Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14882
Title: Kasianenko S. M. Evaluation of the safety and quality of poultry carcasses for contamination by Campylobacter spp
Other Titles: Оцінка безпечності та якості тушок птиці за контамінації Campylobacter spp
Authors: Kasianenko, Sergii Mykhailovych
Mozghovyi, Maksym Vitaliiovych
Касяненко, С. М.
Мозговий, М. В.
Keywords: poultry meat
quality
safety
м'ясо птиці
якість
безпечність
Issue Date: 2024
Publisher: СНАУ
Citation: Kasianenko S. M. Evaluation of the safety and quality of poultry carcasses for contamination by Campylobacter spp [Electronic resource] / S. M. Kasianenko, M. V. Mozghovy // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 2 (65). – С. 3-7.
Abstract: Effective poultry meat quality control is based on forecasting, identification of dangerous factors and risk management. The article presents experimental studies indicators of safety and quality of poultry meat due to contamination Campylobacter spp. The level has been studied bacterial insemination of meat. Defined microbiological indicators of the safety of poultry meat of different conditions: boneless pieces, pieces with bones and mechanical deboning. Low-quality and dangerous products were identified according to microbiological indicators, which accounted for 27.45% of the total number of samples examined. The dominant number of positive results of microbiological studies of product samples according to the indicators of KMAFAnM and bacterias of the E. coli group were registered when selling mechanically deboned meat in a chilled state. In the vast majority of cases, bacteria were isolated from poultry carcasses in association. During the investigation of the quality of poultry meat, 27.45% of samples of low-quality and dangerous products according to microbiological indicators were found. Based on the results of identification of 29 isolates family Enterobacteriaceae: Salmonella – 31.0%, E.coli – 20.7%, Listeria – 20.7%,P. aeruginosa– 13.8%, C. jejuni and C. coli – 13.8% and 6.9%, respectively, P. vulgaris – 81 (96.4%). The isolates had a high and medium degree of pathogenicity: Salmonella – 22.2%, E.coli – 33.6%, Listeria – 66.6%, C. jejuni – 100%. Meat samples were studied had signs of poor quality according to organoleptic indicators. The surface of carcasses is wet, yellowish-gray in color; subcutaneous and internal adipose tissue is pale yellow; the serous membrane of the thoraco-abdominal cavity is wet, hemorrhages were recorded on the serous covers; skeletal muscles are pale, the cut surface is dry, the pattern is unclear, there are small hemorrhages in the thickness of the muscles. The muscles are flabby, the dimple that forms when pressed with a finger slowly flattens out, the smell of the muscles is specific. Contaminated meats by Camylobacter spp. had unsatisfactory quality indicators: tasting evaluation of meat products and broth has a satisfactory degree of quality of the evaluated indicators: 3.0±0.2 – 3.8±0.1 and 2.5±0.3–3.5 ±0.3 points, degree of quality estimated indicators, respectively; pH 6.9 – 7.0, reactions to ammonia and ammonium salts with Nessler's reagent and peroxidase – negative, the peroxide value of fat is 0.007 ± 0.002% of iodine.
Description: Ефективний контроль якості м’яса птиці базується на прогнозуванні, ідентифікації небезпечних чинників та управлінні ризиками. В статті представлено експериментальних досліджень показників безпеки та якості м’яса птиці за контамінації Campylobacter spp. Досліджено рівень бактеріального обсіменіння м’яса. Визначено мікробіологічні показники безпеки м’яса птиці різного стану: безкісткового кускового, кускового на кістках та механічної обвалки. Визначено неякісної та небезпечної продукції за мікробіологічними показниками, що склало 27,45% від загальної кількості досліджуваних проб. Домінуючу кількість позитивних результатів мікробіологічних досліджень зразків продукції за показниками КМАФАнМ та БГКП реєстрували при реалізації м’яса механічної обвалки в охолодженому стані. В переважній більшості випадків бактерії ізолювалися із тушок птиці в асоціації. При дослідженні якості м’яса птиці виявлено 27,45% зразків неякісної та небезпечної продукції за мікробіологічними показниками. За результатами ідентифікації 29 ізолятів родини Enterobacteriaceae: Salmonella – 31,0%, Е.coli – 20,7%, Listeria – 20,7%, P. aeruginosa – 13,8%, C. jejuni та C. coli –13,8% та 6,9%, відповідно, P. vulgaris – 81 (96,4%). Ізоляти мали високий і середній ступінь патогенності: Salmonella – 22,2%, Е.coli – 33,6%, Listeria – 66,6%, C. jejuni – 100%. Досліджені проби м’яса мали ознаки недоброякісності за органолептичними показниками. Поверхня тушок волога, жовтувато-сірого кольору; підшкірна і внутрішня жирова тканина блідо-жовтого кольору; серозна оболонка грудо-черевної порожнини – волога, реєстрували геморагії на серозних покривах; скелетні м’язи бліді, поверхня розрізу суха, малюнок нечіткий, в товщі м’язів – дрібні крововиливи. М’язи в’ялі, ямка, що утворюється при натисканні пальцем, вирівнюється повільно, запах м’язів специфічний. Контаміноване Camylobacter spp. м'ясо птиці мали незадовільні показники якості: дегустаційна оцінка м'ясних продуктів та бульйону має задовільний ступінь якості оцінених показників: 3,0±0,2 – 3,8±0,1 та 2,5±0,3–3,5 ±0,3 бали, ступеня якості оцінених показників, відповідно; рН 6,9 – 7,0, реакції на аміак і солі амонію з реактивом Неслера та на пероксидазу – негативні, перекисне число жиру –0,007 ± 0,002 % йоду
URI: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14882
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1147-Текст статті-2089-1-10-20241002.pdf249,93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.