Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13790
Назва: Аналіз технологій виробництва натуральних барвників з використання вторинної сировини та харчових відходів
Інші назви: Analysis of technologies for the production of natural dyes using secondary raw materials and food waste
Автори: Мельник, О. Ю.
Шкарапута, Р. В.
Ключові слова: натуральні барвники
натуральні барвники
екстрагування
natural dyes
coloring substances
extraction
Дата публікації: 2024
Видавництво: ТДАУ
Бібліографічний опис: Мельник О. Аналіз технологій виробництва натуральних барвників з використання вторинної сировини та харчових відходів [Електронний ресурс] / О. Мельник, Р. Шкарапута // Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. – 2024. – Вип. 14, Т. 1. – Режим доступу : https://doi.org/10.32782/2220-8674-2024-24-1-7. – Заголовок з екрану.
Короткий огляд (реферат): У роботі представлено огляд літературних джерел технологій виробництва натуральних барвників з використанням вторинної сировини та харчових відходів. Встановлено практичну доцільність використання вторинної сировини та харчових відходів, таких як: овочеві, фруктові та ягідні вичавки, молочна сироватка, лушпиння соняшника й ріпчастої цибулі, овочева шкірка, висушені квіти. Наведені різні підходи обробки сировини з метою збереження та максимального вилучення барвних речовин, зокрема висушування, заморожування, дефростація, обробка кислотами та ферментами. Охарактеризовано та наведено перелік найбільш поширеної і дослідженої вторинної сировини й харчових відходів. Проведений порівняльний аналіз ефективності застосування різних методів отримання барвних речовин.
Опис: The paper presents a review of literature sources on technologies for the production of natural dyes using secondary raw materials and food waste. The practical feasibility of using secondary raw materials and food waste, such as: vegetable, fruit and berry pomace, whey, sunflower and onion husks, vegetable peel, dried flowers, is established. Various approaches to processing raw materials are presented in order to preserve and maximize the extraction of coloring substances, in particular, drying, freezing, defrosting, treatment with acids and enzymes. A list of the most common and studied secondary raw materials and food waste is described and provided. A comparative analysis of the effectiveness of using different methods for obtaining coloring substances is carried out.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13790
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Мельник_3.pdf597,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.