Короткий опис(реферат):
Метою досліджень при виконанні роботи було проведення аналізу технології вирощування ремонтних свинок в умовах господарства та розробка на його основі заходів щодо її удосконалення.
Ефективність вирощування ремонтних свинок дослідної групи повністю збалансованими кормами з використанням білково-вітамінно-мінеральної добавки краща. Зокрема у свинок контрольної групи нижчі середньодобові прирости за період вирощування, на рівні 616 г, а у дослідної на 18 г більші. При цьому витрати корму на 1 кг приросту у дослідної групи 4,18 кг, що на 0,13 кг менше порівняно з контрольною. Завдяки цьому загальна вартість кормів на 1 ц приросту ремонтної свинки для дослідної групи становить 3076 грн., а для контрольної групи – на 52 грн. більше. В підсумку собівартість 1ц приросту становить для дослідної групи 4995 грн., а контрольної – 5047 грн. В результаті цього рентабельність вирощування 1 гол до 120 кг для свинок дослідної групи 20,7 %, а контрольної групи – 16,3 %.
Суть розробки, основні результати:
The purpose of the research during the performance of the work was to conduct an analysis of the technology of breeding repair pigs in farm conditions and to develop measures for its improvement based on it.
The efficiency of rearing repair pigs of the research group with fully balanced feed with the use of protein-vitamin-mineral supplements is better. In particular, sows of the control group have lower average daily gains during the rearing period, at the level of 616 g, and those of the experimental group have 18 g more. At the same time, feed consumption per 1 kg of growth in the experimental group is 4.18 kg, which is 0.13 kg less compared to the control group. Thanks to this, the total cost of feed per 1 centimeter of growth of a repair pig for the experimental group is UAH 3,076, and for the control group, it is UAH 52. more. As a result, the cost of 1 cent of growth is UAH 4,995 for the experimental group, and UAH 5,047 for the control group. As a result, the profitability of raising 1 head to 120 kg for pigs of the experimental group is 20.7%, and for the control group - 16.3%.