Короткий опис(реферат):
Кваліфікаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню та
удосконаленню технології йогурту збагаченого харчовими волокнами.
У першому розділі систематизовано дані інформаційних джерел щодо
розробки технології кисломолочних напоїв (йогурту) та проаналізовано досвід
використання рослинної сировини. Зазначено перспективи використання похідні
переробки харчової промисловості – шротів як джерела харчових волокон.
Зокрема розглянуто біологічну цінність висівок конопляних – як перспективну
сировину для харчової промисловості. Виробництво йогуртів з підвищеною
харчовою цінність є перспективним на сьогодні, оскільки вирішується проблема
із незбалансованим харчуванням населення.
У другому розділі сформульовано програму та етапи експериментальних
досліджень. Визначено об’єкт і предмети досліджень, розписано постановку
експериментів. Здійснено підбір методів досліджень, необхідних для визначення
хімічних, фізико-хімічних, органолептичних та мікробіологічних показників,
планування експерименту та обробки експериментальних результатів з
використанням сучасних комп’ютерних програм, що забезпечує високий рівень
вірогідності результатів досліджень.
У третьому розділі обґрунтовано вибір сировини для використання у
технології йогуртів збагачених харчовими волокнами, а саме висівок
конопляних. Встановлено вплив окремих рецептурних компонентів на фізико хімічні, структурно-механічні та органолептичні показники модельних систем
йогуртів. Обґрунтовано доцільність використання у технології йогуртів висівок
конопляних у кількості 5…10%. За допомогою багатофакторного експерименту
оптимізовано рецептурний склад йогуртів: вміст висівок конопляних – 20% від
маси молочної суміші. Розроблено рецептуру та технологічну схему йогурту
5
збагаченого харчовими волокнами. Отримано комплекс даних, що характеризує
якість розроблених напоїв, доведено їх біологічну цінність.
У четвертому розділі з урахуванням принципів НАССР здійснено опис
розроблених йогуртів, складено блок-схему виробництва, проаналізовано
небезпечні фактори та серйозність їх наслідків. Визначені критичні точки
контролю на етапах виробництва йогурту, критичні межі, з урахуванням чого
складено план НАССР.
У п’ятому розділі виконано розрахунки економічної ефективності від
проведених досліджень. Оцінка собівартості і планування прибутку від
реалізації показали, 1 л йогурту збагаченого харчовими волокнами складає 93,77
грн. Економічні вигоди від впровадження запропонованої технології можуть
бути забезпечені як на етапі виведення продукту на ринок, так і на етапі
подальшої реалізації.
Суть розробки, основні результати:
The qualification work is devoted to the scientific substantiation and
improvement of the technology of yoghurt enriched with dietary fibres.
The first chapter systematises the data from information sources on developing
fermented milk drinks (yoghurt) technology and analyses the experience of using plant
raw materials. The prospects of using the derivative of food processing - meal as a
source of dietary fibre are outlined. In particular, hemp bran's biological value is
considered a promising raw material for the food industry. The production of yoghurts
with increased nutritional value is promising today, as the problem of unbalanced
nutrition of the population is being addressed.
The second section formulates the programme and stages of experimental
research. The object and subjects of the study are defined, and the experiments are
described. The selection of research methods necessary for determining chemical,
physicochemical, organoleptic and microbiological indicators, planning the
experiment and processing the experimental results using modern computer programs,
which ensures a high level of reliability of the research results, is carried out.
The third section substantiates the choice of raw materials for use in the
technology of yoghurts enriched with dietary fibre, namely hemp bran. The influence
of individual formulation components on the physicochemical, structural, mechanical
and organoleptic parameters of model yoghurt systems is determined. The expediency
of using hemp bran in 5...10% of yoghurt technology has been substantiated. Using a
multifactorial experiment, the formulation composition of yoghurts was optimised: the
content of hemp bran is 20% by weight of the milk mixture. The recipe and
technological scheme of yoghurt enriched with dietary fibre were developed. A set of
data characterising the quality of the developed drinks was obtained, and their
biological value was proved.
7
In the fourth chapter, considering the principles of HACCP, the developed
yoghurts are described, a production flow chart is drawn up, and hazards and the
severity of their consequences are analysed. Critical control points at the stages of
yoghurt production and critical limits were identified, and a HACCP plan was drawn
up.
In the fifth section, we calculate the economic efficiency of the research. The
cost estimation and planning of profit from sales showed that 1 litre of yoghurt enriched
with dietary fibre costs 93.77 UAH. Financial benefits from implementing the
proposed technology can be ensured both at the stage of bringing the product to the
market and at the stage of further sale.