Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11665
Title: Удосконалення м’ясних січених виробів із птиці з додаванням культивованої грибної сировини
Other Titles: Improvement of minced meat products from poultry with the addition of cultivated mushroom raw materials
Authors: Панасенко, Анастасія Віталіївна
Panasenko, Anastasia Vitalyivna
Keywords: гриби
січені вироби
птиця
mushrooms
chopped products
poultry
Issue Date: 2023
Publisher: СНАУ
Citation: Факультет харчових технологій ; наук. керівник О. Ю. Кошель
Abstract: Включення високоякісної сировини в продукції з птиці дозволяє не тільки розширити асортимент, а й підвищити харчову цінність кінцевого продукту. Це відбувається при додаванні джерел біологічно активних речовин (вітамінів, мінералів, клітковини). Такий підхід прискорює обмінні процеси при споживанні продуктів, що містять цінні поживні речовини, підвищуючи опірність організму до шкідливих впливів зовнішнього середовища. Дослідженнями доведено доцільність впровадження культивованої грибної сировини — гливи звичайної, що сприяє утворенню не тільки відмінних функціональних і технічних властивостей, але й високих органолептичних властивостей. Дану технологію від існуючих відрізняє використання високоякісної сировини, що містить біоактивні інгредієнти в натуральних пропорціях. Це забезпечує кращу засвоюваність в організмі і дозволяє отримувати продукти з курячого фаршу підвищеної якості та харчової цінності. Під час досліджень вмісту поживних речовин у розробленій продукції було виявлено, що вміст клітковини значно збільшився, а також вітаміни групи В, мінерали.
Description: The inclusion of high-quality raw materials in poultry products allows not only to expand the assortment, but also to increase the nutritional value of the final product. This happens when sources of biologically active substances (vitamins, minerals, fiber) are added. This approach accelerates metabolic processes when consuming products containing valuable nutrients, increasing the body's resistance to the harmful effects of the external environment. Studies have proven the feasibility of introducing cultivated mushroom raw material - common oyster mushroom, which contributes to the formation of not only excellent functional and technical properties, but also high organoleptic properties. This technology is distinguished from existing ones by the use of high-quality raw materials containing bioactive ingredients in natural proportions. This ensures better digestibility in the body and makes it possible to obtain minced chicken products of increased quality and nutritional value. During research on the content of nutrients in the developed products, it was found that the content of fiber increased significantly, as well as B vitamins and minerals.
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11665
Appears in Collections:Харчових технологій



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.