DSpace Eлектронний репозиторій Сумського НАУ
 

Sumy National Agrarian University >
Наукові праці >
Науковий журнал "Вісник СНАУ" >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/6375

Назва: Алометрична та кореляційна залежність складових яєць у курей кращих світових кросів
Інші назви: Аллометрическая и корреляционная зависимость составляющих яиц у кур лучших мирових кроссов
Allometric and correlation dependence of hens’ eggs constituents of the best world crosses
Автори: Остапенко, В. І.
Остапенко, В. И.
Ostapenko, V. I.
Ключові слова: кроси
морфологічні якості
алометрична залежність
кроссы
морфологические качества
аллометрическая зависимость
crosses
morphological
qualities
Дата публікації: 2017
Видавець: Сумський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Остапенко В. І. Алометрична та кореляційна залежність складових яєць у курей кращих світових кросів [Електронний ресурс] / В. І. Остапенко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Тваринництво" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2017. - Вип. 7 (33). – С. 85-88.
Короткий огляд (реферат): Проведені дослідження з вивчення алометричної та кореляційної залежності складових яєць у птиці яєчних кросів зарубіжної селекції. Встановлені вірогідні відмінності за ознакою маса білка, за якою переважала інші кроси птиця кросу Іза Браун. За масою жовтка не спостерігається пропорційної залежності цієї ознаки від маси яєць. Однакові показники маси жовтка отримані для яєць масою 53,6 г (крос Іза Браун) і 50,7 г (крос Ломан Браун). Отримано вірогідний вплив кросів, що вивчалися, на морфологічні якості яєць. Найбільш висока доля впливу виявлена для ознаки маса яєць 28,9%, а також для маси білка – 25,1%. Значно меншим, але достовірним виявився вплив генотипового фактора на мінливість маси жовтка – 6,9%. В той же час з масою жовтка і масою яєць встановлено мінімальну залежність для кросів Іза Браун і Хайсекс Браун (відповідно 0,099 і 0,031). Дещо вищою виявилась кореляція цих ознак для кросу Ломан Браун (0,147). Проведены исследования по изучению аллометрической и корреляционной зависимости составляющих яиц у птицы яичных кроссов зарубежной селекции. Установлены достоверные отличия по признаку масса белка, по которой превосходила другие кроссы птица кросса Иза Браун. По массе желтка не наблюдается пропорциональной зависимости этого признака от массы яиц. Одинаковые показатели массы желтка получены для яиц массой 53,6 г (кросс Иза Браун) и 50,7 г (кросс Ломан Браун). Получено достоверное влияние кроссов, что изучались, на морфологические качества яиц. Наиболее высокая степень влияния выявлена для признака масса яиц 28,9%, а также для массы белка – 25,1%. Значительно меньшим, но достоверным выявилось влияние генотипического фактора на изменчивость массы желтка – 6,9%. В то же время по массе желтка и массе яиц установлено минимальную зависимость для кроссов Иза Браун и Хайсекс Браун (соответственно 0,099 і 0,031). Немного более высокой выявилась корреляция этих признаков для кросса Ломан Браун (0,147).
Опис: Studies on the study of the allometric and correlation dependence of poultry eggs crosses of foreign selection were made. There were established significant differences on the basis of the weight of the protein, which preceded the other crosses, the crossbreed Iza Brown. According to the yolk mass, there is no proportional dependence of this feature on the mass of eggs. Identical weight of yolk was obtained for eggs weighing 53.6 g (cross Iza Brown) and 50.7 g (cross Loman brown). A significant effect of crosses, which was studied, on the morphological quality of eggs was obtained. The highest degree of influence was found for the characteristic of eggs’ weight 28.9%, and for the mass of the protein - 25.1%. The effect of the genotypic factor on the variability of yolk mass - 6.9% - was significantly less, but reliable. At the same time, the minimum dependence for the crosses of Iza Brown and Haysex Brown (0.099 0,0 0.031, respectively) was determined for the yolk mass and the egg mass. A slightly higher correlation for these traits was found for the Loman Brown cross (0.147).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/6375
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
12.pdf444,57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок