Короткий опис(реферат):
Effective poultry meat quality control is based on forecasting, identification of dangerous factors and risk management.
The article presents experimental studies indicators of safety and quality of poultry meat due to contamination Campylobacter
spp. The level has been studied bacterial insemination of meat. Defined microbiological indicators of the safety of poultry
meat of different conditions: boneless pieces, pieces with bones and mechanical deboning. Low-quality and dangerous
products were identified according to microbiological indicators, which accounted for 27.45% of the total number of samples
examined. The dominant number of positive results of microbiological studies of product samples according to the indicators
of KMAFAnM and bacterias of the E. coli group were registered when selling mechanically deboned meat in a chilled state.
In the vast majority of cases, bacteria were isolated from poultry carcasses in association. During the investigation of the
quality of poultry meat, 27.45% of samples of low-quality and dangerous products according to microbiological indicators
were found. Based on the results of identification of 29 isolates family Enterobacteriaceae: Salmonella – 31.0%, E.coli –
20.7%, Listeria – 20.7%,P. aeruginosa– 13.8%, C. jejuni and C. coli – 13.8% and 6.9%, respectively, P. vulgaris – 81 (96.4%).
The isolates had a high and medium degree of pathogenicity: Salmonella – 22.2%, E.coli – 33.6%, Listeria – 66.6%, C.
jejuni – 100%. Meat samples were studied had signs of poor quality according to organoleptic indicators. The surface of
carcasses is wet, yellowish-gray in color; subcutaneous and internal adipose tissue is pale yellow; the serous membrane of
the thoraco-abdominal cavity is wet, hemorrhages were recorded on the serous covers; skeletal muscles are pale, the cut
surface is dry, the pattern is unclear, there are small hemorrhages in the thickness of the muscles. The muscles are flabby,
the dimple that forms when pressed with a finger slowly flattens out, the smell of the muscles is specific. Contaminated
meats by Camylobacter spp. had unsatisfactory quality indicators: tasting evaluation of meat products and broth has a
satisfactory degree of quality of the evaluated indicators: 3.0±0.2 – 3.8±0.1 and 2.5±0.3–3.5 ±0.3 points, degree of quality
estimated indicators, respectively; pH 6.9 – 7.0, reactions to ammonia and ammonium salts with Nessler's reagent and
peroxidase – negative, the peroxide value of fat is 0.007 ± 0.002% of iodine.
Суть розробки, основні результати:
Ефективний контроль якості м’яса птиці базується на прогнозуванні, ідентифікації небезпечних чинників та
управлінні ризиками. В статті представлено експериментальних досліджень показників безпеки та якості м’яса птиці
за контамінації Campylobacter spp. Досліджено рівень бактеріального обсіменіння м’яса. Визначено мікробіологічні
показники безпеки м’яса птиці різного стану: безкісткового кускового, кускового на кістках та механічної обвалки.
Визначено неякісної та небезпечної продукції за мікробіологічними показниками, що склало 27,45% від загальної кількості
досліджуваних проб. Домінуючу кількість позитивних результатів мікробіологічних досліджень зразків продукції за
показниками КМАФАнМ та БГКП реєстрували при реалізації м’яса механічної обвалки в охолодженому стані. В переважній
більшості випадків бактерії ізолювалися із тушок птиці в асоціації. При дослідженні якості м’яса птиці виявлено
27,45% зразків неякісної та небезпечної продукції за мікробіологічними показниками. За результатами ідентифікації
29 ізолятів родини Enterobacteriaceae: Salmonella – 31,0%, Е.coli – 20,7%, Listeria – 20,7%, P. aeruginosa – 13,8%, C. jejuni
та C. coli –13,8% та 6,9%, відповідно, P. vulgaris – 81 (96,4%). Ізоляти мали високий і середній ступінь патогенності:
Salmonella – 22,2%, Е.coli – 33,6%, Listeria – 66,6%, C. jejuni – 100%. Досліджені проби м’яса мали ознаки недоброякісності
за органолептичними показниками. Поверхня тушок волога, жовтувато-сірого кольору; підшкірна і внутрішня жирова
тканина блідо-жовтого кольору; серозна оболонка грудо-черевної порожнини – волога, реєстрували геморагії на
серозних покривах; скелетні м’язи бліді, поверхня розрізу суха, малюнок нечіткий, в товщі м’язів – дрібні крововиливи.
М’язи в’ялі, ямка, що утворюється при натисканні пальцем, вирівнюється повільно, запах м’язів специфічний.
Контаміноване Camylobacter spp. м'ясо птиці мали незадовільні показники якості: дегустаційна оцінка м'ясних
продуктів та бульйону має задовільний ступінь якості оцінених показників: 3,0±0,2 – 3,8±0,1 та 2,5±0,3–3,5 ±0,3 бали,
ступеня якості оцінених показників, відповідно; рН 6,9 – 7,0, реакції на аміак і солі амонію з реактивом Неслера та на
пероксидазу – негативні, перекисне число жиру –0,007 ± 0,002 % йоду