Короткий опис(реферат):
У роботі представлено результати дослідження отримання антоціанового барвника з вичавок бузини чорної з використання водно-гліцеринового розчинника. У дослідженні використовували вичавки плодів бузини чорної Sambucus nigra зібраної на стадії повного дозрівання у Сумській області 2024 року. Встановлено, що масова частка сухих розчинних
речовин у вичавках складає 14,80±0,2%, масова частка вологи – 49,3±0,2%, активна кислотність (рН) – 4,3±0,1, титрована кислотність у перерахунку на яблучну, лимонну та винну кислоти становить 0,73±0,03%, 0,77±0,03% та 0,82±0,03% відповідно.
Технологія антоціанового барвника передбачає змішування вичавок бузини з сорбатом калію, двократне екстрагування у водно-гліцериновому розчині з гідромодулем (1:1) із додаванням лимонної кислоти, відстоювання, фільтрування, змішування екстрактів та концентрування у випарнику при температурі 65±1,5ºС до вмісту сухих речовин 35±0,2%. Готовий барвник з вичавок бузини зберігали у стерильних скляних пляшках з темного скла при температурі 4±2ºС, що забезпечувало його протягом 30 діб. Отриманий барвник із бузини характеризується злегка в’язку рідину темно-червоного кольору зі слабким запахом та кислуватим присмаком. Густина при 20°C становить 1080±2 кг/м³, Барвник повністю розчинний у воді та водно-спиртових розчинах. Активна кислотність (рН 3,3±0,1), титрована кислотність у перерахунку на лимонну, яблучну та винну кислоти становить 0,91±0,05%, 0,87±0,05% та 0,98±0,05% відповідно. Вміст сухих речовин – 35±0,2%, а концентрація барвних речовин – 122,0±0,5 г/дм³, що підтверджує високу насиченість антоціановими пігментами. Протягом 30 днів зберігання індекс деградації становить 20,5±0,2%, а стабільність – 79,5±0,3%, що вказує на достатню стійкість барвника та його придатність для застосування у виробництві харчових продуктів і напоїв.
Суть розробки, основні результати:
The paper presents the results of a study on the production of anthocyanin dye from black elderberry pomace using a water-glycerol solvent. The study used pomace of black elderberry fruits Sambucus nigra collected at the stage of full ripening in the Sumy region in 2024. It was found that the mass fraction of dry soluble substances in pomace is 14.80±0.2%, the mass fraction of moisture is 49.3±0.2%, the active acidity (pH) is 4.3±0.1, the titrated acidity in terms of malic, citric and tartaric acids is 0.73±0.03%, 0.77±0.03% and 0.82±0.03%, respectively. The technology of anthocyanin dye involves mixing elderberry pomace with potassium sorbate, double extraction in a water-glycerol solution with a hydromodule (1:1) with the addition of citric acid, settling, filtering, mixing the extracts and concentrating in an evaporator at a temperature of 65±1.5ºС to a dry matter content of 35±0.2%. The finished elderberry pomace dye was stored in sterile dark glass bottles at a temperature of 4±2ºС, which ensured its shelf life of 30 days. The resulting elderberry dye is characterized by a slightly viscous liquid of dark red color with a faint odor and sour taste. The density at 20°C is 1080±2 kg/m³. The dye is completely soluble in water and aqueous-alcoholic solutions. Active acidity (pH 3.3±0.1), titrated acidity in terms of citric, malic and tartaric acids is 0.91±0.05%, 0.87±0.05% and 0.98±0.05% respectively. The dry matter content is 35±0.2%, and the concentration of coloring substances is 122.0±0.5 g/dm³, which confirms the high saturation with anthocyanin pigments. During 30 days of storage, the degradation index is 20.5±0.2%, and the stability is 79.5±0.3%, which indicates sufficient stability of the dye and its suitability for use in the production of food and beverages.