Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/1936
Title: Заквашувальні композиції для дитячих кисломолочних продуктів з підвищеними протеолітичними властивостями
Other Titles: Закавшивальные композиции для детских кисломолочных продуктов с повышенными протеолетическими свойствами
Ferment compositions of cultured milk foods for children with heightened proteolytic properties
Authors: Назаренко, Ю. В.
Назаренко, Ю. В.
Nazarenko, Y. V.
Keywords: продукт кисломолочний
харчова алергія
заквашувальна композиція
протеолітичні властивості
продукт кисломолочный
пищевая аллергия
заквасочная композиция
протеолитические свойства
cultured milk product
food allergy
ferment composition
proteolytic properties
Issue Date: 2014
Citation: Ткаченко Н. А. Заквашувальні композиції для дитячих кисломолочних продуктів з підвищеними протеолітичними властивостями [Електронний ресурс] / Н. А. Ткаченко, Ю. В. Назаренко, А. С. Авершина та ін. // Восточно-Европейский журнал передовых технологий (Index Copernicus (Польша), РИНЦ (Россия)). – 2014. – Вип. 2/12(68). – С. 66-71.
Abstract: В статті наведені результати відбору біфідобактерій та бакконцентратів лактобактерій з підвищеними протеолітичними властивостями для виробництва дитячих кисломолочних продуктів. Показано, що використання у заквашувальних композиціях монокультур / змішаних культур біфідобактерій, монокультур лактобацил та/або мезофільних молочнокислих лактококів з підвищеними протеолітичними властивостями забезпечує виробництво сиру, паст білкових, напоїв кисломолочних дитячих з гіпоалергенними властивостями. В статье приведены результаты отбора бифидобактерий и бакконцентратов лактобактерий с повышенными протеолитическими свойствами для производства детских кисломолочных продуктов. Показано, что использование в заквасочных композициях монокультур / смешанных культур бифидобактерий, монокультур лактобацилл и/или мезофильных молочнокислых лактококков с повышенными протеолитическими свойствами обеспечивает производство творога, паст белковых, напитков кисломолочных с гипоаллергенными свойствами.
Description: The article reflects the sampling results of bifidobacteria monocultures and bacterial concentrate lactic bacteria of direct insertion with heightened proteolytic properties, which are adapted to milk, for making ferment compositions of mixed cultures of lactic and bifidobacteria, which are meant for the production of cultured milk foods for children. The article specifies that it is possible to get curds and cultured milk drinks for child nutrition with hypoallergenic properties if applying mixed bifidobactera cultures and mesophilic lactic acid lactococcus with heightened proteolytic properties together with ferment compositions. Combination of bacterial concentrates of Lbc. acidophilus monocultures of direct insertion with mixed cultures of bifidobacteria allows getting the compositions for the production of cultured milk drink for children with reduced allergenic impact on the child’s organism. Ferment compositions of monocultures/ mixed cultures of bifidobacteria, bacterial concentrates of Lbc. Acidophilus monocultures of direct insertion and mesophilic lactic acid lactococcus with heightened proteolytic properties can be applied in the biotechnology of the production of protein paste for child nutrition with hypoallergenic properties.
URI: http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/1936
Appears in Collections:Статті, тези доповідей



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.