved vortex installations. The separation of solid particles from a dusty flour flow was investigated. The overall efficiency of the device was determined with counter-vortex flows. A sieve analysis of flour was performed. Fractional samples of dust-dispersed flour particles were obtained. The process of drying wet flour in devices with counter-vortex flows was studied with the aim of its further use in flour confectionery products. The prospects of using the proposed vortex dust collector as a drying device were proven. Experimental and theoretical studies were conducted to determine the efficiency of improved vortex installations, the separation of solid particles from dusty air based on flour, the determination of overall efficiency, fraction size, sieve analysis of flour, and the study of wet flour for drying in AKSF, which indicates that the device with counter-rotating swirling flows is intended not only for capturing various types of dusty food products, but also for drying a particular product, which is quite convenient to use. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher ХНУ uk_UA
dc.subject flour uk_UA
dc.subject flour confectionery uk_UA
dc.subject protein uk_UA
dc.subject борошно uk_UA
dc.subject борошняні кондитерські вироби uk_UA
dc.subject білок uk_UA
dc.title Introduction of vortex machines in bakery production uk_UA
dc.title.alternative Впровадження вихрових машин на хлібопекарське виробництво uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу