DSpace Repository

Інноваційна технологія приготування тіста для піци

Show simple item record

dc.contributor.author Кошель, О.
dc.contributor.author Маренкова, Т.
dc.contributor.author Степанова, Т.
dc.contributor.author Крутась, А.
dc.contributor.author Koshel, O.
dc.contributor.author Marenkova, T.
dc.contributor.author Stepanova, T.
dc.contributor.author Krutas, A.
dc.date.accessioned 2025-06-11T10:33:34Z
dc.date.available 2025-06-11T10:33:34Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Інноваційна технологія приготування тіста для піци [Електронний ресурс] / О. Ю. Кошель, Т. І. Маренкова, Т. М. Степанова, А. В. Крутась // Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. – 2024. – Вип. 24, Т. 2. – С. 285-294. – Режим доступу : DOI: 10.32782/2220-8674-2024-24-2-13. – Заголовок з екрану. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13839
dc.description Pizza is one of the most popular dishes in the world, which has won the hearts of millions thanks to its versatility and variety. Pizza dough, as the basis of this dish, plays a key role in shaping its taste, texture and overall perception. The research was aimed at developing a pizza dough technology that includes not only cuttlefish ink as an innovative ingredient, but also soy fiber to increase the nutritional value of the product. Research on the use of soy fibers indicates their ability to improve dough structure and increase the fiber content of the final product. The work researched and developed: - the influence of cuttlefish ink and soy fiber on the physical and chemical properties of the dough; - determining the optimal proportions of pizza components to preserve the consistency and structure of the dough; - the influence of the ingredients on the dough rising process and its readiness after baking; - development of technological recommendations for the preparation of pizza using these ingredients, taking into account safety and product quality indicators. As part of the work, the physical and chemical characteristics of the dough were analyzed, which made it possible to determine the optimal ratio of flour, cuttlefish ink and soy fiber. This helped to achieve the desired consistency and structural homogeneity of the dough. A detailed technological scheme for the production of pizza was developed, which includes the stages of preparation of ingredients, formation and baking of the product. Organoleptic analysis showed high sensory qualities of the finished pizza. Calculations of the energy and nutritional value of a new type of pizza were made. Thanks to the addition of cuttlefish ink and soy fiber, the pizza is innovative and can offer consumers not only excellent taste, but also improved nutritional characteristics. uk_UA
dc.description.abstract Дослідження було спрямоване на розробку технології тіста для піци, до складу якого входить не лише чорнило каракатиці як інноваційний інгредієнт, але й соєва клітковина для підвищення харчової цінності продукту. У рамках роботи було аналізовано фізико-хімічні характеристики тіста, що дозволило визначити оптимальне співвідношення борошна, чорнила каракатиці та соєвої клітковини. Це сприяло досягненню потрібної консистенції та структурної однорідності тіста. Було розроблено детальну технологічну схему виготовлення піци, що включає етапи підготовки інгредієнтів, формування та випікання продукту. Органолептичний аналіз показав високі сенсорні якості готової піци. Виконано розрахунки енергетичної та поживної вартості нового виду піци. Завдяки додаванню чорнила каракатиці та соєвої клітковини, піца вирізняється інноваційністю та може пропонувати споживачам не тільки відмінний смак, але й покращені харчові характеристики. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher ТДАТУ uk_UA
dc.subject піца uk_UA
dc.subject чорнило каракатиці uk_UA
dc.subject технологія тіста uk_UA
dc.subject pizza uk_UA
dc.subject cuttlefish ink uk_UA
dc.subject dough technology uk_UA
dc.title Інноваційна технологія приготування тіста для піци uk_UA
dc.title.alternative Innovative technology of preparation of pizza dough uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account