Короткий опис(реферат):
Збільшення виробництва свинини значною мірою залежить від кількості свиноматок у господарствах та їх
продуктивності. Очевидно, щоб нівелювати низькі показники відтворювальних ознак свиноматок необхідно збільшувати їх поголів’я з метою виробництва запланованої кількості продукції. Збільшення кількості свиноматок
означає збільшення кількості станків, обладнання, приміщень і, відповідно, всього ланцюжка витрат на вирощування поросят-сисунів. Тому збільшення поголів’я свиноматок економічно не виправдано. Більш ефективним
варіантом є використання гібридизації та схрещування, що забезпечить підвищення рівня продуктивності за
рахунок впливу явища гетерозису.
В представлених дослідженнях ставилося за мету порівняння продуктивних якостей свиноматок данського та канадського походження в умовах промислової технології виробництва свинини на базі господарства
ТОВ «Агро Новорайське» Херсонської області. Матеріалом досліджень були продуктивні та відтворювальні якості свиноматок F1, отриманих від тварин ландрас та великої білої порід данського походження, яких осіменяли
спермою кнурів породи данського дюроку (І контрольна група) та їх аналогів F1, отриманих від свиней канадської великої білої та ландрас порід, котрих запліднили спермою кнурів канадського дюроку (ІІ дослідна група).
Показники продуктивності піддослідних тварин оцінювалися відповідно загальноприйнятим методикам у свинарстві. Параметри годівлі, напування, утримання, догляду та профілактики тварин в експериментах відповідали
вітчизняному законодавству щодо захисту тварин та їхнього благополуччя.
Свиноматки данського походження в умовах промислового комплексу півдня України характеризувалися вищою
на 11,1% багатоплідністю, більшою на 9,0% кількістю поросят у гнізді при відлученні та, як наслідок, вищими
на 7,6 і 9,1% комплексними індексами відтворювальних якостей. Представники канадської селекції мали на 2,0%
меншу частку мертвонароджених поросят, вищу на 10,9% та 7,5% масу поросяти при народжені та відлученні
та вищу на 2,1% збереженість поросят у підсисний період. Водночас за показниками середньодобового і абсолютного приростів поросят-сисунів та маси гнізда суттєвої різниці між тваринами піддослідних груп не встановлено.
Суть розробки, основні результати:
The increase in pork production largely depends on the number of sows in the farms and their productivity. Obviously,
in order to offset the low reproductive performance of sows, it is necessary to increase their number in order to produce
the planned amount of products. An increase in the number of sows means an increase in the number of machines,
equipment, premises and, accordingly, the entire cost chain for raising suckling piglets. Therefore, increasing the number
of sows is not economically justified. A more effective option is to use hybridization and crossbreeding, which will increase
productivity levels due to the influence of heterosis.
In the presented research, the aim was to compare the productive qualities of sows of Danish and Canadian origin in
the conditions of industrial technology of pork production on the basis of the farm LLC «Agro Novorayske», Kherson region.
The material of the research was the productive and reproductive qualities of F1 sows obtained from Landrace and Large
White animals of Danish origin inseminated with Danish Duroc boar sperm (control group I) and their F1 counterparts obtained
from Canadian Large White and Landrace pigs inseminated with Canadian Duroc boar sperm (experimental group II).
The performance of the experimental animals was evaluated according to generally accepted methods in pig production.
The parameters of feeding, watering, housing, care and prevention of animals in the experiments complied with European
legislation on animal protection and welfare.
Sows of Danish origin in the conditions of the industrial complex of southern Ukraine were characterized by 11.1%
higher fertility, 9.0% higher number of piglets in the nest at farrowing and, as a result, 7.6 and 9.1% higher complex indices
of reproductive qualities. Representatives of the Canadian selection had a 2.0% lower proportion of stillborn piglets, 10.9%
and 7.5% higher piglet weights at birth and weaning, and 2.1% higher piglet survival during the suckling period. At the same
time, in terms of average daily and absolute growth of suckling piglets and nest weight, no significant difference was found
between the animals of the experimental groups.