Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10586
Title: Scientific and practical aspects of pectin and pectin products
Other Titles: Науково-практичні аспекти пектину та пектинових продуктів
Authors: Krapivnytska, I.
Ladyka, V.
Ianchyk, M.
Omelchenko, S.
Melnyk, O.
Pertsevyi, F.
Кропивницька, І.
Ладика, В.
Янчик, М.
Омельченко, С.
Мельник, О.
Перцевой, Ф.
Keywords: gel strength
pectin
pectin products
міцність гелю
пектин
пектинові продукти
Issue Date: 2022
Publisher: Dissa+
Citation: Scientific and practical aspects of pectin and pectin products : monograph [Electronic resource] / I. Krapivnytska, V. Ladyka, M. Ianchyk [and athers]. – Kharkiv : Dissa+, 2022. – 228 p.
Abstract: The monograph substantiates and develops modern, highly efficient functional technologies with the addition of pectin and pectin products. Pectin is a natural polysaccharide that combines the properties of a structuring agent and a biologically active compound. Structural formation in products with pectin is manifested in the ability to form strong gels, give stability to emulsions, thicken food masses. The biological activity of pectic substances is expressed in detoxifying, radioprotective, antioxidant, hypoglycemic, immunostimulatory effects. This gives grounds for its widespread use in the creation of health products, preventive nutrition and dosage forms. This publication can be useful for a wide range of scientists and practitioners, researchers, graduate students, students majoring in "Food Technology", as well as for practitioners in the food industry and restaurants.
Description: У монографії обґрунтовано та розроблено сучасні високоефективні функціональні технології з додаванням пектину та пектинопродуктів. Пектин - природний полісахарид, який поєднує в собі властивості структуроутворювача і біологічно активної сполуки. Структуроутворення в продуктах з пектином проявляється в здатності утворювати міцні гелі, надавати стійкість емульсіям, згущувати харчові маси. Біологічна активність пектинових речовин виражається в дезінтоксикаційній, радіопротекторній, антиоксидантній, гіпоглікемічній, імуностимулюючій діях. Це дає підстави для його широкого використання при створенні продуктів оздоровлення, профілактичного харчування та лікарських форм. Дане видання може бути корисним для широкого кола науковців і практиків, наукових співробітників, аспірантів, студентів спеціальності «Харчові технології», а також для практичних працівників харчової промисловості та ресторанного господарства.
URI: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10586
Appears in Collections:Монографії, розділи монографій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Перцевой Ф.В._SCIENTIFIC AND PRACTICAL ASPECTS OF PECTIN AND PECTIN PRODUCTS.pdf4,26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.