DSpace Repository

Розробка принципів профілактики бактеріальних хвороб птиці за використання альтернативних методів

Show simple item record

dc.contributor.author Березовський, Андрій Володимирович
dc.contributor.author Петров, Володимир Вікторович
dc.contributor.author Гаврилюк, Григорій Юрійович
dc.contributor.author Вареник, Людмила Володимирівна
dc.contributor.author Berezovskyi, A. V.
dc.contributor.author Petrov, V. V.
dc.contributor.author Gavriluk, G. Yu.
dc.contributor.author Varenyk, L. V.
dc.date.accessioned 2023-08-22T12:44:00Z
dc.date.available 2023-08-22T12:44:00Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Розробка принципів профілактики бактеріальних хвороб птиці за використання альтернативних методів [Електронний ресурс] / А. В. Березовський, В. В. Петров, Г. Ю. Гаврилюк, Л. В. Вареник // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2023. – Вип. 1 (60). – С. 16-21. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11146
dc.description The issue of providing the population with ecologically safe poultry products, without the presence of residual amounts of antibacterial drugs in them, which can lead to the emergence of antibiotic resistance in consumers, is relevant today. The development of a complex of measures on poultry farms without the use of antibacterial drugs is a promising direction of development in terms of the concept of "One Health". The purpose of the study was to argue the principles of prevention of bacterial diseases of poultry using alternative means. Experimental research was conducted during 2021-22 at the Department of Virology, Pathanatomy and Poultry Diseases, as well as at the Department of Veterinary Expertise, Microbiology, Zoohygiene and Safety and Quality of Livestock Products of the Sumy National Agrarian University and in poultry farms of the Sumy Region. When conducting epizootological studies in poultry farms, two syndromes were found, namely respiratory and intestinal, accompanying the course of diseases in poultry. Microflora isolated from poultry during the course of infectious diseases of poultry with respiratory syndrome was presented: E. coli; K. pneumoniae; P. multocida; A. fumigatus; M. gallisepticum; P. vulgaris; S. aureus, Cl. perfringens; P. aeruginosa; P. mirabilis; S. enteritidis. The following cultures were isolated for intestinal syndrome: S. enteritidis; E. coli; C. jejuni; S. pullorum-gallinarum; E. agglomerans; S. faecalis; C. fetus; S. aureus; Y. enterocolitica; P. aeruginosa; P. mirabilis; P. vulgaris. Pathogens C. jejuni, P. vulgaris, E. coli, P. aeruginosa, S. enteritidis, P. mirabilis, S. aureus were isolated in respiratory and intestinal syndrome. In order to prevent bacterial diseases of poultry, it is necessary to control them according to a scheme that includes: regular diagnostic monitoring (serological and microbiological studies); bacterial control of breeding and rearing of poultry; control of the production cycle, immunoprophylaxis, use of probiotic therapy, disinfection, regular deratization, timely specific prevention. Important attention should be paid to the retrospective analysis of the isolated microflora with the mandatory determination of the sensitivity of the isolated microorganisms to antibacterial drugs. For the stable operation of poultry farming, it is important to develop and implement critical control points of threat analysis (HACCP) at all stages of production of poultry products. The first critical point is the control of microbiological indicators of feed; the second point is responsible for control at technological facilities; the third point is responsible for control at the output stage. uk_UA
dc.description.abstract Актуальним на сьогодні є питання забезпечення населення екологічно безпечними продуктами птахівництва, без наявності в них залишкових кількостей антибактеріальних препаратів, що може призвести до виникнення антибіотикорезистентності у споживачів. Розробка комплексу заходів на птахофабриках без застосування антибактеріальних препаратів є перспективним напрямком розвитку в розрізі концепції «Єдине здоров’я». Метою дослідження було аргументувати принципи профілактики бактеріальних хвороб птиці з використанням альтернативних засобів. Експериментальні дослідження проводилися впродовж 2021-22 року на кафедрі вірусології, патанатомії та хвороб птиці, а також на кафедрі ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни та безпеки і якості продуктів тваринництва Сумського національного аграрного університету та в птахівничих господарствах Сумської області. При проведенні епізоотологічних досліджень в птахогосподарствах було виявлено два синдроми, а саме респіраторний та кишковий, що супроводжували перебіг захворювань у птиці. Мікрофлора, що виділялася від птиці при перебігу інфекційних захворювань птиці при респіраторному синдромі була представлена: E. coli; K. pneumoniae; P. multocida; A. fumigatus; M. gallisepticum; P. vulgaris; S. aureus, Cl. perfringens; P. aeruginosa; P. mirabilis; S. enteritidis. При кишковому синдромі виділяли наступні культури: S. enteritidis; E. coli; C. jejuni; S. pullorum-gallinarum; E. agglomerans; S. faecalis; C. fetus ;S. aureus; Y. enterocolitica; P. aeruginosa; P. mirabilis; P. vulgaris. Збудники C. jejuni, P. vulgaris, E. coli, P. aeruginosa, S. enteritidis, P. mirabilis, S. aureus виділялись при респіраторному та кишковому синдромі. З метою профілактики бактеріальних хвороб птиці необхідно проводити їх контроль за схемою яка включає: регулярний діагностичний моніторинг (серологічні і мікробіологічні дослідження); бактеріальний контроль за виведенням та вирощуванням птиці; контроль циклу виробництва, імунопрофілактика, застосування пробіотикотерапії, проведення дезінфекції, регулярне проведення дератизації, вчасна специфічна профілактика. Важливу увагу необхідно приділяти ретроспективному аналізу ізольованої мікрофлори з обов’язковим визначенням чутливості ізольованих мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів. Для стабільної роботи птахівничого господарства важливо розробити та запровадити точки критичного контролю аналізу загроз (НАССР) на усіх стадіях виробництва продукції птахівництва. Першою критичною точкою є контроль мікробіологічних показників кормів; друга точка відповідає за контроль на технологічних об’єктах; третя точка відповідає за контроль на етапі виходу продукції. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject заразні хвороби uk_UA
dc.subject антибіотикорезистентність uk_UA
dc.subject мікрофлора uk_UA
dc.subject infectious diseases uk_UA
dc.subject antibiotic resistance uk_UA
dc.subject microflora uk_UA
dc.title Розробка принципів профілактики бактеріальних хвороб птиці за використання альтернативних методів uk_UA
dc.title.alternative Development of the principles of prevention of bacterial poultry diseases using alternative methods uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account