00 DSpace/Manakin Repository

Розробка технології натуральних харчових барвників на основі бузини чорної

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Омеляненко, Олександр
dc.contributor.author Omelyanenko, Oleksandr
dc.date.accessioned 2024-09-30T08:01:58Z
dc.date.available 2024-09-30T08:01:58Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Факультет харчових технологій ; наук. керівник М. М. Самілик uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12482
dc.description A technology for the production of natural dyes based on the fruits of black elder has been developed. The proposed technology involves washing, pre-freezing of fruits, defrosting, osmotic dehydration and drying. It is recommended to use a 70% sucrose solution as an osmotic solution. The duration of the process is 1 hour, the temperature is 50±5°С. The ratio of berries and solution is 1:1. After preliminary dehydration, an osmotic solution is separated from the fruits, which can be used as a dye and flavor additive without additional processing. A method of enriching sugar with an osmotic solution is presented. Partially dehydrated elderberry fruits are dried in an infrared dryer and ground into powder. Elderberry powder is also suggested to be used as a dye and flavoring additive. A study was conducted on the possibility of its use in the manufacture of cookies. The chemical composition and antioxidant properties of elderberry powders were analyzed. Elderberry powder has been found to contain 18% of dietary fiber, 3 mg/100 g of vitamin C, and 40 mg of K/100 g of flavonoids. The antioxidant activity of elderberry powders is 66 mmol Trolox/100 g. Elderberry syrup contains 2.5 mg/100 g of vitamin C, 26 mg K/100 g of flavonoids. The antioxidant activity of elderberry solution is 41 mmol Trolox/100 g. Thus, the proposed method makes it possible to obtain two types of dyes at once - liquid and powder. uk_UA
dc.description.abstract Розроблено технологію виготовлення натуральних барвників на основі плодів бузини чорної. Запропонована технологія передбачає миття, попереднє замороження плодів, дефростацію, осмотичну дегідратацію та сушіння. В якості осмотичного розчину рекомендовано використовувати 70%-й розчин сахарози. Тривалість процесу – 1 година, температура 50±5°С. Співвідношення ягід та розчину 1:1. Після попереднього зневоднення, від плодів відокремлюється осмотичний розчин, який можна використовувати в якості барвника та смако ароматичної добавки без додаткової обробки. Представлено спосіб збагачення цукру осмотичним розчином. Частково зневоднені плоди бузини висушуються в інфрачервоній сушарці та бодрібнюються у порошок. Бузиновий порошок, також, пропонується використовувати в якості барвника та смако-ароматичної добавки. Проведено дослідження щодо можливості застосування його при виготовленні печива. Проаналізовано хімічний склад та антиоксидантні властивості бузинових порошків. Встановлено, що бузиновий порошок містить 18% харчових волокон, 3 мг/100 г вітаміну С, 40 мг К/100 г флаваноїдів. Антиоксидантна активність бузинових порошків становить 66 ммоль Trolox/100 г. Бузиновий сироп містить 2,5 мг/100 г вітаміну С, 26 мг К/100 г флаваноїдів. Антиоксидантна активність бузинових сиропів становить 41 ммоль Trolox/100 г. Таким чином, запропонований спосіб дозволяє отримати одразу два види барвників – рідкий та порошковий. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject бузина uk_UA
dc.subject осмотична дегідратація uk_UA
dc.subject натуральний барвник uk_UA
dc.subject elderberry uk_UA
dc.subject osmotic dehydration uk_UA
dc.subject natural dye uk_UA
dc.title Розробка технології натуральних харчових барвників на основі бузини чорної uk_UA
dc.title.alternative Development of technology of natural food dyes based on elderberry uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу