Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/9091
Title: Обгрунтування параметрів подільно-множувального блоку пристрою оцінки якості біологічних структур фіксованої геометричної форми
Other Titles: Обоснование параметров делительно-множительного блока устройства оценки качества биологических структур фиксированной геометрической формы
Substantiation of parameters of a dividing-multiple unit of a device for assessing the quality of biological structures of a fixed geometric form
Authors: Яковлєв, Валерій Федорович
Яковлев, Валерий Федорович
Yakovliev, Valerii Fedorovich
Keywords: акустичне зондування
параметри акустичного поля
ударне збудження
акустическое зондирование
параметры акустического поля
ударное возбуждение
acoustic sounding
acoustic field parameters
impact excitation
Issue Date: 2020
Publisher: ТДАТУ
Citation: Яковлєв В. Ф. Обгрунтування параметрів подільно – множувального блоку пристрою оцінки якості біологічних структур фіксованої геометричної форми [Електронний ресурс] / В. Ф. Яковлєв // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. – Мелітополь : ТДАТУ, 2020. - Вип. 20. - Т.4. - С.106-114. - Режим доступу : https://doi.org/ 10.31388/2078-0877-2020-20-4-106-114. – Заголовок з екрану
Abstract: Висока якість продукції сільського господарства, що йде на реалізацію населенню, може бути досягнена тільки при забезпеченні технологічних процесів (виробництва, переробки, зберігання) технічними засобами контролю якісних ознак початкової сировини, контролем якості продукції на проміжних і кінцевих операціях. Особливі труднощі, при контролі в технологічному потоці, представляють біологічні об’єкти фіксованої геометричної форми (яблука, баштанні, томати, лимон, апельсин та ін.), якість яких не завжди можливо визначити по зовнішньому стану продукту (наприклад, баштанні) без його руйнування. Позитивне вирішення цієї задачі можливо тільки при широкому впроваджені сучасних методів і технічних засобів неруйнівного експресного контролю якісних ознак продукції. Із порівняння переваг та недоліків різних фізичних методів контролю, які можуть бути реалізовані у технічному засобі, найбільш перспективним є метод акустичного зондування, який дозволяє оцінювати якісні ознаки продукту, що тісно пов’язані з його анатомічною структурою і фізико-біохімічними характеристиками, по параметрам акустичного поля. Наведений матеріал представляє результати теоретичних та експериментальних досліджень по обґрунтуванню параметрів одного із блоків пристрою експресного неруйнівного контролю якісних ознак сільськогосподарської продукції в технологічному потоці і надає можливість проектування та технічної реалізації подібних пристроїв. Высокое качество продукции сельского хозяйства, идущее на реализацию населению, может быть достигнуто только при обеспечении технологических процессов (производства, переработки, хранения) техническими средствами контроля качественных признаков исходного сырья, контроля качества продукции на промежуточных и конечных операциях. Особые трудности при контроле в технологическом потоке, представляют биологические объекты фиксированной геометрической формы (яблоки, бахчевые, томаты, лимон, апельсин и др.), качество которых не всегда возможно определить по внешнему состояния продукта (например, бахчевые) без его разрушения . Положительное решение этой задачи возможно только при широком внедрении современных методов и технических средств неразрушающего экспрессного контроля качественных признаков продукции. Из сравнения преимуществ и недостатков различных физических методов контроля, которые могут быть реализованы в техническом средстве, наиболее перспективным является метод акустического зондирования позволяющий оценивать качественные признаки продукта, которые тесно связаны с его анатомической структурой и физико-биохимическими характеристиками, по параметрам акустического поля. Приведенный материал представляет результаты теоретических и экспериментальных исследований по обоснованию параметров одного из блоков устройства экспрессного неразрушающего контроля качественных признаков сельскохозяйственной продукции в технологическом потоке и создает предпосылки проектирования и технической реализации подобных устройств.
Description: The high quality of agricultural products sold to the population can be achieved only if technological processes (production, processing, storage) are provided with technical means for controlling the quality characteristics of raw materials, product quality control at intermediate and final operations. Biological objects of fixed geometric shape (apples, melons, tomatoes, lemon, orange, etc.), the quality of which is not always possible to determine by the external state of the product (for example, melons) without destroying it, are especially difficult to control in the process flow. A positive solution to this problem is possible only with the widespread introduction of modern methods and technical means of non-destructive express control of product quality features. From a comparison of the advantages and disadvantages of various physical control methods that can be implemented in a technical device, the most promising is the method of acoustic sounding, which makes it possible to evaluate the qualitative features of a product that are closely related to its anatomical structure and physico-biochemical characteristics, according to the parameters of the acoustic field. The presented material presents the results of theoretical and experimental studies on the substantiation of the parameters of one of the units of the device for express non-destructive testing of qualitative characteristics of agricultural products in the process flow and creates the prerequisites for the design and technical implementation of such devices.
URI: http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9091
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Яковлєв В. Ф. Обгрунтування параметрів.pdf620,5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.