Abstract:
У кваліфікаційний роботі детально розглядаються теоретичні основи і науковий підхід до підвищення ефективності організації праці на переробному підприємстві. В першому розділі представлені методи матеріального і нематеріального стимулювання праці, механізми і моделі сучасної мотивації.
У другому розділі роботи здійснено аналіз системи та ефективності організації управлінської праці на ПП «Хлібзавод Дубов’язівський». Проведено детальну організаційно-економічну характеристику підприємства, проаналізовано його організаційну структуру, систему управління персоналом та кадрову політику. Детальне вивчення стану організації праці, розподілу робочої сили, розподілу функцій, взаємодії відділів. Проведено аналіз показників ефективності організації праці та використання трудових ресурсів.
Аналіз дозволив визначити певні недоліки в управлінні підприємством. Основним недоліком поточної організаційної структури управління ПП «Хлібзавод Дубов’язівський» є перевантаженість керівництва додатковими маркетинговими функціями, що перешкоджає ефективному виконанню їхніх безпосередніх обов'язків. За результатами обчислення аналітичних коефіцієнтів, організаційну структуру ПП «Хлібзавод Дубов’язівський» можна оцінити як ефективну у виконанні більшості завдань, які стоять перед підприємством, а також як здатну адаптуватися до змін у структурі управління.
Також, у третьому розділі було запропоновано шляхи вдосконалення ефективності управління на підприємстві завдяки яким керівництво зможе покращити продуктивність своїх працівників. Розробка графіків для підвищення кваліфікації, регулярна атестація працівників та проведення різноманітних виїзних тімбілдінгів сприятиме підвищенню корпоративної культури, сприятиме укріпленню єдності в команді.
Description:
The qualification work examines in detail the theoretical foundations and scientific approach to improving the efficiency of work organization at the processing enterprise. The first chapter presents methods of material and non-material stimulation of work, mechanisms and models of modern motivation.
In the second section of the work, an analysis of the system and effectiveness of the organization of managerial work at PE "Khlibzavod Dubovyazumskyi" was carried out. A detailed organizational and economic description of the enterprise was carried out, its organizational structure, personnel management system and personnel policy were analyzed. A detailed study of the state of labor organization, the distribution of labor, the distribution of functions, and the interaction of departments. The analysis of indicators of efficiency of work organization and use of labor resources was carried out.
The analysis made it possible to identify certain shortcomings in the management of the enterprise. The main drawback of the current organizational structure of the management of PE "Hlibzavod Dubovyazumskyi" is the overloading of the management with additional marketing functions, which prevents the effective performance of their direct duties. According to the results of the calculation of analytical coefficients, the organizational structure of PE "Khlibzavod Dubovyazovskyi" can be evaluated as effective in performing most of the tasks facing the enterprise, and also as able to adapt to changes in the management structure.
Also, in the third chapter, ways to improve the efficiency of management at the enterprise were proposed, thanks to which the management will be able to improve the productivity of its employees. The development of schedules for professional development, regular attestation of employees and the holding of various off-site team building activities will contribute to the improvement of corporate culture and strengthen the unity of the team.