Короткий опис(реферат):
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретико-методичні основи управлінням конкурентоспроможністю аграрного підприємства. Під управлінням конкурентоспроможність аграрного підприємства слід розуміти як його здатність ефективно функціонувати та розвиватися на ринку сільськогосподарської продукції, витримуючи конкуренцію з боку інших виробників, визначається комплексом факторів, що відображають переваги підприємства у виробництві, збуті та управлінні.
Перший розділ кваліфікаційної роботи присвячено розкриттю теоретико-методичних засад управління конкурентоспроможністю аграрного підприємства в умовах ринкової економіки та посилення глобалізаційних процесів. Обґрунтовано актуальність дослідження, зумовлену зростанням конкурентної боротьби в аграрному секторі України та необхідністю забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських виробників.
Другий розділ кваліфікаційної роботи надає комплексний аналіз стану управління конкурентоспроможністю ПСП «Слобожанщина Агро» на основі дослідження його організаційно-економічної характеристики, динаміки основних виробничих та фінансових показників, а також оцінки рівня конкурентоспроможності за ключовими аспектами діяльності. Основним видом діяльності ПСП «Слобожанщина Агро» є вирощування зернових та олійних культур, господарство обробляє 9824,7 гектарів, працює 254 чоловік. Отримані результати є підґрунтям для розробки практичних рекомендацій щодо підвищення конкурентоздатності підприємства, які будуть представлені в наступному розділі.
Третій розділ кваліфікаційної роботи присвячено розробці практичних рекомендацій та обґрунтуванню заходів, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності аграрного підприємства на прикладі ПСП «Слобожанщина Агро». Розділ виходить з методологічних засад оцінки конкурентоздатності, представлених у попередніх розділах, та наголошує на необхідності розробки відповідного механізму управління, що забезпечує вплив на ключові сфери діяльності підприємства. Визначено ключові аспекти управління конкурентоспроможністю для аграрного підприємства, включаючи формування корпоративної культури, оптимізацію логістичної системи, вдосконалення організаційної структури, обліку витрат, внутрішньої нормативної бази, формування управлінської парадигми якості та науково-технічного прогресу, екологічної політики, інноваційного механізму розвитку та впровадження нових підходів до управління. У висновках та пропозиціях узагальнено результати дослідження.
Суть розробки, основні результати:
The qualification work explores the theoretical and methodological foundations of managing the competitiveness of an agricultural enterprise. Under the management of the competitiveness of an agricultural enterprise, it should be understood as its ability to effectively function and develop in the agricultural product market, withstanding competition from other producers, determined by a set of factors that reflect the advantages of the enterprise in production, sales and management.
The first section of the qualification work is devoted to revealing the theoretical and methodological principles of managing the competitiveness of an agricultural enterprise in a market economy and strengthening globalization processes. The relevance of the study is justified, due to the growth of competition in the agricultural sector of Ukraine and the need to ensure sustainable development of agricultural producers.
The second section of the qualification work provides a comprehensive analysis of the state of competitiveness management of the PАE «Slobozhanshchyna Agro» based on a study of its organizational and economic characteristics, the dynamics of key production and financial indicators, as well as an assessment of the level of competitiveness in key aspects of activity. The main activity of the Slobozhanshchyna Agro is the cultivation of grain and oilseed crops, the farm cultivates 9824.7 hectares, employs 254 people. The results obtained are the basis for the development of practical recommendations for increasing the competitiveness of the enterprise, which will be presented in the next section.
The third section of the qualification work is devoted to the development of practical recommendations and justification of measures aimed at increasing the competitiveness of an agricultural enterprise using the example of the PАE «Slobozhanshchyna Agro». The section is based on the methodological principles of assessing competitiveness presented in the previous sections and emphasizes the need to develop an appropriate management mechanism that ensures influence on the key areas of the enterprise's activity. Key aspects of competitiveness management for an agricultural enterprise are identified, including the formation of corporate culture, optimization of the logistics system, improvement of the organizational structure, cost accounting, internal regulatory framework, formation of a management paradigm of quality and scientific and technological progress, environmental policy, an innovative development mechanism and the implementation of new approaches to management.