Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/7077
Назва: Analysis of the interaction between properties and microstructure of construction ceramics
Інші назви: Аналіз взаємодії властивостей та мікроструктури будівельної кераміки
Анализ взаимодействия свойств и микроструктуры строительной керамики
Автори: Khomenko, O.
Sribniak, N.
Dushyn, V.
Shushkevych, V.
Хоменко, Олена Сергіївна
Срібняк, Наталія Миколаївна
Душин, Владислав Вікторович
Шушкевич, В’ячеслав Ілліч
Хоменко, Елена Сергеевна
Срибняк, Наталья Николаевна
Душин, Владислав Викторович
Шушкевич, Вячеслав Ильич
Ключові слова: ceramic brick
microstructure of ceramic material
sintering of clay
керамічна цегла
мікроструктура керамічного матеріалу
спікання глини
керамический кирпич
микроструктура керамического материала
спекание глины
Дата публікації: 2018
Видавництво: НВП ПП «Технологічний Центр»
Бібліографічний опис: Analysis of the interaction between properties and microstructure of construction ceramics [Electronic resource] / O. Khomenko, N. Sribniak, V. Dushyn, V. Shushkevych // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. - Харків : НВП ПП «Технологічний Центр», 2018. - № 4/6 (94). - C. 16-25.
Короткий огляд (реферат): Many different building materials are made of ceramic, for example, pipes, tile, roof tile, and brick. Ceramic ware is an absolutely natural and eco-friendly product. Ceramics has strength, hardness, resists the effects of fire, water, and different chemical substances. Common, facial and clinker bricks are of particular interest. The microstructure and the phase composition of the above-stated ceramics are analyzed. The common brick contains a thermally altered clay component and, as a result, has high water absorption values. The homogeneous physical-ceramic properties of the facing brick are associated with sufficient content of lean components in ceramics mass for its manufacturing. In clinker bricks production, along with the addition of an optimal quantity of lean additives, it is important to select the correct temperature-time mode while blinking the clinker in order to achieve the intensive liquid-phase sintering. As a result, the product must have a strong solid structure with water absorption of 4-5 %; there should be no deformation, no cracking, no "re-burning", no puffing of the brick. The interrelation of the microstructure of the structural ceramics crock with its properties was shown by these studies. The established correlation makes possible to control and "manage" the quality of products promptly and expeditiously, to reduce the number of defective brick units during production. The necessity of thorough study of microstructure formation features during the design of compositions for decorative coatings is revealed. Визначено основні властивості керамічної цегли різного призначення. Досліджено мікроструктуру та фазовий склад рядової, лицьової та клінкерної цегли. Встановлено взаємозв’язок мікроструктури і фазового складу дослідних матеріалів з водопоглинанням, механічною міцністю при стисканні та морозостійкістю. Результати досліджень дали можливість визначити особливості формування керамічного черепка та пояснити фізико-хімічні процеси при спіканні. Встановлено, що рядова цегла містить переважно термічно змінену глинисту речовину з невисокою кількістю склофази. У зв’язку з зазначеним, через неповне рідкофазне спікання, рядова цегла має високі значення водопоглинання (10–14 %) при низькій міцності (7,5–12,5 МПа). Лицьова цегла має більш розвинену склофазу, яка міцно з’єднує кристалічну фазу. Остання представлена такими мінералами, як β-кварц, мікроклін, альбіт, муліт та ін. Головним завданням виробництва лицьової цегли є забезпечити оптимальну дисперсність вихідних сировинних матеріалів і досягти рівномірного розподілу мінералів по всьому об’єму виробу. Клінкерна цегла має більш складний механізм спікання, оскільки при використанні вихідної грубодисперсної маси необхідно отримати щільну однорідну структуру виробів. Головними особливостями керамічної маси є введення до її складу опіснюючих добавок, які забезпечать стійкість виробів до деформації під час випалу, і плавнів, які мають забезпечити інтенсивне рідкофазне спікання. При випалі таких виробів потрібно правильно вибрати температурно-часовий режим, який буде відповідати інтервалу спікання основного глинистого матеріалу. Це необхідно для того, щоб, з одного боку, отримати міцну щільну структуру виробу з водопоглинанням 4–5 %, а з іншого – уникнути таких видів браку, як деформація, розтріскування, «перевипал», спучування і т. д. Результати досліджень можуть бути застосовані у виробничих умовах на підприємствах галузі з метою контролю якості продукції і усунення можливих причин браку, пов’язаного з порушенням технологічного режиму виробництва.
Опис: Определены основные свойства керамического кирпича различного назначения. Исследовано микроструктуру и фазовый состав рядовой, лицевой и клинкерного кирпича. Установлена взаимосвязь микроструктуры и фазового состава исследовательских материалов с водопоглощением, механической прочностью при сжатии и морозостойкостью. Результаты исследований позволили определить особенности формирования керамического черепка и объяснить физико-химические процессы при спекании. Установлено, что рядовой кирпич содержит преимущественно термически измененное глинистое вещество с невысоким количеством стеклофазы. В связи с указанным, из-за неполного жидкофазного спекания, рядовой кирпич имеет высокие значения водопоглощения (10-14%) при низкой прочности (7,5-12,5 МПа). Облицовочный кирпич имеет более развитую стеклофазу, которая прочно соединяет кристаллическую фазу. Последняя представлена такими минералами, как β-кварц, микроклин, альбит, муллит и др. Главной задачей производства лицевого кирпича является обеспечить оптимальную дисперсность исходных сырьевых материалов и достичь равномерного распределения минералов по всему объему изделия. Клинкерный кирпич имеет более сложный механизм спекания, поскольку при использовании исходной грубодисперсной массы необходимо получить плотную однородную структуру изделий. Главными особенностями керамической массы является введение в ее состав отощающих добавок, которые обеспечат устойчивость изделий к деформации во время обжига, и плавней, которые должны обеспечить интенсивное жидкофазного спекания. При обжиге таких изделий нужно правильно выбрать температурно-временной режим, который будет соответствовать интервала спекания основного глинистого материала. Это необходимо для того, чтобы, с одной стороны, получить прочную плотную структуру изделия с водопоглощением 4-5%, а с другой - избежать таких видов брака, как деформация, растрескивание, «перевипал», вспучивание и т. д. Результаты исследований могут быть применены в производственных условиях на предприятиях отрасли с целью контроля качества продукции и устранения возможных причин брака, связанного с нарушением технологического режима производства.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/7077
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття.pdf1,3 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.