Короткий опис(реферат):
Використання борошна з цвіркунів для виробництва бісквітного напівфабрикату - це перспективний напрямок у харчовій промисловості. Борошно з цвіркунів є
високобілковим і надзвичайно поживним продуктом, який може стати інгредієнтом для виробництва різних видів продуктів. У статті теоретично обґрунтовано та практично доведено доцільність використання продуктів переробки комах
(борошна із цвіркунів), які мають у своєму складі біологічно активні речовини: білки, вітаміни, макро- та мікроелементи тощо. Досліджено вплив борошна цвіркунів
на реологічні властивості тіста, органолептичні та фізико-хімічні показники якості готових виробів і встановлено оптимальний вміст борошна цвіркунів у бісквіті,
який складає 10% до маси пшеничного борошна.
Суть розробки, основні результати:
One of the potentially promising areas of development is
the use of insect processing products for the production of confectionery products. Consumers of confectionery products often pay attention to cakes and pastries, which are made from
biscuit semi-finished products. However, from the point of view of nutrition, such products have a high calorie content, low
biological value and insufficient content of vitamins and minerals. One of the technological problems in the production of
biscuits can be an insufficient amount of protein in their composition. Protein plays an important role in forming the structure of the dough and ensuring its strength, which allows bis -
cuits to retain their shape. Insects contain a significant amount
of protein and other nutrients that can be used for food production. For example, crickets and other types of insects are a source of high-quality protein and other nutrients. The idea of
using flour from crickets for the production of semi-finished
biscuits is an innovative and promising direction in the food
industry. Cricket flour is a high-protein and extremely nutriatious product that can be used as an ingredient for the production of various types of products. It is made by grinding crickets, which contain a significant amount of protein, fats, carbohydrates, vitamins and minerals. The article theoretically
substantiates and practically proves the use of insect processsing products (cricket flour), which contain valuable biologically active substances: proteins, vitamins, macro- and microelements, etc. The effect of cricket flour on the organoleptic
and physico-chemical indicators of the quality of finished products was studied and it was established that the optimal content of cricket flour in a biscuit is 10%.