Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10012
Title: | Економічні механізми забезпечення продовольчої безпеки |
Other Titles: | Экономические механизмы обеспечения продовольственной безопасности Economic mechanisms for ensuring food safety |
Authors: | Борисова, Вікторія Анатоліївна Борисова, Виктория Анатольевна Borysova, Victoria Anatoliivna |
Keywords: | продовольча безпека екологізація сільськогосподарського виробництва аграрна сфера продовольственная безопасность экологизация сельскохозяйственного производства аграрная сфера food security greening of agricultural production agricultural sector |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Primedia eLaunch |
Citation: | Борисова В. А. Економічні механізми забезпечення продовольчої безпеки [Електронний ресурс] / В. А. Борисова // Scientific Foundations in Economics and Management : collective monograph. International Science Group. – Boston : Primedia eLaunch, 2022. – Р. 154-162. |
Abstract: | У статті досліджено концепцію екологічно орієнтованої продовольчої безпеки регіону. Доведено, що науково виважена система раціонального управління процесом використання природних ресурсів в аграрній сфері повинна бути направлена на забезпечення продовольчої безпеки України, шляхом виробництва якісної, повноцінної сільськогосподарської продукції та сировини в достатній кількості. Для забезпечення екологічної чистоти товарів, збереження середовища і відтворювальних функцій в природі, концепція управління ресурсовикористання повинна будуватись на глибокому пізнанні соціально-економічних та біологічних законів оптимальної взаємодії підприємницької діяльності людини і природи. В статье исследована концепция экологически ориентированной продовольственной безопасности региона. Доказано, что научно взвешенная система рационального управления процессом использования природных ресурсов в аграрной сфере должна быть направлена на обеспечение продовольственной безопасности Украины путем производства качественной, полноценной сельскохозяйственной продукции и сырья в достаточном количестве. Для обеспечения экологической чистоты товаров, сохранения среды и воспроизводственных функций в природе, концепция управления ресурсами использования должна строиться на глубоком познании социально-экономических и биологических законов оптимального взаимодействия предпринимательской деятельности человека и природы. |
Description: | The article explores the concept of environmentally oriented food security in the region. It has been proved that a scientifically balanced system of rational management of the process of using natural resources in the agricultural sector should be aimed at ensuring the food security of Ukraine through the production of high-quality, high-grade agricultural products and raw materials in sufficient quantities. To ensure the ecological purity of goods, preserve the environment and reproductive functions in nature, the concept of resource use management should be based on a deep knowledge of the socio-economic and biological laws of optimal interaction between human entrepreneurial activity and nature. |
URI: | http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10012 |
Appears in Collections: | Монографії, розділи монографій |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Борисова В.А. Економ_чн_ механ_зми забезпечення продовольчої безпеки.pdf | 204,16 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.