Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12469
Title: | Удосконалення технології рафінованої соняшникової олії |
Other Titles: | Improving the technology of refined sunflower oil |
Authors: | Білан, Ю. М. Bilan, Yury |
Keywords: | олія соняшникова вітамін А рафінація sunflower oil vitamin A refining |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | СНАУ |
Citation: | Факультет харчових технологій ; наук. керівник Н. В. Болгова |
Abstract: | Робота викладена на 56 сторінках, містить 6 рисунків. Для виконання використано 41 літературних джерела. Робота присвячена удосконаленню технології рафінованої соняшникової олії за рахунок збагачення її вітаміном А. В рафіновану соняшникову олію додавали вітамін А у кількості 1 мл на 100 г олії. Така кількість вітаміну обумовлена добовою потребою організму у вітаміні А. Таким чином, вживаючи 50 г збагаченої олії на день можна забезпечити 50% добової потреби організму у даному вітаміні. Рафінація дозволяє поліпшити якість олії шляхом видалення небажаних домішок. Це включає вільні жирні кислоти, пігменти, воски та інші речовини, які можуть негативно позначатися на смаку, кольорі та ароматі олії. Рафінована олія стає більш стабільною і має кращу стійкість до окислення, що забезпечує її тривалий термін зберігання. Результати показали, що запропонований спосіб збагачення соняшникової рафінованої вітаміном А на основі рослинної олії не впливає на колірне число готового продукту. Воно залишається без змін та авідповідає вимогам стандарту. Вітамін А позитивно впливає на зберігання олії, кислотне число збагаченої рафінованої олії на 0,7 мг КОН/г менше ніж звичайної рафінованої олії. Також знижується пероксидне число на 0,3 ½О ммоль/кг. Додавання вітаміну А не впливає на масову частку вологи в рафінованій олії. Вона залишається сталою. Результати показали, що за всіма мікробіологічними показниками дослідні зразки відповідають вимогам стандарту. Рентабельність запропонованого проєкту становить 20%. |
Description: | The work is laid out on 56 pages, contains 6 figures. For implementation, 41 literary sources were used. The work is devoted to improving the technology of refined sunflower oil by enriching it with vitamin A. Vitamin A was added to refined sunflower oil in the amount of 1 ml per 100 g of oil. This amount of vitamin is determined by the body's daily need for vitamin A. Thus, consuming 50 g of enriched oil per day can provide 50% of the body's daily need for this vitamin. Refining improves the quality of oil by removing unwanted impurities. This includes free fatty acids, pigments, waxes and other substances that can adversely affect the taste, color and aroma of the oil. Refined oil becomes more stable and has better resistance to oxidation, which ensures its long shelf life. The results showed that the proposed method of enriching refined sunflower with vitamin A based on vegetable oil does not affect the color number of the finished product. It remains unchanged and meets the requirements of the standard. Vitamin A has a positive effect on oil storage, the acid number of enriched refined oil is 0.7 mg KOH/g less than that of ordinary refined oil. The peroxide number also decreases by 0.3 ½O mmol/kg. The addition of vitamin A does not affect the mass fraction of moisture in the refined oil. It remains constant. The results showed that according to all microbiological indicators, the experimental samples meet the requirements of the standard. The profitability of the proposed project is 20%. |
URI: | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12469 |
Appears in Collections: | Харчових технологій |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Б_ЛАН Юр_й .pdf Restricted Access | 1,09 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.