Короткий опис(реферат):
Задля вивчення відгодівельних та забійних якостей свиней ірландського походження за використання рідкого
та сухого способів їх годівлі в умовах індустріального свинарського комплексу був проведений експеримент, який
включав аналіз інтенсивності росту, споживання корму та забійні характеристики туш 410 голів відгодівельного
молодняку, отриманого від свиноматок F1
поєднання ірландського йоркшира та ірландського ландраса і кнурів
синтетичної лінії Maxgro. Відгодівля свиней здійснювалася протягом 106 днів починаючи із 70-го дня життя від
завершення періоду дорощування і включала забезпечення тварин повнораціонними кормовими сумішами виготовленими на підприємстві з компонентів власного виробництва. Тварини контрольної групи споживали сухі корми, а
тварини дослідної групи утримувалися за рідкої відгодівлі. Система сухої годівлі забезпечувала транспортування,
розподіл та дозовану роздачу корму у годівниці кормокухні у сухому незмоченому вигляді. Система рідкої годівлі
давала змогу змішувати сухий корм із водою завчасно і подавати його до годівниці у вигляді рідкої кормосуміші. Під
час здійснення та після завершення процесу відгодівлі було проведено вивчення відгодівельних показників свиней,
а за результатами забою тварин методом оглушення в газовій камері забійного цеху м’ясокомбінату проведено
дослідження показників якості їх туш, включаючи забійні характеристики, масу та частку цінних частин туші
та загальну масу і частку м’яса, сала та кісток. Використання способу рідкої відгодівлі свиней, порівняно із застосуванням сухих кормів, призвело до зростання середньої маси при знятті з відгодівлі на 5,8%, інтенсивності їх
росту за показником абсолютного, середньодобового та відносного приросту на 7,10%, 7,03% та 1,89% відповідно та до скорочення віку досягнення маси 100 кг на 8,2 дня. При згодовуванні відгодівельному молодняку свиней
рідкого корму також було отримано вищу масу парної туші на 4,41%, масу охолодженої туші на 4,16%, товщину
шпику в холці на 8,13%, товщину шпику над 6-7 грудним хребцем на 16,29%, товщину шпику в крижах на 13,95%.
Свині, що споживали рідкі кормові суміші відрізнялися від аналогів, яким давали сухі корми вищою масою ошийку на
6,67%, лопатки на 8,26%, більшою вагою та часткою корейки в туші на 15,79% та 10,61% відповідно та мали
перевагу за масою окосту на 12,57% та його часткою в туші та 7,66%. Також у свиней за використання системи
рідкої годівлі встановлено вищу масу м’яса на 8,33% та масу і вміст сала на 6,61% та 10,81% відповідно. Комплексна оцінка відгодівельних якостей свиней ірландського походження, проаналізованих шляхом застосування
оціночного індексу, встановила вищі його значення у тварин, яким згодовували рідкі кормові суміші відносно однолітків, за сухого способу їх годівлі на 5,12 балів або 13,63%. Таким чином, дослідження відгодівельних та забійних
показників свиней виявило достовірну перевагу поголів’я, яке мало раціон із рідкими інгрідієнтами раціону відносно
їх однолітків, система годівлі яких передбачала використання сухого корму.
Суть розробки, основні результати:
To investigate the fattening and carcass qualities of Irish-origin pigs fed liquid and dry diets under the conditions
of an industrial pig complex, an experiment was conducted involving the analysis of growth intensity, feed consumption
and carcass characteristics of 410 fattening young pigs obtained from F1
sows of the Irish Yorkshire mix and Irish landrace
and boars of the Maxgro synthetic line. The pig fattening period lasted 106 days, starting on the 70th day after the end
of the rearing period, and included providing the animals with full ration feed mixes produced on the farm from components
of the farm's own production. The animals in the control group were fed dry feed, the animals in the experimental group
were fed liquid feed. The dry feeding system provided for the transportation and metered distribution of feed in the feed
kitchen in dry, unwetted form. The liquid feeding system made it possible to mix the dry feed with water in advance and give
it to the feeder in the form of a liquid fraction. During the implementation and at the end of the fattening process, a study
was carried out on the fattening indicators of pigs, and after the animals were slaughtered by the method of stunning in
a gas chamber in a meat processing plant, a study was carried out on the quality indicators of their carcasses, including
the slaughter characteristics, the weight and proportion of valuable parts of the carcass and the total weight and proportion
of meat, fat and bone. Compared to feeding dry feed, liquid fattening of pigs resulted in a 5.8% increase in average weight
at weaning, a 7.10%, 7.03% and 1.89% increase in growth intensity in terms of absolute, average daily and relative growth,
respectively, and an 8.2-day reduction in age to 100 kg weight. Feeding liquid diet to young fattening pigs also increased
paired carcass weight by 4.41%, chilled carcass weight by 4.16%, thickness of fat at withers by 8.13%, thickness of fat
over 6-7 thoracic vertebrae by 16.29%, thickness of fat in sacrum by 13.95%. Pigs consuming liquid feed mixes differed
from pigs fed dry feed by having a higher neck weight (6.67%), higher shoulder blade weight ( 8.26%), higher loin weight
and proportion of carcass (15.79% and 10.61%, respectively), and an advantage in bone weight (12.57%) and its proportion
of carcass (7.66%). Pigs fed liquid diets also had 8.33% higher meat mass and 6.61% and 10.81% higher fat percentage,
respectively. A comprehensive evaluation of the feeding characteristics of pigs of Irish origin, analyzed by the evaluation
index, showed that the animals fed with liquid feed mixtures performed 5.12 points or 13.63% better than their counterparts
fed with dry feed. Thus, the study of fattening and slaughter indicators of pigs revealed a reliable advantage of the herd fed
liquid feed ingredients compared to their peers whose feeding system involved the use of dry feed.