dc.contributor.author |
Огородній, Р. Д. |
|
dc.contributor.author |
Ogorodniy, R. D. |
|
dc.date.accessioned |
2025-07-03T08:09:40Z |
|
dc.date.available |
2025-07-03T08:09:40Z |
|
dc.date.issued |
2025 |
|
dc.identifier.citation |
Факультет харчових технологій ; наук. керівник Т. І. Маренкова |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14071 |
|
dc.description |
The first section revealed and analyzed the technology of sweet dishes, namely baked apples, in order to create a functional product, to popularize edible flowers in the modern diet of the population. The study used a recipe for baked apples with sugar according to a traditional recipe. It was proposed to add a filling in the new recipe composition in the form of a mixture of sour-milk cheese, walnuts, raisins and honey, which will additionally supplement the sweet dish with useful nutrients. Adding edible flowers will give the dish a more attractive appearance and will become an additional promising source of phytonutrients in nutrition.
In the second section, work was carried out on the design of the technological process in a cafe with the calculation of a cold shop.
In section 3, hazardous and harmful production factors are described and analyzed, recommendations are given for the implementation of safe and healthy working conditions in a cafe.
In section 4, the calculations are presented and the economic efficiency indicators of the project are established. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
В першому розділі було розкрито та проаналізовано технологію солодких страв, а саме яблук печених з метою створення продукту функціонального призначення, внесення популяризації їстівних квітів у сучасному харчуванні населення. Для дослідження було використано рецептуру яблук запечених з цукром за традиційною рецептурою. В нову рецептурну композицію запропоновано внести начинку у вигляді суміші сиру кисломолочного, горіхів волоських, родзинок та меду, що додатково доповнить солодку страву корисними нутрієнтами. Додавання їстівних квітів надасть страві привабливішого зовнішнього вигляду та стане додатковим перспективним джерелом фітонутрієнтів у харчуванні.
У другому розділі проведена робота, щодо проектування технологічного процесу у кафе із розрахунком холодного цеху.
В розділі 3 описано та проаналізовано небезпечні та шкідливі виробничі фактори, надано рекомендації щодо впровадження безпечних і здорових умов праці у кафе.
В 4 розділі представлено проведені розрахунки та встановлено показникі економічної ефективності проекту. |
uk_UA |
dc.language.iso |
other |
uk_UA |
dc.publisher |
СНАУ |
uk_UA |
dc.subject |
солодкі страви |
uk_UA |
dc.subject |
яблука печені |
uk_UA |
dc.subject |
їстівні квіти |
uk_UA |
dc.subject |
sweet dishes |
uk_UA |
dc.subject |
baked apples |
uk_UA |
dc.subject |
edible flowers |
uk_UA |
dc.title |
Розширення асортименту солодких страв та проектування технологічного процесу в кафе на 50 місць із розрахунком холодного цеху |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Expanding the range of sweet dishes and designing the technological process in a cafe for 50 seats with the calculation of a cold shop |
uk_UA |
dc.type |
Other |
uk_UA |