Короткий опис(реферат):
У дисертаційній роботі представлено результати оцінки продуктивності свиней перспективних генетичних компаній в умовах української промислової технології та виявлення оптимального варіанту використання молодняку сучасних генотипів за різних вагових кондицій з метою підвищення технологічних властивостей свинини.
Дослідження проводились в ТОВ «Агро Новорайське» Херсонської області України протягом 2021-2025 рр. Матеріалом для досліджень були продуктивні якості та відгодівельні показники свиней отриманих від помісних свиноматок різного генетичного походження. Кваліфікаційна наукова праця, дослідження та виробнича перевірка результатів проводилася умовах ТОВ «Агро Новорайське», у наукових лабораторіях факультетів біолого-технологічного та харчових технологій Сумського національного аграрного університету, багатопрофільних лабораторіях та забійно-переробному цеху на базі ТОВ «НВП «Глобинський м’ясокомбінат», Полтавської області.
У дисертаційній роботі використовували наступні методи: технологічні; зоотехнічні; фізико-хімічні; статистичні та економіко-математичні; аналітичні.
Зміст роботи полягає в комплексному вирішенні наукової проблеми, щодо оцінки продуктивності свиней данської та канадської селекції в умовах української промислової технології та виявлення оптимального варіанту використання молодняку сучасних генотипів за різних вагових кондицій з метою підвищення технологічних властивостей свинини. Уперше було визначено компоненти мінливості показників відгодівельних, забійних та м’ясних якостей молодняку свиней данської та канадської селекції в розрізі вагових кондицій та статті. Виявлено специфічні особливості формування відгодівельних, забійних та м’ясних якостей молодняку свиней різного походження та вагових кондицій і технологічних властивостей свинини. Також в проведених дослідженнях дістало подальшого розвитку питання вивчення впливу кормової добавки (фітобіотику) «Sangrovit Extra» на продуктивність молодняку свиней на дорощуванні. Отримано нові дані щодо відтворювальних, відгодівельних та м’ясних якостей, фізико-хімічних властивостей м’ясо-сальної продукції молодняку свиней різного походження і вагових кондицій та доповнення їх раціонів функціональними кормовими добавками.
Завдання дисертаційного дослідження вирішували шляхом проведення трьох науково-господарських дослідів. Поголів’я піддослідних тварин було представлено помісними поєднаннями: велика біла (ВБ), ландрас (Л), дюрок (Д) селекції компаній «GENESUS» (Канада) та «Danish Pig Genetics» (Данія).
За результатами проведених наукових експериментів виявлено, що свиноматки данського походження в умовах промислового комплексу півдня України характеризувалися вищою на 11,1% багатоплідністю, більшою на 9,0% кількістю поросят у гнізді при відлученні та, вищими на 7,6 та 9,1% комплексними індексами відтворювальних якостей. Представники канадської селекції мали на 2,0% меншу частку мертвонароджених поросят, вищу на 10,9% та 7,5% масу поросяти при народжені та відлученні та вищу на 2,1% збереженість поросят у підсисний період.
Встановлено, що поросята канадського походження мали за період дорощування кращу на 0,8% збереженість, вищу на 8,0% швидкість росту та більші на 8,0% абсолютні прирости, вищу на 7,9% масу підсвинків порівняно з їх аналогами данського походження. Доведено, що поросята канадського походження мали на 8,0% нижчу кормову собівартість.
Доведено, свині данського походження при відгодівлі мали вищі на 2,1% середньодобові та абсолютні прирости, але поступались аналогам канадського походження за збереженістю на 0,8% та оплатою корму приростами на 2,9% і комплексним індексом відгодівельних якостей на 1,4%, та завершували відгодівлю на 177 добу життя з майже рівною живою масою.
У свиней данського походження зростання передзабійної живої маси на 17,6% спричинило ріст забійної маси на 20,2%, забійного виходу на 1,5 %, маси охолодженої туші на 20,6%, товщини шпику над 6-7 грудними хребцями на 52,0%, в крижах на 39,7%, довжини туші на 4,5%, а її беконної половинки на 2,8%, маси окосту на 25,4 та маса обох «баликів» на 20,2%, площі «м’язового вічка» на 12,4% й зменшення на 0,1% втрат маси туші після охолодження і на 1,3% виходу м’яса. У свиней канадського походження збільшення передзабійної живої маси на 17,8% спричинило ріст забійної маси на 22,4%, забійного виходу на 2,9%, маси охолодженої туші на 28,3%, товщини шпику над 6-7 грудними хребцями на 30,4%, в крижах на 37,9%, довжини туши на 5,6%, а її беконної половинки на 0,8%, маси окосту на 25,4%, маси обох «баликів» на 26,0%, площі «м’язового вічка» на 8,7% за зниження втрат маси туші після охолодження на 0,1% та пісної частини туші на 1,1%.
Встановлено, що зростання передзабійної маси у тварин обох генотипів призвело до підвищення їх сальності зниження кістлявості при збережені м’ясності туш майже не одному рівні.
При порівнянні хімічного складу та фізико-хімічних властивостей м’яса свиней данського та канадського походження забитих за вагової кондиції 110 та 130 кг вірогідної різниці не встановлено.
При визначені економічної ефективності розведення свиней данського та канадського походження встановлено, що в підсисний період поросята канадського походження мали на 3,0% нижчу рентабельність від отримання і вирощування гнізда поросят порівняно з аналогами данського походження. Під час дорощування зафіксовано у гібридних поросят канадського походження нижчу на 3,5% собівартість, вищі показники прибутку та рентабельності на 6,7% і 3,41%, відповідно. Тварини данського походження за результатами відгодівлі при реалізації живою масою мали вищі показники прибутку на 10,1% і вищий на 0,77% показник рентабельності порівняно з ровесниками канадського походження. Введення в раціон поросят на дорощуванні фітобіотику «Sangrovit Extra» викликало зниження ринкової вартості однієї голови, доходу від вирощування поросят цієї групи та знизило рентабельність.
В результаті проведених досліджень надано пропозиції щодо ефективності використання свиней данської та канадської селекції в умовах промислової технології виробництва продукції свинарства, а саме: для отримання вищої економічної ефективності використання свиноматок та молодняку на відгодівлі перевагу віддавати тваринам данського походження селекції компанії «Danish Pig Genetics». При спеціалізації господарств на реалізації молодняку після періоду дорощування з метою забезпечення максимального прояву продуктивних якостей використовувати тварин канадської селекції компанії «GENESUS». У критичні періоди вирощування поросят на дорощувані можливе короткочасне застосування кормової добавки фітобіотику «Sangrovit Extra» для утримання показників продуктивності на сталому рівні.
Суть розробки, основні результати:
The dissertation presents the results of evaluating the productivity of pigs of
promising genetic companies in the conditions of Ukrainian industrial technology and identifying the optimal use of young pigs of modern genotypes at different weight
conditions in order to improve the technological characteristics of pork.
The research was carried out at «Agro Novorayske» by LLC, Kherson region,
Ukraine, during 2021-2025. The material for the research was the productive qualities
and fattening performance of pigs obtained from commercial sows of different genetic
origin. Qualification scientific work, research and production verification of the results
were carried out at Agro «Novorayske» by LLC, in the scientific laboratories of the
faculties of biotechnology and food technology of Sumy National Agrarian University,
multidisciplinary laboratories and slaughterhouse on the basis of SPE «Globinsky Meat
Processing Enterprise» by LLC, Poltava region.
The following methods were used in the dissertation: technological;
zootechnical; physical and chemical; statistical and economic and mathematical;
analytical.
The content of the work is a comprehensive solution to the scientific problem of
assessing the productivity of pigs of Danish and Canadian breeding in the conditions
of Ukrainian industrial technology and identifying the optimal use of young pigs of
modern genotypes at different weight conditions in order to improve the technological
characteristics of pork. For the first time, the components of variability of fattening,
slaughter and meat qualities of young pigs of Danish and Canadian breeding in terms
of weight conditions and sex were determined. The specific features of the formation
of fattening, slaughter and meat qualities of young pigs of different origin and weight
conditions and technological properties of pork were revealed. Also, in the conducted
research, the issue of studying the effect of the feed additive (phytobiotic) «Sangrovit
Extra» on the productivity of young pigs in growing up was further developed. New
data were obtained on reproductive, fattening and meat qualities, physicochemical
properties of meat and fat products of young pigs of different origin and weight
conditions and supplementation of their diets with functional feed additives.
The tasks of the dissertation research were solved by conducting three scientific
and economic experiments. The livestock of experimental animals was represented by
crossbreeding combinations: Large White (LW), Landrace (L), Duroc (D) of the
selection of the companies «GENESUS» (Canada) and «Danish Pig Genetics»
(Denmark).
According to the results of scientific experiments, it was found that sows of
Danish origin in the conditions of the industrial complex of southern Ukraine were
characterized by 11.1% higher fertility, 9.0 % higher number of piglets in the nest at
weaning, and 7.6 and 9.1 % higher complex indices of reproductive qualities.
Representatives of the Canadian selection had a 2.0 % lower proportion of stillborn
piglets, 10.9 % and 7.5 % higher piglet weights at birth and weaning, and 2.1 % higher
piglet survival during the suckling period.
It was found that piglets of Canadian origin had 0.8% better preservation, 8.0 %
higher growth rate and 8.0% higher absolute growth, and 7.9% higher piglet weight
during the growing period compared to their counterparts of Danish origin. It was
proved that piglets of Canadian origin had an 8.0 % lower feed cost.
It was proved that pigs of Danish origin during fattening had 2.1 % higher
average daily and absolute gains, but were inferior to their Canadian counterparts in
terms of safety by 0.8 % and feed payment by 2.9 % and a comprehensive index of
fattening qualities by 1.4 %, and completed fattening on day 177 of life with almost
equal live weight.
In pigs of Danish origin, an increase in pre-slaughter live weight by 17.6% led
to an increase in slaughter weight by 20.2 %, slaughter yield by 1.5 %, chilled carcass
weight by 20.6%, and fat thickness over 6-7 thoracic vertebrae by 52.0 %, in the sacrum
by 39.7 %, carcass length by 4.5 %, and its bacon half by 2.8 %, ham weight by 25.4
and weight of both «beams» by 20.2 %, «muscle eye» area by 12.4 % and a 0.1 %
decrease in carcass weight loss after cooling and a 1.3% decrease in meat yield. In pigs
of Canadian origin, an increase in pre-slaughter live weight by 17.8% led to an increase
in slaughter weight by 22.4 %, slaughter yield by 2.9 %, chilled carcass weight by
28.3 %, and fat thickness over 6-7 thoracic vertebrae by 30.4%, in the sacrum by
37.9 %, carcass length by 5.6 %, and its bacon half by 0.8 %, ham weight by 25.4 %,
weight of both «beams» by 26.0 %, and the area of the «muscle eye» by 8.7 %, while
reducing carcass weight loss after cooling by 0.1 % and lean carcass by 1.1 %.
It was found that an increase in pre-slaughter weight in animals of both
genotypes led to an increase in their fat content and a decrease in bone density, while
maintaining carcass fleshiness at almost the same level.
When comparing the chemical composition and physicochemical properties of
meat of pigs of Danish and Canadian origin slaughtered at a weight condition of 110
and 130 kg, no significant difference was found.
In determining the economic efficiency of breeding pigs of Danish and Canadian
origin, it was found that during the suckling period, piglets of Canadian origin had a
3.0 % lower profitability from obtaining and growing a nest of piglets compared to
their counterparts of Danish origin. During the growing period, hybrid piglets of
Canadian origin had a 3.5 % lower cost, higher profit and profitability by 6.7 % and
3.41 %, respectively. Animals of Danish origin had a 10.1 % higher profit and 0.77 %
higher profitability rate when sold in live weight compared to their peers of Canadian
origin. The introduction of the phytobiotic «Sangrovit Extra» into the diet of growing
piglets caused a decrease in the market value per head, income from growing piglets
of this group and reduced profitability.
As a result of the research, proposals were made on the efficiency of using pigs
of Danish and Canadian breeding in the conditions of industrial technology for the
production of pig products, namely: to obtain higher economic efficiency of using sows
and young animals for fattening, preference should be given to animals of Danish
origin of the company Danish Pig Genetics.
During the growing period, in order to ensure the maximum manifestation of
productive qualities, use animals of Canadian selection of the company «GENESUS».
During critical periods of growing piglets, it is possible to use short-term use of the
feed additive phytobiotic «Sangrovit Extra» to maintain productivity indicators at a
constant level.