Короткий опис(реферат):
У даній статті розкриті питання про важливі інформаційні можливості такого показника сирого молока, як кількість соматичних клітин, які, нажаль, не використовуються вітчизняними виробниками через відсутність нормативних, методичних, навчальних ресурсів із цього питання. Показник кількості соматичних клітин у сирому молоці корів у нашій країні використовується тільки для встановлення ґатунку молока, в той час, як на молочних фермах країн ЄС, США, Канади та інших його активно застосовують для контролю за маститом, для управління якістю, безпечністю молока та умовами його виробництва. В данной статье раскрыты вопросы о важных информационных возможностях такого показателя сырого молока, как количество соматических клеток. К сожалению, они не используются отечественными производителями из-за отсутствия нормативных, методических, учебных ресурсов по этому вопросу. Показатель количества соматических клеток в сыром молоке коров в нашей стране используется только для установления сорта молока, в то время, как на молочных фермах стран ЕС, США, Канады и других его активно применяют для контроля за маститом, для управления качеством, безопасностью молока и условиями его производства.
Суть розробки, основні результати:
This article disclosed the question of the possibility of such important information indicator of raw milk, as the number of somatic cells. It is unfortunately not used by domestic producers because of the lack of normative, methodological, educational resources on this subject. Indicator of number of somatic cells in raw milk of cows in our country is only used to establish quality milk, while on dairy farms of EU, USA, Canada and others, its actively used to control mastitis, quality management, safety of milk and conditions of its production.