DSpace Repository

Prospects for the use of powdered viburnum food additive in the production of soft ice cream

Show simple item record

dc.contributor.author Demidova, E.
dc.contributor.author Samilyk, М.
dc.contributor.author Sukhanov, D.
dc.contributor.author Демидова, Є.
dc.contributor.author Самілик, М.
dc.contributor.author Суханов, Д.
dc.date.accessioned 2025-06-06T09:28:27Z
dc.date.available 2025-06-06T09:28:27Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Demidova E. Prospects for the use of powdered viburnum food additive in the production of soft ice cream [Electronic resource] / E. Demidova, М. Samilyk, D. Sukhanov // International Journal of Ecological Economics and Statistics. – 2025. – Vol. 46. – P. 1-11. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13809
dc.description Метою даного дослідження є обґрунтування доцільності виробництва м’якого морозива із використанням порошкової харчової добавки із плодів калини. В статті досліджено вплив порошкової харчової добавки з дикорослих ягід Viburnum opulus на органолептичні та фізико-хімічні показники якості морозива. Проаналізовано харчову та біологічну цінність збагаченого морозива та досліджено відповідність розробленних зразків морозива показникам безпечності відповідно діючим стандартам. На підставі результатів аналізу доведено доцільність і необхідність розробки технології збагаченого м'якого морозива на основі сухої суміші з додаванням порошку калини, що дає змогу отримати продукт із високими споживчими властивостями. За всіма фізико-хімічними та показниками безпеки розроблені зразки відповідають вимогам ДСТУ 8686.2:2016. uk_UA
dc.description.abstract The aim of this study is to substantiate the feasibility of producing soft ice cream using a powdered food additive from viburnum fruit. The article investigates the effect of a powdered food additive from wild berries Viburnum opulus on the organoleptic and physicochemical quality indicators of ice cream. The nutritional and biological value of the enriched ice cream was analyzed and the compliance of the developed ice cream samples with safety indicators in accordance with current standards was investigated. Based on the results of the analysis, the feasibility and necessity of developing a technology for enriched soft ice cream based on a dry mixture with the addition of viburnum powder, which makes it possible to obtain a product with high consumer properties, has been proved. The developed samples comply with the requirements of DSTU 8686.2:2016 in terms of all physicochemical and safety parameters. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.subject soft ice cream uk_UA
dc.subject powdered food additive uk_UA
dc.subject amino acid profile uk_UA
dc.subject м’яке морозиво uk_UA
dc.subject порошкова харчова добавка uk_UA
dc.subject амінокислотний профіль uk_UA
dc.title Prospects for the use of powdered viburnum food additive in the production of soft ice cream uk_UA
dc.title.alternative Перспективи використання порошкоподібної харчової добавки з калини у виробництві м'якого морозива uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account