Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/4478
Title: Рубцева ферментація овець під впливом мінеральних добавок
Other Titles: Рубцовая ферментация овец под влиянием минеральных добавок
Scar fermentation of sheep under the influence of mineral additives
Authors: Піхтірьова, Аліна Володимирівна
Пихтирева, Алина Владимировна
Pikhtirova, Alina
Keywords: ферментація
рубець
вівці
ферментация
рубец
овцы
fermentation
rumen
sheep
Issue Date: 2016
Publisher: ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок
Citation: Піхтірьова А. В. Рубцева ферментація овець під впливом мінеральних добавок [Електронний ресурс] / А. В. Піхтірьова // Науково-технічний бюлетень ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок. - Львів : ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок, 2016. - Вип. 17.- № 2. - С. 54-59.
Abstract: У статті наведені дані що до впливу мінеральних добавок на показники рубцевої ферментації в овець. Встановлено, що за зрівняльний період показники рубцевої ферментації у тварин контрольної та дослідних груп практично не відрізнялись. Амілолітична активність мікроорганізмів коливалась від 0,52±0,05 до 0,56±0,04 ум. ам. од, а целюлозолітична становила 18,70±0,65 % у тварин контрольної групи та 18,80±0,70-18,86±0,68 % в овець дослідних груп. Загальна маса мікроорганізмів рубця виявлена на рівні 0,1280±0,008-0,1296±0,006 г/100 мл у тварин контрольної та дослідних груп. У результаті корекції макро-мікроелементного живлення овець, нами встановлені значні відмінності у процесах рубцевої ферментації овець контрольної та дослідних груп. Упродовж дослідного періоду у тварин другої групи амілолітична активність мікроорганізмів послідовно підвищилась в 1,08, 1,12 та в 1,18 раза (р<0,05). В овець третьої групи активність амілолітичних мікроорганізмів підвищилась в 1,16-1,26 раза (р<0,01) за період досліду. За умов корекції макро-мікроелементного живлення овець, вміст аміаку у рубці тварин виявився в 1,10-1,14 раза (р<0,05) менше, ніж у тварин контрольної групи, що свідчить про більш ефективне використання білкових компонентів в організмі тварин дослідних груп. В статье приведены данные влияния минеральных добавок на показатели рубцовой ферментации у овец. Установлено, что за уравнительный период показатели рубцовой ферментации у животных контрольной и опытных групп практически не отличались. Амилолитическая активность микроорганизмов колебалась от 0,52±0,05 до 0,56±0,04 усл. ам. ед., а целюлозолитическая составляла 18,70±0,65 % у животных контрольной группы и 18,80±0,70-18,86±0,68 % у овец опытных групп. Общая масса микроорганизмов рубца оказалась на уровне 0,1280±0,008-0,1296±0,006 г/100 мл содержимого рубца у животных контрольной и опытных групп. В результате коррекции макро-микроэлементного питания овец нами установлены значительные различия в процессах рубцовой ферментации овец контрольной и опытных групп. В течении опытного периода у животных второй группы амилолитическая активность микроорганизмов последовательно увеличилась в 1,08, 1,12 и 1,18 раза (р<0,05). У овец третьей группы активность амилолитических микроорганизмов достоверно повышалась в 1,16-1,26 раза (р<0,01) на протяжении периода опыта. При коррекции макро-микроэлементного питания овец, содержание аммиака в рубце животных оказалось в 1,10-1,14 раза (р<0,05) меньше, чем у животных контрольной группы, что свидетельствует о более эффективном использовании белковых компонентов в организме животных опытных групп.
Description: The article shows the effect of mineral additives on the indicators of rumen fermentation in sheep. It was established that in egalitarian performance during fermentation scar animal control and experimental groups practically no different. Amylase activity of microorganisms ranged from 0,52±0,05-0,56±0,04 conventional units. am. еd. and cellulose-lytic was 18,70±0,65 % in the control group and 18,80±0,70-18,86±0,68 % of the ewes of the experimental groups. The total mass of rumen microorganisms appeared at 0,1280±0,008-0,1296±0,006 g/100 ml in the control animals and research groups. As a result of the correction macro-microelement nutrition of sheep we found significant differences in the processes of rumen fermentation sheep in control and experimental groups. During the research period, the animals of the second group of microorganisms amylase activity gradually increased in 1,08, 1,12 and 1,18 times (p<0,05). In the third group of sheep amylase activity of microorganisms increased in 1,16-1,26 times (p<0,01) during the experiment. Given the correction of macro- microelement nutrition of sheep, the content of ammonia in the rumen of animals was in 1,10-1,14 times (p<0,05) than animals in the control group, indicating a more efficient use of protein components in animals research groups.
URI: http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/4478
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Піхтірьова А. В.Рубцева ферментація овець.pdf1,15 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.