Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12482
Назва: Розробка технології натуральних харчових барвників на основі бузини чорної
Інші назви: Development of technology of natural food dyes based on elderberry
Автори: Омеляненко, Олександр
Omelyanenko, Oleksandr
Ключові слова: бузина
осмотична дегідратація
натуральний барвник
elderberry
osmotic dehydration
natural dye
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет харчових технологій ; наук. керівник М. М. Самілик
Короткий огляд (реферат): Розроблено технологію виготовлення натуральних барвників на основі плодів бузини чорної. Запропонована технологія передбачає миття, попереднє замороження плодів, дефростацію, осмотичну дегідратацію та сушіння. В якості осмотичного розчину рекомендовано використовувати 70%-й розчин сахарози. Тривалість процесу – 1 година, температура 50±5°С. Співвідношення ягід та розчину 1:1. Після попереднього зневоднення, від плодів відокремлюється осмотичний розчин, який можна використовувати в якості барвника та смако ароматичної добавки без додаткової обробки. Представлено спосіб збагачення цукру осмотичним розчином. Частково зневоднені плоди бузини висушуються в інфрачервоній сушарці та бодрібнюються у порошок. Бузиновий порошок, також, пропонується використовувати в якості барвника та смако-ароматичної добавки. Проведено дослідження щодо можливості застосування його при виготовленні печива. Проаналізовано хімічний склад та антиоксидантні властивості бузинових порошків. Встановлено, що бузиновий порошок містить 18% харчових волокон, 3 мг/100 г вітаміну С, 40 мг К/100 г флаваноїдів. Антиоксидантна активність бузинових порошків становить 66 ммоль Trolox/100 г. Бузиновий сироп містить 2,5 мг/100 г вітаміну С, 26 мг К/100 г флаваноїдів. Антиоксидантна активність бузинових сиропів становить 41 ммоль Trolox/100 г. Таким чином, запропонований спосіб дозволяє отримати одразу два види барвників – рідкий та порошковий.
Опис: A technology for the production of natural dyes based on the fruits of black elder has been developed. The proposed technology involves washing, pre-freezing of fruits, defrosting, osmotic dehydration and drying. It is recommended to use a 70% sucrose solution as an osmotic solution. The duration of the process is 1 hour, the temperature is 50±5°С. The ratio of berries and solution is 1:1. After preliminary dehydration, an osmotic solution is separated from the fruits, which can be used as a dye and flavor additive without additional processing. A method of enriching sugar with an osmotic solution is presented. Partially dehydrated elderberry fruits are dried in an infrared dryer and ground into powder. Elderberry powder is also suggested to be used as a dye and flavoring additive. A study was conducted on the possibility of its use in the manufacture of cookies. The chemical composition and antioxidant properties of elderberry powders were analyzed. Elderberry powder has been found to contain 18% of dietary fiber, 3 mg/100 g of vitamin C, and 40 mg of K/100 g of flavonoids. The antioxidant activity of elderberry powders is 66 mmol Trolox/100 g. Elderberry syrup contains 2.5 mg/100 g of vitamin C, 26 mg K/100 g of flavonoids. The antioxidant activity of elderberry solution is 41 mmol Trolox/100 g. Thus, the proposed method makes it possible to obtain two types of dyes at once - liquid and powder.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12482
Розташовується у зібраннях:Харчових технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ОМЕЛЯНЕНКО Олександр .pdf
  Restricted Access
986,16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.