Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/5787
Title: Вплив зрошення на лежкоздатність селекційного матеріалу картоплі
Other Titles: Влияние орошения на лежкость селеционного материала картофеля
An influence of the irrigation on storability of the potato breeding material
Authors: Завора, Я. А.
Завора, Я. А.
Zavora, Y. A.
Keywords: картопля
селекційний матеріал
зрошення
картофель
селекционный материал
орошение
potato
breeding material
irrigation
Issue Date: 2017
Publisher: СНАУ
Citation: Завора Я. А. Вплив зрошення на лежкоздатність селекційного матеріалу картоплі [Електронний ресурс] / Я. О. Завора // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Агрономія і біологія" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2017. - Вип. 2 (33). – С. 174-179.
Abstract: Визначено природні втрати маси бульб та їх складових при зберіганні 13 перспективних сортономерів картоплі селекції Інституту проблем картоплярства Сумського національного аграрного університету, вирощених на зрошенні в умовах північно-східного Лісостепу. Визначена реакція природних втрат маси бульб досліджуваних номерів на зрошення: 31 % - слабка, 23 % - середня та 46 % - сильна. Вибір оптимального режиму вирощування картоплі дає можливість не лише підвищити урожайність бульб, але й зменшити природні втрати при тривалому зберіганні.
Description: The aim of this research was to determine a natural weight loss of the tubers and their components during storage 13 promising sartenaer potato breeding at the Institute of potato growing of Sumy National Agricultural University, grown on irrigation in the North-Eastern forest-Steppe. Here were marked the reaction of the size of natural losses in tubers’ weights of the researched numbers on irrigation: 31 % with a weak reaction, 23 % – with intermediate and 46 % - with strong reaction. The choice of the optimal condition for growing potato gives an opportunity not just to increase crop capacity and marketability of tubers, but also to reduce quantitative and qualitative weight’s looses of tubers during the lasting storage.
URI: http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5787
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
26.pdf224,84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.