Короткий опис(реферат):
Обґрунтування вибору теми дослідження. До основних
зернобобових культур України належать горох, соя, нут, чина та сочевиця.
Зерно бобових збалансоване за поживністю (адже містять протеїн, вуглеводи,
вітаміни, жири, незамінні та замінні амінокислоти тощо), рослини здатні
забезпечувати культури сівозміни у біологічному азоті, мобілізувати з ґрунту
малорозчинні форми фосфору. Вирощування бобових дозволяє зробити
ефективним не лише аграрний бізнес, а й покращити агрофізичний стан
ґрунту. Однією з головних біологічних особливостей цих культур є здатність
створювати симбіотичні комплекси з ґрунтовою біотою, за допомогою яких
зв’язується значна кількість азоту з повітря. Такий процес відбувається
завдяки бульбочковим бактеріям, які, проникаючи в кореневі волоски
проростків, інтенсивно діляться та формують бульбочки. Ця властивість є
визначальною, оскільки інші культури є лише споживачами цього елемента,
тоді як бобові не лише засвоюють азот із повітря, а й збагачують ґрунт у
доступному вигляді для наступної культури сівозміни. Це дозволяє
скоротити норми внесення азоту і, як наслідок, знизити екологічне
навантаження на агроценоз та зменшити фінансові витрати.
Проведені спостереження метрологічної мережі України свідчать про
те, що зміни клімату, особливо підвищення температурного режиму мають
істотний вплив на низку метеорологічних параметрів. Таких змін зазнали і
умови Лівобережного Лісостепу України. Доведено підвищення
забезпеченості теплом вегетаційного періоду та наявний дефіцит опадів, що
свідчить про формування умов, характерних для більш південних регіонів
країни (Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей). Таким
чином, очевидне переміщення тепловимогливих культур на північ нашої
країни. Саме до таких перспективних культур належать соя та нут. Водночас
необхідно відзначити підвищення вимог до зібраної сировини. Так, сьогодні
є пріоритетним отримання зерна, збалансованого за вмістом цінних
амінокислот та інших сполук. Отже, вибрана тематика є важливою і
актуальною, оскільки в умовах Лівобережного Лісостепу не досліджувалась.
Вперше вивчено сортові особливості формування показників габітусу
рослин, структури врожаю зерна сучасних сортів сої та нуту в умовах
Лівобережного Лісостепу України. Проаналізовано особливості формування
маси 1000 зернин, вмісту білка і олії залежно від сорту та рівня живлення.
Визначено амінокислотний склад. Оптимізовано технологію вирощування
сої і нуту за добору більш адаптованих сортів та рівнів живлення для умов
Лівобережного Лісостепу України. Набула подальшого вивчення ступінь
впливу метрологічних показників (опади, температура) на габітус рослин,
складові структури врожаю та показники його якості залежно від сортових
особливостей та рівня удобрення. Розраховано та обґрунтовано економічні
та енергетичні показники ефективності вирощування сої та нуту залежно від
сортових особливостей та рівня удобрення.
Практичне значення одержаних результатів. Сільськогосподарським
виробникам Лівобережного Лісостепу України рекомендовано сорти та
норми удобрення, що забезпечують формування врожаю сої − 2,9 т/га та нуту
− 2,3 т/га. Рекомендовані сорти сої вирощували в умовах ФГ «ЛСК-11»
(Сумський район, Сумська область) на площі 45 га, де отримано чистий
прибуток 22350 грн/га за рівня рентабельності 93 %. Також на землях ФГ
«Родина» (Кобеляцький район, Полтавська область) на площі 12 га, де
отримали 32250 грн/га за рівня рентабельності 126 %.
У дисертаційній роботі наведено теоретичне узагальнення та науково-практичне вирішення завдання щодо оптимізації вирощування сучасних сортів сої та нуту в умовах Лівобережного Лісостепу України. Головними
інструментами було визначення адаптованих сортів та рівнів живлення задля
отримання максимального врожаю з високими показниками якості зерна.
Нами здійснено вивчення іноземних та українських джерел щодо стану
виробництва зернобобових культур, зокрема сої та нуту. Поряд з цим
проведено аналіз сортів у Державному реєстрі України. Детально розглянуто
вплив живлення на продуктивність та якість зерна сої і нуту.
Підтверджено, що проблема вирощування рослинного білка
залишається однією з основних у сучасному світовому агропромисловому
виробництві. Адже доведено, що дефіцит білка в раціонах годівлі тварин та
продуктах людського харчування є очевидним. Дослідники аграрії працюють
над зменшенням білкового дефіциту селекційними та технологічними
шляхами.
Умови ринкової економіки вимагають не тільки інтеграції України у
світовий економічний простір, а й пошуку стійких ніш у реалізації
виробленої продукції. Зважаючи та те, що сільськогосподарське виробництво
є однією з найважливіших галузей міжнародної спеціалізації нашої країни,
важливо постійно зміцнювати позиції сільськогосподарської продукції на
ринках світу. Особливої уваги потребує питання експорту продукції зернових
культур, за якими країна має конкурентні переваги на світовому ринку,
оскільки зерно та вироблені з нього продукти є фундаментом продовольчої
безпеки держави. Усе зазначене свідчить про актуальність дослідження
проблем розвитку виробництва зерна.
Установлено, що ґрунтово-кліматичні умови місця проведення
досліджень є типовими для Лівобережного Лісостепу України. За
результатами розрахунку гідротермічного коефіцієнта було виявлено, що
періоди вегетації (травень-вересень) 2020 та 2021 рр. слід класифікувати як
нормальні (ГТК=1,02–1,03), а 2022 р. (ГТК=1,32) як вологий. Доведено, що
ґрунтово-кліматичні умови місця проведення досліджень (Лівобережна частина Лісостепу України) є сприятливими для вирощування сої та нуту і
дозволяють реалізувати біологічний потенціал досліджуваних сортів.
За результатами польових дослідів у 2020–2022 рр. установлено, що в
умовах Лівобережного Лісостепу України більш високорослими були
рослини сої сорту Тріада, а саме середній показник становив 80,2 см. Дещо
нижчими були рослини сої сортів Тенор – 75,2 см та Командор – 66,7 см.
Також виявлено суттєве підвищення висоти рослин за розрахункової норми
добрив – 77,5 см. Найбільший вплив розраховано за факторами «Сорт» –
46 % та «Погодні умови» – 38 %. Вищі показники площі листкової поверхні
посіву сої відмічено у сортів Тріада (33,4 тис. м
2
/га) та Тенор (34,0 тис. м
2
/га).
Мінімальну (32,1 тис. м
2
/га) асиміляційну поверхню – у сорту Командор.
Виявлений позитивний ефект щодо збільшення площі листкової поверхні сої
за внесення добрив на 7,0–9,1 тис. м2
/га порівняно з контролем.
На час цвітіння найвищі рослини нуту сформував сорт Ярина – 50,9 см,
дещо менші у сорт Красень – 48,0 см. Істотно менші значення мали рослини
сорту Буджак – 45,9 см. Застосування рекомендованої норми обумовило
збільшення цього параметра на 3,0 см; а розрахункової норми на 3,5 см
порівняно з контролем. Найбільшу площу листкової поверхні нуту
сформовано у сорту Ярина – 34,0 тис. м
2
/га. Дещо меншу у сорту Красень –
33,4 тис. м
2
/га. Суттєво меншу (32,1 тис. м
2
/га) асиміляційну поверхню
сформовано у сорту Буджак. Максимальний показник отримано за
розрахункової норми добрив – 36,9 тис. м
2
/га; дещо менший за
рекомендованої норми – 34,8 тис. м
2
/га. Але всі варіанти з застосуванням
добрив мали суттєво вищі показники порівняно з контролем – 27,8 тис. м
2
/га.
Серед досліджуваних сортів сої найбільшу кількість бобів сформовано
у Тріади – 15,4 шт. Істотно меншу кількість бобів на час збирання отримали у
Тенора – 14,2 шт. та Командора – 14,8 шт. на одній рослині. Розраховано
суттєве збільшення кількості бобів (3,7–4,4 шт./одній рослині) за
застосування добрив. Максимальне збільшення (16,5 шт.) індивідуальної
продуктивності плодів виявлено на варіанті застосування розрахункової
норми добрив. Однонасінних плодів було більше у сорту Тенор (4,4 шт.).
Менший показник отримали у сортів Командор (3,62 шт.) та Тріада (3,1 шт.).
Двонасінних плодів від 4,4 до 7,59 шт./рослині. Кількість найбільш
продуктивного сегмента, а саме тринасінних плодів, була найвищою у сорту
Тріада (5,52 шт.).
За індивідуальною продуктивністю сої (кількістю зернин) максимальне
значення у сорту Тріада – 33,4 шт. Дещо менше у Командора – 31,0 шт.
Мінімальне значення отримали у сорту Тенор – 28,4 шт. Для всіх сортів
максимальну кількість отримали за розрахункової норми – 34,1 шт./рослину.
Дисперсійним аналізом розраховано найбільший вплив фактора В «Норми
добрив» на кількість зернин – 74 %. Сортові особливості сої впливали на
22 %. Максимальний середній показник маси зернин з однієї рослини був у
сорту Тенор – 5,6 г. Дещо менший у сортів Командор – 5,43 г та Тріада –
5,32 г. За фактором «Норми добрив» відмічено суттєве збільшення показника
на 1,43–1,73 г. Максимальну вагу отримали у рослин за використання
розрахункової норми добрив – 6,13 г/рослину.
Для нуту виявлено, що максимальна середня кількість зернин
(16,0 шт./одній рослині) була у сорту Ярина. Істотно менші значення
отримали у сортів Красень (14,2 шт./одній рослині) та Буджак (13,5 шт./одній
рослині). За фактором В «Норми добрив» відмічено підвищення
індивідуальної продуктивності за кількістю зернин на 0,5–0,6 шт./одній
рослині порівняно з контролем. Найвпливовішими були сортові особливості
– 68 % та погодні умови – 25 %. Найвищу індивідуальну продуктивність
мали рослини сорту Ярина – 5,7 г. Менш продуктивними були рослини сорту
Буджак – 5,3 г та сорту Красень – 5,0 г. За фактором В «Норми добрив»
розрахована прибавка індивідуальної продуктивності однієї рослини за
використання добрив на рівні 0,5 г порівняно з контролем, де було
сформовано 5,0 г.
Максимальний рівень врожайності сої відмічено у сорту Тенор –
2,55 т/га. Менш урожайними були сорти Командор – 2,44 т/га та Тріада –
2,37 т/га. Слід відзначити суттєве підвищення збору врожаю зерна сої за
рекомендованої – на 0,64 т/га та розрахункової норми добрив на 0,78 т/га
порівняно з контролем. Найбільш сприятливими виявились умови 2020 року
(2,6 т/га). Менші значення отримано в умовах 2022 року – 2,46 т/га та
2021 року – 2,30 т/га. Максимальний вплив на формування врожаю мав
фактор «Норми добрив», який становив 83 %. Частка впливу «Погодних
умов» становила 13 %, а «Сорту» лише 4 %.
Для нуту максимальну врожайність отримали у сорту Ярина –2,34 т/га.
Менші показники у сортів Буджак – 2,1 т/га та Красень – 2,03 т/га. Внесення
добрив обумовило збільшення рівнів урожайності в середньому по досліду на
0,21–0,22 т/га порівняно з контролем. За результатами дисперсійного аналізу
розраховано вплив факторів на формування врожаю, зокрема: «Сорт» – 44 %,
«Погодні умови» – 29 % та «Добрива» – 25 %.
До основних показників якості насіння сої та нуту відносять масу
1000 шт. зернин, вміст білка та жиру. Також за сучасних підходів до
харчування та переробної промисловості зростає важливість
амінокислотного складу зерна зернобобових культур.
Дослідження в лабораторіях центру колективного користування (ЦКК)
виявили, що максимальні значення маси 1000 зернин сої були у сорту Тенор
(197,1 г), менші показники формував сорт Командор (174,7 г) і найменшу
масу мав сорт Тріада (159,4 г). Також розраховано найбільшу масу 1000
зернин за внесення розрахункової та рекомендованої норми добрив – 177,3–
180,9 г, що більше на 4,3–7,9 г порівняно з контролем.
Для маси 1000 зерен нуту за роками: найбільш крупне насіння нуту
сформувалося у 2021 році (384,0 г); менше – за погодних умов 2022 року
(362,7 г); найменше – у 2020 році (352,9 г). Найбільша маса 1000 зернин була
у сорту Буджак (392,9 г); середня – у сорту Ярина (358,0 г); найменша – у
сорту Красень (348,7 г). Слід відзначити, що найбільші показники
сформувалися за внесення розрахункової норми добрив (376,2 г) та
рекомендованої норми добрив (371,9 г). Найменша маса 1000 зерен
формувалася на варіантах без внесення добрив – 351,6 г. Вплив сортових
особливостей на масу 1000 зернин нуту – 55 %, погодних умов – 27 %, норм
добрив – 18 %.
Лабораторні дослідження на спектрофотометрі SupNir 2750 виявили,
що найвищі значення вмісту білка в зерні сої та нуту за умов 2021 року – 41,3
та 23,1 % відповідно. Серед сортів максимальне значення вмісту білка у
сортів сої було за вирощування Тенора (42,1 %); у сортів нуту – Красеня
(23,9 %). За варіантами внесення добрив максимальне значення у сої
отримали за рекомендованої норми (41,8 %); у нуту – за розрахункової
(23,2 %). Результати дисперсійного аналізу демонструють максимальний
вплив на вміст білка в зерні сої: погодних умов (69 %); у нуту – сортових
особливостей (54 %).
За результатами біохімічного аналізу виявлено, що найбільш
сприятливим для формування вмісту жиру в зерні сої та нуту був 2021 рік –
19,4 % та 7,66 % відповідно. Найбільший вміст жиру в розрізі сортів сої у
сорту Тріади (19,7 %), нуту – у сорту Ярина (7,77 %). Внесення
розрахункової та рекомендованої норм добрив позитивно вплинуло на
формування вмісту жиру в зерні сої (19,2–19,4 %) та нуту (по 7,55 %), що
більше в середньому на 0,5–0,7 та 0,22 % відповідно до контролю. Слід
відзначити, що для обох культур максимальний вплив на цей показник
обумовлено сортовими особливостями: у сої – 57 %; у нуту – 51 %.
Детальний аналіз на SupNir 2750 вмісту незамінних амінокислот
виявив, що серед досліджуваних сортів сої найбільша кількість лізину
(2,54 г/100 г), метіоніну (0,60 г/100 г), лейцину (3,00 г/100 г) та фенілаланіну
(2,11 г/100 г) у зерні Тенор. Внесення добрив позитивно вплинуло на вміст
усіх незамінних амінокислот залежно від сорту, за винятком метіоніну, який
зменшувався на 0,04–0,09 г/100 г за внесення мінеральних добрив. Для зерна
нуту найбільший вміст лізину (1,76 г/100 г), треоніну (1,15 г/100 г), валіну
(0,94 г/100 г), ізолейцину (0,86 г/100 г) та фенілаланіну (1,63 г/100 г) у сорту
Красень. Як і в зерні сої, внесення мінеральних добрив позитивно вплинуло на вміст незамінних амінокислот, за винятком вмісту метіоніну, який
зменшувався на 0,01–0,06 г/100 г за внесення мінеральних добрив залежно
від сорту. Вміст замінних амінокислот у зерні сої залежав від сортових
особливостей, зокрема максимальний вміст аланіну (1,59 г/100 г) зафіксовано
у сорту Командор, глутамінової кислоти (1,66 г/100 г) – у сорту Тріада,
проліну (1,69 г/100 г), аспарагінової кислоти (4,00 г/100 г), серину
(1,98 г/100 г), аргініну (1,78 г/100 г) та гістидину (1,53 г/100 г) – у сорту
Тенор. Для нуту максимальний вміст: аланіну (1,18 г/100 г), глутамінової
кислоти (4,51 г/100 г), серину (1,62 г/100 г) та аргініну (2,76 г/100 г)
розрахували в сорту Красень; проліну (0,96 г/100 г) – у сорту Буджак;
аспарагінової кислоти (2,36 г/100 г), гістидину (0,98 г/100 г) – у сорту Ярина.
Як і в зерні сої, внесення добрив позитивно позначилися на вмісті замінних
амінокислот у зерні нуту.
За розрахунками економічної та енергетичної ефективності визначено,
що вирощування сої та нуту в Лісостепових районах Лівобережжя України є
вигідним. Про це свідчать розраховані економічні показники (маса прибутку
і рівень рентабельності) та коефіцієнти енергетичної ефективності. За
вирощування сої залежно від сорту та норм застосування мінеральних добрив
найвищий рівень рентабельності 176 % було отримано за вирощування сорту
Командор без внесення добрив. Максимальну масу прибутку, яка становила
23037 грн/га, було отримано за вирощування сої сорту Тенор і розрахункової
норми внесення мінеральних добрив. Вирощування нуту залежно від сорту та
норм застосування добрив забезпечило максимальний рівень рентабельності
223 % на варіанті за вирощування сорту Ярина без добрив. Прибуток був
також найбільшим на цьому варіанті – 37208 грн/га. Найвищий коефіцієнт
енергетичної ефективності 4,68–4,74 для сої і 3,91–4,33 для нуту було
отримано для всіх сортів без застосування добрив.
Отже, задля збереження родючості ґрунту та отримання стабільних
рівнів урожаю зерна сої та нуту з високими показниками якості (масою 1000
зернин), вмістом білка та жиру, амінокислотним складом) на чорноземі
типовому в умовах Лівобережного Лісостепу України доцільно
використовувати сорт Тенор за удобрення N45Р65К85 та сорт Ярина за
застосування N35Р15К110.
Суть розробки, основні результати:
The rationale for choosing the research topic. The main leguminous crops
of Ukraine are peas, soybeans, chickpeas, chickpeas, and lentils. Leguminous crops
have a high nutritional value (they contain a large number of proteins,
carbohydrates, vitamins, fats, etc.), are capable of providing their own needs, as
well as the requirements of the following rotation crops in biological nitrogen and
mobilize poorly soluble forms of phosphorus from the soil. Cultivation of legumes
doesn’t only make agribusiness efficient but also improves the agrophysical
condition of the soil. One of the main biological features of these crops is the
ability to form active complexes with soil microorganisms. With their help, a
significant amount of nitrogen is bound from the air. This process occurs thanks to
nodule bacteria, which, penetrating the root hairs of the seedlings, intensively
divide and form nodules. This property is decisive, since other crops are the only
consumers of this element, while legumes not only absorb nitrogen from the air but
also enrich the soil in an accessible form for the next crop of the crop rotation. This
allows reducing nitrogen application rates and, as a result, saves money and
reduces the chemical load on the soil and the environment.
Therefore, the observations of the metrological network of Ukraine indicate
that climate changes, especially the increase in temperature, have already affected
several meteorological characteristics. The conditions of the Left Bank Forest-Steppe of Ukraine have also undergone such changes. An increase in heat supply
during the growing season and a decrease in precipitation was noted, which
indicates the formation of conditions typical for the central and southern regions of
the country (Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, and Mykolaiv regions). Thus, the shift
of heat-demanding crops to the north of our country is obvious. Soybeans and
chickpeas belong to such promising crops. At the same time, it is necessary to note
the increase in requirements for the collected raw materials. Thus, today it is a
priority to obtain balanced grain in terms of the content of valuable amino acids
and other compounds. Therefore, the chosen topic is significant and relevant since
it has not been studied under the conditions of the Left Bank Forest-Steppe of
Ukraine.
The scientific novelty of the obtained results. For the first time, the
varietal features of the formation of plant habit indicators, and grain yield structure
of modern soybean and chickpea varieties under the conditions of the Left Bank
Forest-Steppe of Ukraine have been studied. The peculiarities of the formation of
the mass of 1000 pcs. grains, protein, and oil content according to the variety and
level of nutrition have been analyzed. The amino acid composition has been
determined. The technology of growing soybeans and chickpeas has been
optimized by selecting more adapted varieties and nutrition levels for the
conditions of the Left Bank Forest-Steppe of Ukraine. The degree of influence of
metrological indicators (precipitation, temperature) on the habit of plants,
components of the crop structure, and indicators of its quality, according to varietal
characteristics and the level of fertilization has been further studied. The economic
and energy performance indicators of soybean and chickpea cultivation have been
calculated and substantiated according to varietal characteristics and the level of
fertilization.
The practical significance of the obtained results. Agricultural producers
of the Left Bank Forest-Steppe of Ukraine are recommended varieties and rates of
fertilizer that ensure the formation of the yield of soybean crop – 2.9 t/ha and
chickpea – 2.3 t/ha. The recommended soybean varieties were grown under the
conditions of the "LSK-11” farming enterprise (Sumy district, Sumy region) on an
area of 45 ha, where a net profit of UAH 22,350/ha was obtained at a profitability
level of 93%. They were also grown on the lands of the “Rodyna” farming
enterprise (Kobelyatsk district, Poltava region) on an area of 12 hectares, where
UAH 32,250/hectare for a profitability level of 126% was obtained.
The thesis provides a theoretical generalization and a scientific and practical
solution to the problem of optimizing the cultivation of modern varieties of
soybeans and chickpeas under the conditions of the Left Bank Forest-Steppe of
Ukraine. The main tools were to determine adapted varieties and nutrition levels
for obtaining the maximum yield with high grain quality indicators.
We have studied foreign and Ukrainian sources regarding the state of
production of legumes, such as soybeans and chickpeas. Along with this, the
analysis of varieties in the State Register of Ukraine has been carried out. The
influence of nutrition on the productivity and quality of soybean and chickpea
grains has been considered in detail.
The problem of growing vegetable protein has been confirmed to remain one
of the main in agriculture. The growth of protein deficiency in human food and
animal feed is increasing. Researchers are trying to reduce this deficit by breeding
and growing high-intensity varieties of high-protein crops, which require
additional input of a large amount of mineral nutrients, especially nitrogen, to form
a unit of production.
The conditions of the market economy prompt the integration of Ukraine
into the global economic space, as well as the search for sustainable niches in the
sale of manufactured products. Since agricultural production is one of the most
important branches of international specialization of our country, it is important to
constantly strengthen the position of agricultural products on the world market.
Special attention should be paid to the export of grain products. In this regard, the
country has competitive advantages on the world market, as grain and products
made from it are the foundation of the country’s food security. All the above mentioned indicate the relevance of studying issues of grain production
development.
It was established that the soil and climatic conditions of the research site
are typical for the Left Bank Forest-Steppe of Ukraine. Based on the results of the
calculation of the hydrothermal coefficient, we found that the vegetation periods
(May-September) of 2020 and 2021 should be classified as normal (GTK=1.02–
1.03), and 2022 (GTK=1.32) as wet. It has been proven that the soil and climatic
conditions of the research site (the Left Bank part of the Forest-Steppe of Ukraine)
are favorable for the cultivation of soybeans and chickpeas and allow fulfilling the
biological potential of the researched varieties.
According to the results of field experiments in 2020–2022, we established
that under the conditions of the Left Bank Forest-Steppe of Ukraine, soybean
plants of the Triada variety were taller, namely, the average indicator was 80.2 cm.
Soybean plants of the Tenor variety were somewhat lower – 75.2 cm and
Komandor – 66.7 cm. A significant increase in the height of plants was also found
at the calculated rate of fertilizers – 77.5 cm. The greatest influence was calculated
by the factors “Variety” – 46% and “Weather conditions” – 38%. Higher indicators
of the leaf surface area of soybeans were noted in the Triada (33.4 thousand m2
/ha)
and Tenor (34.0 thousand m2
/ha) varieties. The Komandor variety has the
minimum (32.1 thousand m2
/ha) assimilation surface. A positive effect was found
regarding the increase in the leaf surface of soybeans by 7.0–9.1 thousand m2
/ha
compared to the control.
At the time of flowering, the highest chickpea plants were formed by the
Yaryna variety – 50.9 cm, slightly smaller by the Krasen variety – 48.0 cm. The
Budzhak variety plants had significantly smaller values – 45.9 cm. The application
of the recommended rate led to an increase in this parameter by 3.0 cm and the
calculated norm by 3.5 cm compared to the control. The largest leaf surface area of
chickpea was formed in the Yaryna variety – 34,000 m2
/ha. A little less in the
Krasen variety – 33.4 thousand m2
/ha. A significantly smaller (32.1 thousand
m
2
/ha) assimilation surface was formed in the Bujak variety. The maximum
indicator was obtained for the calculated rate of fertilizers - 36.9 thousand m2
/ha;
somewhat lower than the recommended norm - 34.8 thousand m2
/ha. But all
options with the use of fertilizers had significantly higher indicators compared to
the control - 27.8 thousand m2
/ha.
Among the studied soybean varieties, the largest number of beans was
formed in Triada – 15.4 pieces. At the time of harvesting, Tenor received a
significantly smaller number of beans – 14.2 pcs. and Komandor – 14.8 pcs. on
one plant. A significant increase in the number of beans (3.7–4.4 pcs. /plant) was
calculated due to the use of fertilizers. The maximum increase (16.5 pcs.) of the
individual productivity of the fruits was found on the option of applying the
calculated rate of fertilizers. There were more single-seeded fruits in the Tenor
variety (4.4 pcs.). The Komandor (3.62 pcs.) and Triada (3.1 pcs.) varieties had a
lower rate. Two-seeded fruits were formed from 4.4 to 7.59 pcs. /plant. The
number of the most productive segments, namely three-seeded fruits, was the
highest in the Triada variety (5.52 pcs.).
According to the individual performance of soybeans (the number of grains),
the maximum value is in the Triada variety – 33.4 pcs. The Komandor has slightly
less – 31.0 pcs. The minimum value was obtained in the Tenor variety – 28.4 pcs.
For all varieties, the maximum number was obtained according to the calculated
rate – 34.1 pcs. /plant. The variance analysis calculated the greatest influence of
factor B “Fertilizer standards” on the number of grains – 74%. Varietal features of
soybeans influenced 22%. The maximum average indicator of the mass of grains
from one plant was in the Tenor variety – 5.6 g. It is somewhat smaller in the
Komandor varieties – 5.43 g and Triada – 5.32 g. According to the “Fertilizer
rates” factor, a significant increase in the indicator by 1.43-1.73 g. was noted. The
maximum weight of the plants was obtained using the calculated rate of fertilizers
– 6.13 g/plan.
For chickpeas, it was found that the maximum average number of grains
(16.0 pcs./one plant) was in the Yaryna variety. Significantly lower values were
obtained in the varieties of Krasen (14.2 pcs./one plant) and Budzhak (13.5
pcs./one plant). According to factor B “Fertilizer standards”, an increase in
individual performance in terms of the number of grains by 0.5–0.6 pcs./one plant
compared to the control was noted. Varietal characteristics were the most
influential – 68% and weather conditions – 25%. The plants of the Yaryna variety had the highest individual performance – 5.7 g. The plants of the Budzhak variety
– 5.3 g and the Krasen variety – 5.0 g were less productive. The increase in the
individual performance of one plant based on the use of fertilizers was calculated
according to factor B in the “Fertilizer rates” levels of 0.5 g compared to the
control, where 5.0 g was formed.
The maximum level of soybean yield capacity was noted in the Tenor
variety – 2.55 t/ha. Less productive were the varieties of Komandor – 2.44 t/ha and
Triada – 2.37 t/ha. It is worth noting that there was a significant increase in the
recommended yield of soybeans by 0.64 t/ha and the calculated rate of fertilizers
by 0.78 t/ha compared to the control. The conditions of 2020 turned out to be the
most favorable (2.6 t/ha). Lower values were obtained under the conditions of
2022 – 2.46 t/ha and 2021 – 2.30 t/ha. The factor “Fertilizer rates” had the
maximum impact on crop formation, which was 83%. The share of influence of
“Weather conditions” was 13%, and “Variety” was only 4%.
For chickpeas, the maximum yield capacity was obtained from the Yaryna
variety – 2.34 t/ha. Lower indicators are of the varieties of Budzhak – 2.1 t/ha and
Krasen – 2.03 t/ha. The application of fertilizers led to an increase in yield capacity
levels on average by 0.21–0.22 t/ha compared to the control. Based on the results
of dispersion analysis, the influence of factors on crop formation was calculated:
“Variety” – 44%, “Weather conditions” – 29%, and “Fertilizer” – 25%.
The main indicators of the quality of soybean and chickpea seeds include the
mass of 1000 pcs. grains, protein, and fat content. Under modern approaches to
nutrition and the processing industry, the importance of the amino acid
composition of the grain of legumes also grows.
Research in the laboratories of the Center for Collective Use (CCU) revealed
that the maximum weight of 1000 pieces of soybeans was in the Tenor variety
(197.1 g), the Komandor variety (174.7 g) had lower values, and the Triada variety
had the lowest weight (159, 4 g). The largest mass of 1000 pcs. of grains has also
been calculated for applying the estimated and recommended rate of fertilizers –
177.3–180.9 g, which is 4.3–7.9 g more compared to the control.
For the mass of 1000 chickpea seeds by year, the largest chickpea seed was
formed in 2021 (384.0 g); the smaller – under the weather conditions of 2022
(362.7 g); the smallest – in 2020 (352.9 g). The highest mass of 1000 grains was in
the Budzhak variety (392.9 g); the average – in the Yaryna variety (358.0 g); the
smallest – in the Krasen variety (348.7 g). It should be noted that the highest
indicators were formed when the estimated rate of fertilizers (376.2 g). and the
recommended rate of fertilizers (371.9 g) were applied. The smallest mass of 1000
grains was formed on the variants without fertilizer application – 351.6 g. The
influence of varietal features on the mass of 1000 chickpea grains – 55%, weather
conditions – 27%, and fertilizer rates – 18%.
Laboratory studies on the SupNir 2750 spectrophotometer revealed that the
highest values of protein content in soybean and chickpea grains under the
conditions of 2021 are 41.3 and 23.1%, respectively. Among the varieties, the
maximum value of the protein content in soybeans was in Tenor (42.1%); for
chickpeas, in the varieties of Krasen (23.9%). According to the options for
applying fertilizers, the maximum value was obtained in soybeans at the
recommended rate (41.8%); and in chickpeas – at the estimated rate (23.2%). The
results of the dispersion analysis demonstrate the maximum influence on the
protein content in soybeans by weather conditions (69%); and in chickpeas – by
varietal characteristics (54%).
According to the results of the biochemical analysis, we found that the year
2021 was the most favorable for the formation of fat content in soybean and
chickpea grains – 19.4% and 7.66%, respectively. The highest fat content in terms
of soybean varieties is found in the Triada variety (19.7%) and chickpeas in the
Yaryna variety (7.77%). Applying the estimated and recommended rates of
fertilizers had a positive effect on the formation of fat content in soybeans (19.2–
19.4%) and chickpeas (7.55% each), which is higher on average by 0.5–0.7 and
0.22% according to the control. It should be noted that for both crops the
maximum influence on this indicator is due to varietal characteristics, such as: in
soybeans – 57%; in chickpeas – 51%.
A detailed analysis of SupNir 2750 for the content of essential amino acids
revealed that among the investigated soybean varieties, the largest amount of
lysine (2.54 g/100 g), methionine (0.60 g/100 g), leucine (3.00 g/100 g), and
phenylalanine (2.11 g/100 g) was in Tenor grain. The application of fertilizers had
a positive effect on the content of all essential amino acids, according to the
variety, except for methionine, which decreased by 0.04–0.09 g/100 g with the
application of mineral fertilizers. Chickpeas have the highest content of lysine
(1.76 g/100 g), threonine (1.15 g/100 g), valine (0.94 g/100 g), isoleucine
(0.86 g/100 g), and phenylalanine (1.63 g/100 g) in the Krasen variety. As in
soybeans, the application of mineral fertilizers had a positive effect on the content
of essential amino acids, except for the content of methionine, which decreased by
0.01–0.06 g/100 g with the application of mineral fertilizers, depending on the
variety. The content of replaceable amino acids in soybeans depended on varietal
characteristics, in particular, the maximum content of alanine (1.59 g/100 g) was
recorded in the Komandor variety, glutamic acid (1.66 g/100 g) – in the Triada
variety, proline (1.69 g/100 g), aspartic acid (4.00 g/100 g), serine (1.98 g/100 g),
arginine (1.78 g/100 g), and histidine (1.53 g/100 g) – in the Tenor variety. For
chickpeas, the maximum content of alanine (1.18 g/100 g), glutamic acid
(4.51 g/100 g), serine (1.62 g/100 g), and arginine (2.76 g/100 g) was calculated in
the Krasen variety; proline (0.96 g/100 g) – in the Budzhak variety; aspartic acid
(2.36 g/100 g) and histidine (0.98 g/100 g) – in the Yaryna variety. As in soybeans,
fertilization had a positive effect on the content of replaceable amino acids in
chickpeas.
According to calculations of economic and energy efficiency, we determined
that the cultivation of soybeans and chickpeas in the Forest-Steppe areas of the
Left Bank of Ukraine is profitable. This is evidenced by the calculated economic
indicators (mass of profit and level of profitability) and energy efficiency
coefficients. For the cultivation of soybeans, according to the variety and the rates
of application of mineral fertilizers, the highest level of profitability of 176% was
obtained for the cultivation of the Komandor variety without fertilizer application.
The maximum amount of profit, which amounted to UAH 23,037/ha, was obtained
for the cultivation of soybeans of the Tenor variety and the estimated rate of
application of mineral fertilizers. Growing chickpeas, according to the variety and
fertilizer application rates, provided the maximum level of profitability of 223% on
the option of growing the Yaryna variety without fertilizers. The profit was also
the highest on this option – UAH 37,208/ha. The highest coefficient of energy
efficiency of 4.68–4.74 for soybean and 3.91–4.33 for chickpea was obtained for
all varieties without the use of fertilizers.
Thus, to preserve soil fertility and obtain stable yields of soybeans and
chickpeas with high-quality indicators (weight of 1,000 pieces, protein and fat
content, and amino acid composition) on the black soil typical under the conditions
of the Left Bank Forest-Steppe of Ukraine, it is advisable to use Tenor variety with
N45Р65К85 fertilizer and the Yaryna variety for the use of N35Р15К110.