DSpace Repository

Дослідження впливу генотипу за геном каппа-казеїну на якісні ознаки молока корів української чорно-рябої молочної породи в умовах дослідного господарства Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України

Show simple item record

dc.contributor.author Довченко, Сергій,
dc.contributor.author Dovchenko, Sergiy
dc.date.accessioned 2025-09-24T05:57:25Z
dc.date.available 2025-09-24T05:57:25Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Біолого-технологічний факультет ; наук. керівник Т. О. Чернявська uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14552
dc.description The qualification work is devoted to the comparative study of the influence of the genotype according to the kappa-casein gene on the indicators of milk productivity of cows of the Ukrainian black-and-motley dairy breed. The dairy herd of domestic black-and-motley cattle is a highly productive herd, in which purposeful breeding work is carried out to improve the productive and breeding characteristics of livestock. The animals are distinguished by a sufficient level of productivity with high qualitative characteristics of milk. According to the frequencies of genotypes, cows of the experimental breed had the following distribution: AA – 60%, AB – 30%, BB – 10%. Accordingly, the frequency of allele A was 0.9, allele B – 0.1. Experimental animals with genotypes AB and AA were distinguished by higher milk yield. The average yield of these animals exceeded 6.0 thousand kg, while in animals with genotype BB the average yield slightly exceeded 5.5 thousand kg. In terms of fat content in milk, animals with homozygous genotypes AA (4.01%) and BB (4.02%) prevailed. In terms of average protein content in milk, animals with homozygous genotype BB significantly prevailed, and the lowest content was observed in animals with genotype AA. Accordingly, a similar trend was observed in animals with casein content in milk. In terms of the content of dry matter in milk and dry non-fat milk residue in milk, animals with the homozygous genotype BB prevailed. The difference between the content of dry matter and SZMZ in milk in animals with the genotypes AA and AB was insignificant. uk_UA
dc.description.abstract Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню впливу генотипу за геном каппа-казеїну на показники молочної продуктивності корів української чорно-рябої молочної породи. Молочне стадо вітчизняної чорно-рябої худоби – це високопродуктивне стадо, в якому ведеться цілеспрямована племінна робота з покращення продуктивних та племінних ознак худоби. Тварини відрізняються достатнім рівнем продуктивності з високими якісними характеристиками молока. За частотами генотипів корови піддослідної породи мали наступний розподіл: АА – 60%, АВ – 30%, ВВ – 10%. Відповідно частота алеля А складала 0,9, алеля В – 0,1. Більшим надоєм відрізнялися піддослідні тварини з генотипами АВ та АА. Середній надій цих тварин перевищував 6,0 тис. кг, тоді як у тварин з генотипом ВВ середній надій дещо перевищував 5,5 тис. кг. За вмістом жиру в молоці переважали тварини з гомозиготними генотипами АА (4,01%) та ВВ (4,02%). За середнім вмістом білка в молоці істотно переважали тварини з гомозиготним генотипом ВВ, а найменший його вміст спостерігався у тварин з генотипом АА. Відповідно подібна тенденція спостерігалася у тварин за вмістом казеїну в молоці. За вмістом сухих речовин в молоці та сухого знежиреного молочного залишку в молоці переважали тварини з гомозиготним генотипом ВВ. Різниця між вмістом сухої речовини та СЗМЗ в молоці у тварин з генотипами АА та АВ була неістотною. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject молоко uk_UA
dc.subject вміст жиру uk_UA
dc.subject вміст білка uk_UA
dc.subject milk uk_UA
dc.subject fat content uk_UA
dc.subject protein content uk_UA
dc.title Дослідження впливу генотипу за геном каппа-казеїну на якісні ознаки молока корів української чорно-рябої молочної породи в умовах дослідного господарства Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України uk_UA
dc.title.alternative Study of the influence of the genotype according to the kappa-casein gene on the qualitative characteristics of milk of cows of the Ukrainian black-and-motley dairy breed in the conditions of the experimental farm of the Institute of Agriculture of the North-East of the NAAS of Ukraine uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account