Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6435
Title: Взаємний вплив електричного та акустичного нагрівання біологічних продуктів у технологічному процесі сушіння
Other Titles: Взаимное влияние электрического и акустического нагрева биологических продуктов в технологическом процессе сушки
Relative effect of electrical and acoustic heating of biological products in the technological solution process
Authors: Яковлєв, В. Ф.
Савойський, О. Ю.
Яковлев, В. Ф.
Савойский, А. Ю.
Yakovlev, V.
Savoiskyi, A.
Keywords: комбінована сушка
електричний нагрів
акустичне нагрівання
комбинированная сушка
электрический нагрев
акустический нагрев
combined drying
electric heating
acoustic heating
Issue Date: 2017
Publisher: Сумський національний аграрний університет
Citation: Яковлєв В. Ф. Взаємний вплив електричного та акустичного нагрівання біологічних продуктів у технологічному процесі сушіння [Електронний ресурс] / В. Ф. Яковлєв, О. Ю. Савойський // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Механізація та автоматизація виробничих процесів" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2017. - Вип. 10 (32). – С. 131-134.
Abstract: Теоретично обґрунтовано взаємний вплив електричного та акустичного нагрівання біологічного продукту на швидкість процесу при інфрачервоній конвективній сушці, для інтенсифікації процесу зневоднення продукту, з метою подальшого використання в практиці проектування і технічній реалізації методу. Теоретически обосновано взаимное влияние электрического и акустического нагрева биологического продукта на скорость процесса при инфракрасной конвективной сушке для интенсификации процесса обезвоживания продукта, с целью дальнейшего использования в практике проектирования и технической реализации метода.
Description: The mutual influence of the electrical and acoustic heating of a biological product on the speed of the process with infra-red convection drying has been theoretically grounded in order to intensify the process of dehydration of the product, with the aim of further use in the practice of designing and technical implementation of the method. It has been proved mathematically that the use of additional methods (electric and acoustic) in combination with the traditional gives a significant reduction in the drying time compared to each of the individual species. It is determined that the process of the influence of electric and acoustic methods on the duration of drying is oscillatory, indicating that the change in the parameters of one or another of the types of additional methods (voltage, current, frequency - in an electrical method, or intensity, frequency - with acoustic) you can adjust the duration of the process of its energy consumption and automate the drying process itself. The obtained results of theoretical research provide the preconditions for preparation and conducting of corresponding experimental researches.
URI: http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/6435
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
26.pdf587,39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.