Короткий опис(реферат):
Дослідження проведено в аспекті визначення ступеня успадковуваності лінійних ознак типу корів-первісток української бурої молочної породи у племінному стаді Сумщини. Здійснена оцінка співвідносної мінливості між лінійними ознаками та молочною продуктивністю й визначено зв’язок фінальної оцінки за тип з ознаками довголіття корів. Виявлений рівень коефіцієнтів успадковуваності групових ознак засвідчив про можливість ефективної селекції за результатами добору корів за оцінкою молочного типу (h2=0,395), тулуба (h2=0,355), вимені (h2=0,433) та, особливо, за фінальною оцінкою (h2=0,477). Успадковуваність описових ознак відрізнялася істотною мінливістю і змінювалася у межах від h2=0,087 (нахил заду) до h2=0,486 (кутастість). Ступінь успадковуваності описових ознак, які мають істотне функціональне навантаження, достатня для ефективної селекції за ними та при цьому більшість із них додатно корелює з молочною продуктивністю. До них відносяться глибина тулуба (h2=0,412), кутастість (h2=0,486), ширина заду (h2=0,313), переднє (h2=0,393) та заднє (h2=0,355) прикріплення вимені, центральна зв’язка (h2=0,404) та хода (h2=0,307). Між груповими ознаками та надоєм і виходом молочного жиру виявлені тісні зв’язки (r=0,323–0,487) з високим рівнем достовірності, за виключенням групи ознак, які характеризують стан кінцівок (r=0,108 та 0,097). Описові ознак корів, що характеризують стан розвитку тулуба, тісно й позитивно впливали на величину надою та вихід молочного жиру. До них відносяться наступні: висота (r=0,268 та 0,255), глибина тулуба (r=0,451 та 0,464), кутастість (r=0,444 та 0,422) і ширина заду (r=0,455 та 0,467). Описові ознаки, які характеризують стан кінцівок, слабше корелюють з показниками надою та молочного жиру: кут скакального суглоба (r=0,083 та 0,062), постава тазових кінцівок (r=0,288 та 0,294) і кут ратиць (r=0,258 та 0,266). Із морфологічних ознак вимені лише три додатно корелюють з надоєм та молочним жиром –прикріплення передніх часток вимені (r=0,474 та 0,461), висота прикріплення вимені ззаду (r=0,392 та 0,383) і центральна зв’язка (r=0,427 та 0,411). У межах оціненого поголів’я корів-первісток найбільший відсоток тварин отримали оцінку “Добре з плюсом” (60%). За тривалістю життя, продуктивного використання та лактування корови з оцінкою “Дуже добре” переважали корів з нижчою оцінкою з достовірною різницею, відповідно на 302–1327, 314–1352 та 316–1318 днів (Р<0,01–0,001). За довічним надоєм ця група корів з оцінкою 85–89балів переважала інші групи з меншими оцінками на 3843–24589 кг молока (Р<0,001). За незначної мінливості вмісту жиру від цієї ж групи корів було отримано на 142,4–860,8 кг молочного жиру більше у порівнянні з тваринами решти груп (Р<0,001). Добір корів за фінальною оцінкою може служити ефективним предиктором раннього добору, що дозволить збільшувати показники довголіття корів у стадах з розведення української бурої молочної породи.
Суть розробки, основні результати:
This study has been conducted in the aspect of determining the heritability degree of linear type traits of the first-born cows of Ukrainian Brown dairy breed in the breeding herd of Sumy re-gion. An assessment of the combined variability between linear traits and milk productivity was carried out, and the relationship of final grade per type with traits of cow longevity was deter-mined.The revealed level of heritability coefficients of group traits indicated about the possibility of effective selection based on the results of cow selection by the assessment of dairy type (h2=0.395), body (h2=0.355), udder (h2=0.433) and, especially, on the final grade (h2=0.477). The heritability of descriptive traits was significantly variable and varied from h2=0.087 (rump angle) to h2=0.486 (angularity). The degree of heritability of descriptive traits, which have a sig-nificant functional load, was sufficient for effective selection for them, and at the same time, most of them are positively correlated with milk productivity. These include body depth (h2=0.412), angu-larity (h2=0.486), rear width (h2=0.313), front (h2=0.393) and rear (h2=0.355) udder attach-ment, central ligament (h2=0.404) and locomotion (h2=0.307).Close relationships (r=0.323–0.487) with a high level of reliability were found between group traits and milk yield and milk fat yield, except for the group of traits that characterize the condition of limbs (r=0.108 and 0.097).Descriptive traits of cows, which characterize condition of the body development, closely and posi-tively influenced on amount of milk yield and yield of milk fat. These include the following: height (r=0.268 and 0.255), body depth (r=0.451 and 0.464), angularity (r=0.444 and 0.422) and rear width (r=0.455 and 0.467).Descriptive traits that characterize the limbs condition are more weakly correlated with milk yield and milk fat indicators: hock joint angle (r=0.083 and 0.062), pelvic limbs posture (r=0.288 and 0.294) and foot angle (r=0.258 and 0.266).From the morpho-logical characteristics of the udder, only three are positively correlated with milk yield and milk fat –front udder lobes attachment (r=0.474 and 0.461), height of the rear udder attachment (r=0.392 and 0.383) and central ligament (r=0.427 and 0.411). Within the estimated population of first-born cows, the highest percentage of animals received the rating "Good plus" (60%). Ac-cording to the duration of life, productive use and lactation, cows with a score of "Very good" pre-vailed over cows with a lower score with a significant difference, respectively, by 302–1327, 314–1352 and 316–1318 days (Р<0.01–0.001). In terms of lifetime milk yield, this group of cows with an estimate of 85–89 scores exceeded other groups with lower estimates by 3843–24589kg of milk (Р<0.001). With slight variability in fat content, 142.4–860.8 kg more milk fat was obtained from the same group of cows compared to animals from the other groups (Р<0.001).The selection of cows according to the final assessment can serve as an effective predictor of early selection, which will allow to increase the indicators of longevity of cows in herds from the breeding of Ukrainian Brown dairy breed.