Короткий опис(реферат):
Виявлені коефіцієнти успадковуваності ознак, які характеризують молочну продуктивність корів підконтрольного стада, відрізняються певною мінливістю в залежності від оцінюваної лактації, але в усіх випадках достовірні за різного ступеня критерію Фішера. Надій, вміст жиру в молоці та загальний вихід молочного жиру майже однаковою мірою контролюються генотипом тварин з незначною різницею у межах лактацій. Рівень коефіцієнтів успадковуваності надою за враховані лактації корів підконтрольного господарства засвідчує, що цей показник на 21,5-28,5 відсотків залежить від спадкових чинників і, відповідно, на 71,5-78,5% – від середовищних. Вміст жиру в молоці корів відрізняється у порівнянні з величиною надою істотно вищими коефіцієнтами успадковуваності незалежно від лактації з мінливістю 0,341-0,405, тому він менше залежить від паратипових факторів. Оцінка кореляційної мінливості між рівнем надою та вмістом жиру засвідчила існуючу закономірність, яка полягає у від’ємній кореляції між цими показниками. Кореляція між надоєм і вмістом жиру в молоці корів становила у межах -0,081 … -0,192.
Суть розробки, основні результати:
The identified coefficients of heritability of the traits that characterize the dairy productivity of cows differ in certain variability regardless of the estimated lactation, but in all cases are reliable according to different degrees of Fisher's test. Yield, mammary fat content, and total milk fat yield are almost equally controlled by the genotype of the animal with little variation within lactation. The level of milk heredity coefficients for considered lactations of cows in the controlled farm proved that this indicator depends on hereditary factors by 21.5-28.5 percent and, accordingly, by 71.5-78.5% – on the average. The fat content in the milk of cows differed from the milk yield by significantly higher heritability coefficients regardless of lactation with a variability of 0.341-0.405, so it will depend less on paratypic factors. The assessment of correlation variability between the level of milk yield and fat content proved the existence of a regularity, which consisted in a negative correlation between these indicators. The correlation between milk yield and the fat content in the milk of cows was in the range of -0.081 ... -0.192.