Abstract:
Дослідженню електрофізичних параметрів фруктової сировини, зокрема, в процесі прямого електронагріву, присвячено ряд експериментальних робіт. Однак, в зв’язку з
особливостями фруктів (різні ступені зрілості, хімічний склад в залежності від сорту і плодів
одного сорту) пряме використання отриманих результатів даних робіт неможливе. Крім того,
найчастіше даного роду експерименти проводилися тільки на стадії попередньої обробки сировини без поглибленого вивчення кінетики зневоднення та фізичних процесів, що відбуваються всередині біологічного об’єкту протягом процесу сушіння. Це дозволяє стверджувати,
що доцільним є проведення дослідження, присвяченого визначенню впливу температури та
вологовмісту на електрофізичні параметри, зокрема, електричного опору сировини.
Description:
A number of experimental works have been devoted to the study of the electrophysical parameters of fruit raw materials, in particular, in the process of direct electric heating. However, due to the
peculiarities of fruits (different degrees of maturity, chemical composition depending on the variety and fruits of the
same variety), direct use of the results of these works is impossible. In addition,
most often this kind of experiments were carried out only at the stage of preliminary processing of raw materials without in-depth study of the kinetics of dehydration and physical processes occurring inside the biological object during the drying process. This allows us to state that
it is advisable to conduct a study devoted to determining the influence of temperature and
moisture content on the electrophysical parameters, in particular, the electrical resistance of raw materials.