Abstract:
Мета досліджень – дослідити особливості формування молочної продуктивності у корів лебединської породи.
Об’єкт досліджень – фактори формування молочної продуктивності корів.
Предмет досліджень – величина надоїв, вміст жиру в молоці, генотипові та паратипові фактори.
Для реалізації мети ставляться завдання:
- дослідити рівень молочної продуктивності корів лебединської породи;
- дослідити фактори, що впливають на рівень молочної продуктивності корів.
В результаті проведених досліджень встановлено, що рівень молочної продуктивності корів лебединської породи відповідає породним вимогам. Надій за першу лактацію перевищує 4,2 тис. кг молока, а за третю – 5,0 тис. кг молока при вмісті жиру та білка відповідно 4,1%, білка 3,3%. На формування молочної продуктивності корів має вплив умовна спадковість за швіцькою породою. Вищою молочною продуктивністю відрізняються первістки з більшою кровністю за покращуючою породою (за першу лактацію – 4845±56,1; за тертю – 5354±143,2). Лінійна належність має вплив на рівень молочної продуктивності корів. Найвищою молочною продуктивністю за першу лактацію характеризуються корови лінії Дістінкшна та Елеганта. Тварини лінії Бравого мали нижчу продуктивність. Істотний вплив на рівень молочної продуктивності має походження за батьком. В залежності від цього фактору рівень надоїв за першу лактацію складає 3124-5987 кг молока, а за третю лактацію – відповідно 3421-6231 кг. Встановлено, що сила впливу генотипових факторів на рівень надою зростає від рівня впливу умовної спадковості (3,4) до походження за батьком (21,4). Цель исследований – исследовать особенности формирования молочной продуктивности у коров лебединской породы.
Объект исследований – факторы формирования молочной продуктивности коров.
Предмет исследований – величина надоев, содержание жира в молоке, генотипные и паратипические факторы.
Для реализации цели ставятся задачи:
- исследовать уровень молочной продуктивности коров лебединской породы;
– исследовать факторы, влияющие на уровень молочной продуктивности коров.
В результате проведенных исследований установлено, что уровень молочной продуктивности коров лебединской породы отвечает породным требованиям. Надежд за первую лактацию превышает 4,2 тыс.кг молока, а за третью – 5,0 тыс.кг молока при содержании жира и белка соответственно 4,1%, белка 3,3%. На формирование молочной продуктивности коров оказывает влияние условная наследственность по шведской породе.
Высшей молочной производительностью отличаются первенцы с большей кровностью по улучшающей породе (за первую лактацию – 4845±56,1; по трению – 5354±143,2). Линейная принадлежность оказывает влияние на уровень молочной продуктивности коров. Наивысшей молочной продуктивностью первой лактации характеризуются коровы линии Дистинкшна и Элеганта. Животные линии Бравого обладали более низкой производительностью. Существенное влияние на уровень молочной продуктивности имеет происхождение отца. В зависимости от этого фактора уровень надоев за первую лактацию составляет 3124-5987 кг молока, а за третью лактацию – соответственно 3421-6231 кг.
Установлено, что сила влияния генотипических факторов на уровень надоя возрастает от уровня влияния условной наследственности (3,4) к происхождению отца (21,4).
Description:
The purpose of the research is to investigate the peculiarities of the formation of milk productivity in swan cows.
The object of research - factors shaping the milk productivity of cows.
The subject of research - the amount of milk yield, fat content in milk, genotypic and paratypic factors.
To achieve the goal the following tasks are set:
- to study the level of milk productivity of swan cows;
- to study the factors influencing the level of milk productivity of cows.
As a result of the conducted researches it is established that the level of milk productivity of cows of Lebedin breed meets breed requirements. Hopes for the first lactation exceed 4.2 thousand kg of milk, and for the third - 5.0 thousand kg of milk with a fat and protein content of 4.1% and 3.3% protein, respectively. The formation of milk productivity of cows is influenced by conditional heredity of the Swiss breed.
Higher milk yields are found in first-borns with higher blood for the improving breed (for the first lactation - 4845 ± 56.1; for friction - 5354 ± 143.2). Linear affiliation has an impact on the level of milk productivity of cows. Distinction and Elegant cows are characterized by the highest milk productivity during the first lactation. Bravoy animals had lower productivity. The paternal origin has a significant impact on the level of milk productivity. Depending on this factor, the level of milk yield for the first lactation is 3124-5987 kg of milk, and for the third lactation - respectively 3421-6231 kg.
It is established that the strength of the influence of genotypic factors on the level of milk yield increases from the level of influence of conditional heredity (3,4) to paternal origin (21,4).