00 DSpace/Manakin Repository

The formation of indicators of the quality of buckwheat grain depending on the elements of technology

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Oleksandr, Mashchenko
dc.contributor.author Lyudmyla, Kriuchko
dc.contributor.author Roman, Bordun
dc.contributor.author Anatoliy, Podhaietskyi
dc.contributor.author Ivan, Sobran
dc.contributor.author Gennadiy, Davydenko
dc.contributor.author Valentina, Toryanik
dc.contributor.author Maksym, Hnitetskyi
dc.contributor.author Roman, Kuzmenko
dc.contributor.author Олександр, Мащенко
dc.contributor.author Людмила, Крючко
dc.contributor.author Роман, Бордун
dc.contributor.author Анатолій, Подгаєцький
dc.contributor.author Іван, Собран
dc.contributor.author Геннадій, Давиденко
dc.contributor.author Валентина, Торяник
dc.contributor.author Максим, Гнітецький
dc.contributor.author Роман, Кузьменко
dc.date.accessioned 2024-05-16T06:59:04Z
dc.date.available 2024-05-16T06:59:04Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation The formation of indicators of the quality of buckwheat grain depending on the elements of technology [Electronic resource] / Oleksandr Mashchenko, Lyudmyla Kriuchko, Roman Bordun [and athers] // Modern Phytomorphology. – 2024. – Vol. 18. – Р. 12-16. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11829
dc.description Мета досліджень – визначити реакцію сортів гречки різних морфотипів на строки і способи сівби та оцінити вплив цих факторів на формування показників продуктивності та якісних характеристик гречки. З’ясувати агробіологічні особливості росту та розвитку рослин гречки залежно від дії та взаємодії досліджуваних елементів технології вирощування. За результатами досліджень встановлено, що показники якості зерна обох сортів гречки більшою мірою залежали від генетичних властивостей сорту, меншою – від строків і способів сівби. Це дозволило виявити складну реакцію в нестабільних погодних умовах протягом вегетаційного періоду та багаторічних досліджень, що вплинуло на їх зміну. Побічна продукція гречки у вигляді соломи та полови дає змогу отримувати цінні корми, для сорту Слобожанка в кормових одиницях від 1,86 т/га до 2,29 т/га, а для сорту Ярославна – від 2,05 т/га. до 2,27 т/га. Таким чином, гречка, крім зерна, забезпечує господарства кормовою базою в кількості від 6,2 т/га до 7,6 т/га соломи, яка за поживністю наближається до сіна багаторічних трав, а за мінеральною. складу до бобових трав. uk_UA
dc.description.abstract The purpose of the research was to determine the response of buckwheat varieties of different morphotypes to sowing dates and methods and to evaluate the influence of these factors on the formation of productivity indicators and qualitative characteristics of buckwheat. To find out the agrobiological features of the growth and development of buckwheat plants depending on the action and interaction of the researched elements of cultivation technology. Based on the results of the research, it was established that the grain quality indicators of both varieties of buckwheat depended to a greater extent on the genetic properties of the variety, to a lesser extent on the terms and methods of sowing. This made it possible to reveal a complex reaction in unstable weather conditions during the growing season and years of research that influenced their change. Buckwheat by–products in the form of straw and chaff make it possible to obtain valuable fodder, for the Slobozhanka variety in feed units from 1.86 t/ha to 2.29 t/ha, and for the Yaroslavna variety – forage units from 2.05 t/ha to 2.27 t/ha. Thus, buckwheat, in addition to grain, provides farms with a fodder base in the amount of 6.2 t/ha to 7.6 t/ha of straw, which in terms of nutrition is close to the hay of perennial grasses, and in terms of mineral composition to leguminous grasses. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.subject buckwheat uk_UA
dc.subject productivity uk_UA
dc.subject variety uk_UA
dc.subject гречка uk_UA
dc.subject продуктивність uk_UA
dc.subject сорт uk_UA
dc.title The formation of indicators of the quality of buckwheat grain depending on the elements of technology uk_UA
dc.title.alternative Формування показників якості зерна гречки в залежності від елементів технології uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу