00 DSpace/Manakin Repository

Аналіз технологій виробництва натуральних барвників з використання вторинної сировини та харчових відходів

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Мельник, О. Ю.
dc.contributor.author Шкарапута, Р. В.
dc.date.accessioned 2025-06-05T09:52:25Z
dc.date.available 2025-06-05T09:52:25Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Мельник О. Аналіз технологій виробництва натуральних барвників з використання вторинної сировини та харчових відходів [Електронний ресурс] / О. Мельник, Р. Шкарапута // Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. – 2024. – Вип. 14, Т. 1. – Режим доступу : https://doi.org/10.32782/2220-8674-2024-24-1-7. – Заголовок з екрану. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13790
dc.description The paper presents a review of literature sources on technologies for the production of natural dyes using secondary raw materials and food waste. The practical feasibility of using secondary raw materials and food waste, such as: vegetable, fruit and berry pomace, whey, sunflower and onion husks, vegetable peel, dried flowers, is established. Various approaches to processing raw materials are presented in order to preserve and maximize the extraction of coloring substances, in particular, drying, freezing, defrosting, treatment with acids and enzymes. A list of the most common and studied secondary raw materials and food waste is described and provided. A comparative analysis of the effectiveness of using different methods for obtaining coloring substances is carried out. uk_UA
dc.description.abstract У роботі представлено огляд літературних джерел технологій виробництва натуральних барвників з використанням вторинної сировини та харчових відходів. Встановлено практичну доцільність використання вторинної сировини та харчових відходів, таких як: овочеві, фруктові та ягідні вичавки, молочна сироватка, лушпиння соняшника й ріпчастої цибулі, овочева шкірка, висушені квіти. Наведені різні підходи обробки сировини з метою збереження та максимального вилучення барвних речовин, зокрема висушування, заморожування, дефростація, обробка кислотами та ферментами. Охарактеризовано та наведено перелік найбільш поширеної і дослідженої вторинної сировини й харчових відходів. Проведений порівняльний аналіз ефективності застосування різних методів отримання барвних речовин. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher ТДАУ uk_UA
dc.subject натуральні барвники uk_UA
dc.subject натуральні барвники uk_UA
dc.subject екстрагування uk_UA
dc.subject natural dyes uk_UA
dc.subject coloring substances uk_UA
dc.subject extraction uk_UA
dc.title Аналіз технологій виробництва натуральних барвників з використання вторинної сировини та харчових відходів uk_UA
dc.title.alternative Analysis of technologies for the production of natural dyes using secondary raw materials and food waste uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу