Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14833
Title: Improving technology of meat products enriched with alternative proteins
Other Titles: Удосконалення технології м’ясних виробів збагачених альтернативними білками
Authors: Sun, Yongshuai
Сан, Йоншуай
Keywords: cooked sausages
protein-plant supplement
soy protein isolate
варені ковбаси
білково-рослинна добавка
ізолят соєвого білка
Issue Date: 2025
Publisher: SNAU
Citation: Faculty of Food Technology ; of science manager A. Helikh
Abstract: The subject of the research is the establishment of the regularities of the influence of a complex protein-plant supplement (based on soy protein isolate, lentil flour, and Jerusalem artichoke powder) and its processing parameters on the physicochemical, structural-mechanical, microbiological, and consumer properties of a functional cooked sausage. The aim of the qualification thesis is to expand the range of cooked sausage products through the scientific substantiation and development of a technology for a functional product enriched with a protein-plant supplement. In this work, the feasibility of using a complex protein-plant supplement as a multifunctional ingredient in meat emulsion systems is theoretically substantiated and experimentally proven. A rational composition for the "Biolife-70" supplement has been developed, which ensures high functional and technological properties. The optimal technological parameters for the use of the supplement have been established: a rational hydration ratio of 1:4 and an optimal meat replacement level of 15%. Based on the research conducted, a formulation and a comprehensive technology for the "Biolife" functional cooked sausage have been developed. A comprehensive evaluation of the finished product confirmed its high nutritional and biological value, harmonious organoleptic characteristics, improved stability during storage, and compliance with safety requirements. An economic justification of the project was carried out, which confirmed its high profitability and feasibility of implementation.
Description: Метою кваліфікаційної роботи є розширення асортименту варених ковбасних виробів шляхом наукового обґрунтування та розробки технології функціонального продукту, збагаченого білково-рослинною добавкою на основі ізоляту соєвого білка, сочевичного борошна та порошку топінамбура. У роботі теоретично обґрунтовано та експериментально доведено доцільність використання комплексної білково-рослинної добавки як багатофункціонального інгредієнта у м'ясних емульсійних системах. Розроблено раціональну композицію добавки «Biolife-70», що забезпечує високі функціонально-технологічні властивості. Встановлено оптимальні технологічні параметри використання добавки: раціональний гідромодуль для гідратації 1:4 та оптимальний рівень заміни м'ясної сировини — 15%. На основі проведених досліджень розроблено рецептуру та комплексну технологію функціональної вареної ковбаси «Біолайф». Комплексна оцінка готового продукту підтвердила його високу харчову та біологічну цінність, гармонійні органолептичні показники, покращену стабільність при зберіганні та відповідність вимогам безпеки. Проведено економічне обґрунтування проєкту, що підтвердило його високу рентабельність та доцільність впровадження.
URI: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14833
Appears in Collections:Харчових технологій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Сан Йоншуай.pdf
  Restricted Access
1,31 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.