Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9091
Назва: Обгрунтування параметрів подільно-множувального блоку пристрою оцінки якості біологічних структур фіксованої геометричної форми
Інші назви: Обоснование параметров делительно-множительного блока устройства оценки качества биологических структур фиксированной геометрической формы
Substantiation of parameters of a dividing-multiple unit of a device for assessing the quality of biological structures of a fixed geometric form
Автори: Яковлєв, Валерій Федорович
Яковлев, Валерий Федорович
Yakovliev, Valerii Fedorovich
Ключові слова: акустичне зондування
параметри акустичного поля
ударне збудження
акустическое зондирование
параметры акустического поля
ударное возбуждение
acoustic sounding
acoustic field parameters
impact excitation
Дата публікації: 2020
Видавництво: ТДАТУ
Бібліографічний опис: Яковлєв В. Ф. Обгрунтування параметрів подільно – множувального блоку пристрою оцінки якості біологічних структур фіксованої геометричної форми [Електронний ресурс] / В. Ф. Яковлєв // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. – Мелітополь : ТДАТУ, 2020. - Вип. 20. - Т.4. - С.106-114. - Режим доступу : https://doi.org/ 10.31388/2078-0877-2020-20-4-106-114. – Заголовок з екрану
Короткий огляд (реферат): Висока якість продукції сільського господарства, що йде на реалізацію населенню, може бути досягнена тільки при забезпеченні технологічних процесів (виробництва, переробки, зберігання) технічними засобами контролю якісних ознак початкової сировини, контролем якості продукції на проміжних і кінцевих операціях. Особливі труднощі, при контролі в технологічному потоці, представляють біологічні об’єкти фіксованої геометричної форми (яблука, баштанні, томати, лимон, апельсин та ін.), якість яких не завжди можливо визначити по зовнішньому стану продукту (наприклад, баштанні) без його руйнування. Позитивне вирішення цієї задачі можливо тільки при широкому впроваджені сучасних методів і технічних засобів неруйнівного експресного контролю якісних ознак продукції. Із порівняння переваг та недоліків різних фізичних методів контролю, які можуть бути реалізовані у технічному засобі, найбільш перспективним є метод акустичного зондування, який дозволяє оцінювати якісні ознаки продукту, що тісно пов’язані з його анатомічною структурою і фізико-біохімічними характеристиками, по параметрам акустичного поля. Наведений матеріал представляє результати теоретичних та експериментальних досліджень по обґрунтуванню параметрів одного із блоків пристрою експресного неруйнівного контролю якісних ознак сільськогосподарської продукції в технологічному потоці і надає можливість проектування та технічної реалізації подібних пристроїв. Высокое качество продукции сельского хозяйства, идущее на реализацию населению, может быть достигнуто только при обеспечении технологических процессов (производства, переработки, хранения) техническими средствами контроля качественных признаков исходного сырья, контроля качества продукции на промежуточных и конечных операциях. Особые трудности при контроле в технологическом потоке, представляют биологические объекты фиксированной геометрической формы (яблоки, бахчевые, томаты, лимон, апельсин и др.), качество которых не всегда возможно определить по внешнему состояния продукта (например, бахчевые) без его разрушения . Положительное решение этой задачи возможно только при широком внедрении современных методов и технических средств неразрушающего экспрессного контроля качественных признаков продукции. Из сравнения преимуществ и недостатков различных физических методов контроля, которые могут быть реализованы в техническом средстве, наиболее перспективным является метод акустического зондирования позволяющий оценивать качественные признаки продукта, которые тесно связаны с его анатомической структурой и физико-биохимическими характеристиками, по параметрам акустического поля. Приведенный материал представляет результаты теоретических и экспериментальных исследований по обоснованию параметров одного из блоков устройства экспрессного неразрушающего контроля качественных признаков сельскохозяйственной продукции в технологическом потоке и создает предпосылки проектирования и технической реализации подобных устройств.
Опис: The high quality of agricultural products sold to the population can be achieved only if technological processes (production, processing, storage) are provided with technical means for controlling the quality characteristics of raw materials, product quality control at intermediate and final operations. Biological objects of fixed geometric shape (apples, melons, tomatoes, lemon, orange, etc.), the quality of which is not always possible to determine by the external state of the product (for example, melons) without destroying it, are especially difficult to control in the process flow. A positive solution to this problem is possible only with the widespread introduction of modern methods and technical means of non-destructive express control of product quality features. From a comparison of the advantages and disadvantages of various physical control methods that can be implemented in a technical device, the most promising is the method of acoustic sounding, which makes it possible to evaluate the qualitative features of a product that are closely related to its anatomical structure and physico-biochemical characteristics, according to the parameters of the acoustic field. The presented material presents the results of theoretical and experimental studies on the substantiation of the parameters of one of the units of the device for express non-destructive testing of qualitative characteristics of agricultural products in the process flow and creates the prerequisites for the design and technical implementation of such devices.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9091
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Яковлєв В. Ф. Обгрунтування параметрів.pdf620,5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.