Короткий опис(реферат):
Попит на функціональні та оздоровчі продукти харчування, а також
виснаження традиційної сировини сприяє використанню нових видів ресурсних
джерел. До нетрадиційної рослинної сировини, яка має значний потенціал, але
майже не застосовується в харчовій промисловості, відноситься Aronia
melanocarpa. Метою даного дослідження є розробка технології спеціального пива
за рахунок використання сиропу із горобини чорноплідної. Плоди горобини
зневоднювали методом осмотичної дегідратації та сушінням, подрібнювали у
порошки та визначали їх антиоксидантні властивості. Осмотичні розчини та
свіжі плоди аналізували на вміст флаваноїдів, антоціанів та антиоксидантну
активність. Виготовляли три дослідних зразки пива за традиційною технологією
(К) та із додаванням 6% (Д1) та 10% (Д2) осмотичних розчинів, відокремлених
від частково зневоднених плодів. Проводили органолептичний аналіз пива та
визначення його антиоксидантної активності. Результати показали, що при
застосуванні осмотичної дегідратації втрати флавоноїдів були значно менші
(29,74 мг К/100 г), ніж при застосуванні традиційного способу сушіння (39,13 мг
К/100 г). При застосуванні запропонованого режиму зневоднення плодів
зберігається майже 70% антоціанів. Тоді, як традиційний спосіб забезпечує
збереження лише 59% цих пігментів. Цукровий розчин на поверхні плодів
запобігає значній втраті антиоксидантних сполук. Це пояснює вищу
антиоксидантну активність (на 9,86 ммоль Trolox/100 г) у зразках, зневоднених
із застосуванням осмотичної дегідратації. Додавання горобинового осмотичного
розчину до пива у кількості 6-10 % призводить до зростання його
антиоксидантної активності на 9-16 ммоль Trolox/100 г.
Суть розробки, основні результати:
The demand for functional and health food products, as well as the depletion of
traditional raw materials, promotes the use of new types of resource sources. Aronia
melanocarpa is an unconventional plant material that has significant potential but is
almost never used in the food industry. Aronia melanocarpa is an unconventional plant
material that has significant potential but is almost never used in the food industry. The
purpose of this study is to develop a special beer technology using black rowan syrup.
Rowan fruits were dehydrated by the method of osmotic dehydration and drying,
ground into powders, and their antioxidant properties were determined. Osmotic
solutions and fresh fruits were analyzed for the content of flavonoids, anthocyanins and
antioxidant activity. Three experimental samples of beer were produced according to
the traditional technology (K) and with the addition of 6% (D1) and 10% (D2) osmotic
solutions separated from partially dehydrated fruits. Organoleptic analysis of beer and
determination of its antioxidant activity were carried out. The results showed that when
using osmotic dehydration, the loss of flavonoids was significantly lower (29.74 mg
K/100 g) than when using the traditional drying method (39.13 mg K/100 g). When
applying the proposed regime of dehydration of fruits, almost 70% of anthocyanins are
preserved. Whereas the traditional method ensures preservation of only 59% of these
pigments. The sugar solution on the fruit surface prevents significant loss of
antioxidant compounds. This explains the higher antioxidant activity (by 9.86 mmol
Trolox/100 g) in samples dehydrated using osmotic dehydration. Adding rowan
osmotic solution to beer in the amount of 6-10% leads to an increase in its antioxidant
activity by 9-16 mmol Trolox/100 g.